Side3 skrev nylig om prisen på Iphone 4S dersom du kjøpte den direkte fra Apples nettbutikk i Norge.

Det er den samme prisen som Iphone 4 hadde, altså 4890,- for 16GB-versjonen og 5790,- for 32GB-versjonen, mens den nye 64GB-versjonen vil koste 6690,- kroner.

Men naturligvis er det mulig å kjøpe telefonen subsidiert, det vil si knyttet til et abonnement, fra blant annet Telenor, Netcom og Tele2. Onsdag annonserte disse tre selskapene sine priser.

Pakkene til operatørene kan gjøre det mulig å spare noen kroner dersom du passer nøyaktig inn i bruksmønsteret de er skreddersydd til. Vær imidlertid obs på at ekstrakostnader fort kan påløpe dersom du har for eksempel mer datatrafikk enn det abonnementet er beregnet til.

Hva er billigst?

Journalist Vegard Haugen i Mediehuset Tek forteller at det nesten alltid vil lønne seg å kjøpe mobil og abonnement hver for seg.

- Man må treffe «spot-on» på forbruket som tilbys for at det kan være lønnsomt. Det er fordi de fleste som kjøper en subsidiert telefon, binder seg til et dyrere abonnement enn nødvendig. Forbrukerombudet støtter for øvrig dette synet, sier Haugen til Side3.

Fristes du likevel av en subsidiert telefon, kan det lønne seg å bruke en kalkulator for å beregne ditt eget behov. Mobilen.no har en av markedets bedre, som tar hensyn til aktuelle datapakker og tilleggstjenester som operatørene tilbyr. Du finner den på ringepriser.mobilen.no.

Tele2 er tilsynelatende mest aggressiv på pris. Når Iphone 4S slippes på markedet fredag 28. oktober, kan du hente telefonen hjem for kun én krone. Med abonnementet «iSmart Small» fra Tele2 og 64GB-versjonen betaler du 649 kroner i måneden og ender opp med en totalpris på 7789 kroner.

Nettsiden Dinside.no har laget en oversikt over hva alle abonnementene fra Telenor, Netcom og Tele2 koster, og hva som inkluderes i det.

OVERSIKT: Du kan laste ned tabellen her.

Dinside.no kårer Tele2 som vinner av trofeet for minste totalpris.

- Dersom du binder deg til tolv måneder med «Tele2 Champion», havner totalprisen på 5257 kroner for 16GB-utgaven (medregnet minimumsdebitering på 49,- pr måned), skriver nettsiden.

Det opplyses da at abonnementet verken inkluderer ringeminutter eller SMS.

Mobilen.no merker seg også at Telenor og Netcom kommer dårlig ut i forhold til lavprisaktørenes abonnementer på pris.

- Vår konklusjon er at det lønner seg å kjøpe iPhone 4S direkte fra Apple, og velge det abonnementet som passer best i forhold til eget ringemønster, sier journalist Vegard Haugen i Mediehuset Tek til Side3.

Raskere surfetelefon

Etter månedsvis med rykter annonserte Apple en ny iPhone 4. oktober 2011.

iPhone 4S er lik sin forløper på utsiden, men innsiden er ny, med oppgradert oppgradert prosessor og grafikkdel. Dette skal gjøre at den nye telefonen er betydelig raskere enn dagens iPhone 4 – både når det kommer til spill og til vanlige applikasjoner.

Også telefonens internettoppkobling har blitt raskere. Den nye telefonen skal støtte den en av de raskeste 3G-standardene. Inntil 14,4 megabit per sekund kan iPhone 4S laste ned med.

Vi kjenner allerede iPhone 4 som en smidig og rask surfetelefon. Med oppgraderinger både på prosessor og internetthastighet burde iPhone 4S gi en betydelig forbedret surfeopplevelse.

God batteritid

Og om du lurer på hva nytt som har skjedd i verden kan du surfe lenge med iPhone 4S. Hele seks timer surfing med 3G-nett skal telefonen kunne by på – ni timer om du har tilgang på WiFi-nett.

iPhone 4S vil dessuten bli en såkalt verdenstelefon. Det betyr at telefonen har to antenner, en for den amerikanske CDMA-standarden og en for GSM/HSPA som er den standarden vi bruker i mesteparten av Europa.

Forbedret kamera

Telefonen får også et oppgradert kamera, og skal ifølge Apple kunne konkurrere med mange kompaktkamera.

Dagens iPhone 4 har en oppløsning på fem megapiksler, mens iPhone 4S får 60 prosent flere piksler i bildene altså åtte megapiksler. Men det er ikke først og fremst den høyere oppløsningen som skal gjøre den nye bedre.

En bakbelyst kamerabrikke med svært god optikk skal gjøre at kameraet i iPhone 4S fanger opp mer lys og tar bedre bilder.

Disse forbedringene skal dessuten gjøre at iPhone 4S fanger et bilde langt raskere enn konkurrentene.

Dagens iPhone 4 kan kun filme i en oppløsning på 720P. iPhone 4S kan filme i såkalt full HD, eller 1080P. Det betyr at video kan bli dobbelt så skarp, om forholdene ellers er gode.

Iphone 4 vs. Iphone 4S

Hva er de tekniske forskjellene på Iphone 4 og den nye Iphone 4S? I tabellen nedenfor får du de viktigste forskjellene. Her er alle de tekniske spesifikasjonene til Iphone 4S.

Iphone 4S

Iphone 4

Pris (i dollar)

$199 (16GB) $299 (32GB), $399 (64GB)

$99 8GB

Prosessor

Tokjerners Apple A5

Apple A4

Hovedkamera

8 megapiksler med blitz og blenderåpning på 2,4

5 megapiksler med blitz

Sekundærkamera

VGA (30 fps)

VGA

Nettverk

802.11b/g/n (WiFi), Bluetooth 4.0, 3G

802.11b/g/n (WiFi), Bluetooth 2.1, 3G

Batteri

8 timer tale på 3G

7 timer tale på 3G

Vekt

140 gram

137 gram

Dimensjoner

115.2 x 58.6 x 9.3 mm

115.2 x 58.6 x 9.3mm

LES OGSÅ:

Kilder: Apple, Amobil.no, www.engadget.com