Apple lanserte sin tredje iPad i rekken for to uker siden. En oppgradert prosessor og kraftig forbedret skjerm i forhold til forløperen er noe av det vi har blitt lovet. Amobil.no har fått kloa i det nye nettbrettet noen dager før det gjør sin norske debut på fredag.

Det aller første vi la merke til da lyset gikk på var at eplelogoen nå har blitt helt jevn i kantene. Det var umiddelbart synlig at her har det skjedd noe med skjermen.

Les også: Slik er Apples nye iPad

Knallgod skjerm

Så fort vi er ferdige med å sette opp den nye iPad-en legger vi merke til en liten besynderlighet. Bakgrunnene som følger med på nye iPad er rett og slett lagt inn i for lav oppløsning. Vi ser pikslene i skjermtapeten, men i tekst, bokstaver og ikoner har pikslene forduftet.

Vi vet ikke helt hvorfor Apple ønsker å legge ved lavoppløst grafikk på nye iPad. Det kan hende den bare gjør kontrasten til forrige iPad enda større.

Lettleste små bokstaver

Kontrasten mellom de to skjermene er uansett ganske stor, og vi opplever enkelt og greit noe av det samme som da iPhone 4 kom. Her er bokstaver jevne og pene, selv i svært små størrelser. Det er en fryd å lese tekst på nye iPad.

Ellers virker skjermene svært like når det gjelder fargegjengivelse og innsynsvinkel. Vi synes vi sporer litt svakere lysstyrke og noe bedre kontrast i den nye iPad-skjermen, men forskjellene her er ikke dramatiske.

Les også: Test av Apple iPad 2

Ny motor

Inni denne iPad-en sitter det en oppdatert utgave av motoren som drev iPad 2. A5X er navnet systembrikken har fått. Selve prosessoren er så godt som lik den som stod i forrige utgave av nettbrettet, mens grafikkprosessoren er ny. Grafikkprosessoren har både fire kjerner og mer kraft enn forløperen, om vi skal tro Apple.

Noen dramatiske utslag på hastigheten i menyer og apper gjør ikke den nye A5X-prosessoren. Alt går akkurat like fort eller like sakte som du er vant til.

Velger du å åpne noen av spillene som er tilpasset den nye skjermen vil du få deg en overraskelse. Vi la inn Gamelofts Modern Combat 3. I det oppdaterte spillet ser du detaljer på veldig lang avstand, og det hele ser ganske realistisk ut.

Vi må vente litt på ny spillopplevelse

Selv om oppløsningen i spillet er hevet ganske mange hakk, merker vi likevel at en del av detaljene på nært hold mangler. Det virker litt ujevnt fordelt hvor spillet har fått ekstra detaljer.

Vi regner med at tiden vil vise flere skreddersydde spill for A5X og den nye iPad-skjermen. Inntil den tid er det greit å vite at den høye oppløsningen uansett kjøper deg en litt bedre spillopplevelse.

Les også: Test av Asus Transformer Prime

Kraftig bedret kamera

Kameraet i nye iPad utklasser det gamle. Enkelt og greit. Vi hadde ikke så mange fornuftige motiver å ta bilde av, så dermed tok vi bilde av en sko og noe juggel på en vegg.

Med nye iPad kan vi gå helt inntil for å ta bilder, og selv i dårlig belysning kommer det ganske tydelig frem hva motivet er. Vi skal ikke si at kvaliteten blir kjempemessig, men den blir god nok for enkle formål.

Ser vi på resultatene fra iPad 2 blir de omtrent som forventet. Bånn i bøtta. Her er det knapt mulig å sjelne en joggesko, og mye tyder på at det blåser tett snøstorm opp etter veggen vi tok bilde av.

Det er altså klasseforskjell på de to kameraene. Vi er likevel ikke helt overbeviste om at noen faktisk vil bruke en iPad som erstatter for kompaktkameraet sitt.

Litt tyngre

Det ytre har Apple knapt gjort en eneste ting med. Designen på nye iPad er til forveksling lik den som pryder iPad 2. Den eneste synlige forskjellen du kommer til å merke, eller snarere føle, er at avrundingen langs kantene er litt krappere. Nye iPad er nemlig bittelitt tykkere enn forløperen.

Med den ekstra tykkelsen og et større batteri har nye iPad også blitt litt tyngre. Rundt 50 gram ekstra veier den nå. Når utgangspunktet var på ca. 600 gram merkes de 50 ekstra grammene ganske godt, selv om det fortsatt er lettere enn den første iPad-en var.

Les også: Test av Apple iPad

Ingen revolusjon

Vi får altså omtrent det samme inntrykket av det fysiske produktet som av Apples presentasjon for to uker siden. Dette er en evolusjon snarere enn noen revolusjon. Den nye skjermen kommer til å gi lesere av e-bøker en ny hverdag. De som er ivrigst på å fotografere med en plate på 24 x 18 centimeter får gjerne også en ny hverdag.

For resten av oss ser det ut til at et allerede godt produkt har blitt enda bedre, og vi ser frem til å gå nye iPad grundig etter i sømmene i de kommende dagene.

Les mer om mobil og teknologi på Amobil.no.