[Teknofil.no ] Apples iPad er en av verdens mest populære, omtalte og raskest selgende dingser. Også en del nordmenn har slått kloa i nettbrettet, selv om Apple ennå ikke har sluppet det på det norske markedet. Det har ikke engang støtte for norsk språk.

Men det blir det forandringer på nå. Etter mange feilmeldinger om at NÅ kommer oppdateringen, fikk vi i dag pressemeldingen om at Apple endelig lanserer sin versjon 4.2 av iOS, som er operativsystemet for iPad, iPhone og iPod touch. Med iOS 4.2 kan endelig iPad oppgraderes fra iOS 3, og det betyr mange forbedrede funksjoner til nettbrettet.

Kort nevner vi norsk språk og ordliste, multitasking, bedre e-postleser, trådløs utskrift, mapper og en del annen moro.

Vi i redaksjonen har kunnet teste betaversjonen av operativsystemet: Her kan du lese vår test av iOS 4.2.

I tillegg til iPad-eiere vil naturligvis også du med iPhone eller iPod touch kunne installere iOS 4.2.

Få også med deg vår iPad-test: Slik er iPad etter tre uker.

Kan ikke vente?
Om du ikke klarer å vente er det flere måter å skaffe seg iPad på i dag.

Den enkleste måten å skaffe iPad på er å kjøpe den gjennom en norsk nettbutikk som har den på lager. NetShop opplyser at de har iPad til 5395 kroner for den billigste versjonen med 16 GB og Wi-Fi uten 3G. Toppmodellen med Wi-Fi, 3G og 64 GB minne koster 8995 kroner.

Bruk prissøket:
Her finner du laveste norske pris på iPad nå

Men det enkleste er ikke nødvendigvis det beste. Alternativene kan raskt spare deg for noen tusenlapper.

Et godt alternativ er å kjøpe iPad fra en av de mange som annonserer den på Finn.no. Her selges iPad til priser som varierer fra drøyt 4000 kroner, til 12 000 kroner for toppmodellen. Merk deg at en del av selgerne oppgir at de holder til i USA. Det betyr at du må betale moms i tillegg for å få maskinen til Norge på reglementert vis.

Mange har også forsøkt løsningen der du bestiller iPad til et budfirma med amerikansk adresse. Budfirmaet sender så varen videre til deg. Apple liker imidlertid ikke dette, og har kansellert flere slike bestillinger.

Det finnes også nettbutikker i utlandet som sender fraktfritt til Norge. Engelske Simply Electronics hevder de selger den enkleste versjonen av iPad til norske kunder for 485 Euro, inklusive frakt (ca 3850 kroner med dagens kurs). Toppmodellen sender de til din adresse for 786 Euro (ca 6240 kroner med dagens kurs).

BILLIGERE: Få noen til å kjøpe den
En billigere måte å få tak i en iPad på er om du kan få noen til å kjøpe den til deg i utlandet.

For eksempel kan det jo være du kjenner noen som skal besøke et av landene den er i salg. Du kan også få venner i utlandet til å sende deg iPad, eller du kan kjøpe den på eBay. iPad selges i dag blant annet i USA, England, Irland, Luxembourg, Tyskland, Frankrike, Italia, Sveits, Østerrike, Spania og Japan.

Venner som reiser til utlandet og blir borte i mer enn 24 timer kan ha med seg varer til en verdi opp til 6000 kroner uten at det er avgiftspliktig. Det betyr at de kan ta med seg en iPad, men da er de også tett opp mot grensen av hva som er tillatt. Har de med seg flere iPad-er må de gå på rødt.

Enkelte velger å få iPad tilsendt som gave. Men det betyr ikke at varen blir avgiftsfri. Så lenge verdien av gaven er på over 1000 kroner må du betale merverdiavgift. Merverdiavgiften er på 25 prosent, og beregnes ut fra varens verdi inkludert fraktkostnad og eventuell forsikring av forsendelsen.

BILLIGST: Vent til den kommer til Norge
Det er trolig ikke så lenge til...