I forkant av lanseringen av den tredje generasjonen av iPad, ble det spekulert en del rundt navnet. De heteste forslagene var iPad 3 og iPad HD, men Apple klarte å holde det endelige navnet hemmelig.

Under pressekonferansen på Yerba Buena Center for the Arts i San Francisco 7. mars ble det klart at nettbrettet rett og slett heter iPad. Eller «Den nye iPad», som Apple kaller den enn så lenge.

I samarbeid med bloggen Teknolicious.com fulgte Side3 lanseringen minutt for minutt. Enkelte detaljer er kanskje mer interessante enn andre, og i denne artikkelen tar vi for oss de største endringen i iPad.

Bedre skjerm

Som mange helt riktig hadde spådd i forkant, får den tredje generasjonen iPad en heftig skjerm. Ifølge Apple, en skjermteknologi ingen matcher. Den nye 9,7 tommer store skjermen har en oppløsning på 2048 x 1536 piksler. Det er 3,1 millioner piksler.

Apple skryter av at dette er det meste noensinne i en mobilenhet. Skjermen kalles Retina Display, akkurat det samme som på iPhone 4 og 4s, det betyr at øyet ditt ikke klarer å skille pikslene fra hverandre, på normal avstand fra skjermen.

Selv om skjermen nå har fått mye høyere oppløsning vil appene automatisk skalere opp, slik de gjorde med den forbedrede iPhone-skjermen.

Raskere prosessor

iPad 3 får også en ny prosessor. Det er Apples egen A5X, en liten oppgradering fra den du finner i iPhone 4s.

A5X har en firekjernet grafikkprosessor, det er litt mer enn andre nettbrett kan skilte med. Men så trenger alle de 3 millioner pikslene også litt drivkraft.

Både skjerm og prosessor ble demonstrert ved hjelp av spill og filmer og ikke minst en oppdatert versjon av iPhoto, som nå introduserer nye måter du kan se på bildene dine på, og redigeringsmuligheter som multitouch-redigering, profesjonelle effekter og fotobokfunksjoner.

Selv med den nye skjermen, mer maskinkraft og raskere nettverk skal iPad fortsatt ha 10 timer batteritid. Men den blir hakket tyngre enn tidligere.

Bedre kamera

Neste iPad får også et nytt bakkamera, med samme 5 megapikslers oppløsning som iPad 2, men ny kamerateknologi.

iSight-kameraet kan blant annet ta video i det som ofte kalles full HD, 1080p. Det kommer nok til å se bra ut på den nye skjermen.

Nye iPad får også oppgradert mobilnett, 4G LTE-teknologi som (i USA i hvert fall) skal støtte opp til 73 Mbps.

Når kommer den?

De første landene som får kjøpt den nye iPaden er USA, Canada, Sveits, Tyskland, Frankrike og Japan. Her slippes den 16. mars.

Apple nevnte ikke Norge spesielt på pressekonferansen, men det er nå klart at maskinen kommer til Norge 23. mars.

Prisene og lagringskapasiteten blir den samme som tidligere, det vil si 500 dollar for 16 GB, 600 dollar for 32 GB og 700 dollar for 64 GB.

Samtidig med iPad annonserte Apple den nyeste oppdateringen av operativsystemet iOS, til iOS 5.1. Den nye versjonen skal bli tilgjengelig i løpet av 7. mars, også til iPhone og iPod Touch.

LES OGSÅ: Apples pressekonferanse minutt for minutt