Gå til sidens hovedinnhold

Frykter en kamp mellom giganter

Den norske bokbransjen er teknisk sett klar for iPad. Spørsmålet er om de vil.

I Norge har e-bøker foreløpig ikke tatt helt av. Selskapet Elittera, med blant annet Cappelen Damm med på laget, var tidlig ute med å tilby bøker i digitalt format. Resten av bransjen nølte litt og ønsket seg en felles, norsk standard.

Oppdraget gikk til Den norske Bokdatabasen. «Bokbasen» er en fellessatsing eid blant annet av forlagene Cappelen Damm, Gyldendal og Aschehoug samt en rekke bokhandlere, som Ark, Tanum og Norli. Også Forlagsentralen og Sentraldistribusjon har eierinteresser i prosjektet.

- Løsningen har vært klar siden november 2009. Vi har valgt formatet ePub som standard, og e-bøker vil etter planen bli lansert i større skala i løpet av våren, sier informasjonssjef Bjarne Buset i Gyldendal.

Buset forklarer at den norske bokbransjen er klar for både Kindle, Googles kommende løsning og Apples nyannonserte iPad. Bortsett fra med Kindle begynner ePub å bli en internasjonal standard. Men så enkelt er det naturligvis ikke.

Les: Vil iPad endre våre medievaner?

Les også: Er iPad redningen?

Og les: Her er Apples iPad

Vil ha en åpen løsning
Med iPad annonserte Apple også leseprogrammet iBooks og den digitale bokhandelen iBookstore, bokversjonen av iTunes Store.

Alt om ipad kan du lese her

- Vi er veldig spente på hvordan Apple velger å gjøre det i forhold til kopisperrer. Vi ønsker oss en åpen løsningen, mens erfaringene fra iTunes kan bety at bøkene som kjøpes gjennom iBookstore ikke umiddelbart kan flyttes til andre lesebrett, sier Buset.

En åpen løsning betyr ikke det samme som at filene ikke er kopisperret, men informasjonssjefen forklarer at de ønsker en mest mulig kundevennlig kopisperre. Foreløpig har Den norske Bokdatabasen valgt å bruke Adobe Digital Editions.

Apple gjorde det mulig å flytte musikkfiler kjøpt gjennom iTunes til andre enheter enn Apples egne produkter sent i 2008. Video og TV-innhold er imidlertid fremdeles låst. Det er uklart hvorvidt bøker kjøpt gjennom iBookstore blir låst til iPad. Apples presskontor i Norge kunne ikke tilby noen informasjon om DRM-løsningen.

- Ikke vi som er skurken
Ifølge Gyldendal er Adobe Digital Editions en kopisperre som kan benyttes på tvers av lesebrettene, men Buset er usikker på om Apple vil benytte løsningen.

- Det kan se ut til å bli en kamp mellom giganter, med hver sin vertikale løsning. Det blir omtrent som i spillbransjen med tre store aktører som kjemper om eksklusivt innhold. Det er det motsatte av hva vi ønsker.

- Men kan det blir slik at bokbransjen blir enig om én felles, norsk løsning uavhengig av de internasjonale gigantene?

- Det er nettopp det vi prøver å få til gjennom én felles distribusjonsløsning i Norge. Det vil være en fordel for både bransjen og norske lesere. Norske kopisperrer kan hindre bøkene i å bli lest på amerikanske lesebrett. Men, det er ikke vi som er skurken, det er produsentene som låser apparatene sine. Der må internasjonale aktører blir mer åpne enn de er i øyeblikket, sier Buset.

Hvor dyrt blir det?
Det ligger en forventning til at digitalt distribuerte produkter skal være billige. Noen ser helst at de er gratis. Men det er oppfatning langt unna virkeligheten, ifølge Gyldendals informasjonssjef.

- Det meste av det som skal gjøres med en bok ligger i det redaksjonelle arbeidet og markedsføringen. Distribusjon og trykkekostnader forsvinner, men andre kostnader kommer inn, som tekniske løsninger, drifting av database og så videre, sier han.

- Konkret kan jeg ikke si hvordan våre priser vil bli. Men internasjonalt ligger prisene på 20-30 prosent under prisen på papirbøkene. Det er hovedsakelig fordi teknologien er såpass ny og fordi forbrukerne ikke ville godta at bøkene koster like mye, forklarer Buset.

I Norge har vi dessuten en utfordring med merverdiavgiften. Papirbøker er underlagt momsfritak, men e-bøker faller ikke automatisk i denne kategorien. Det later heller ikke til at politikerne vil komme fram til en snarlig løsning.

- Det går i den retningen i andre europeiske land at digitale bøker skal likebehandles som papirbøker. Men det er en komplisert affære, avslutter Buset.

Nettavisen har forsøkt å komme i kontakt med både Aschehoug og Cappelen Damm, men forlagene har så langt ikke svart på vår henvendelse.

Fredag klokken 12 vil Nettavisens eksperter svare på spørsmål om iPad. Send inn spørsmål her.