Gå til sidens hovedinnhold

Apple avduket iPhone 5S og 5C

Men kjøpeklare nordmenn må kanskje vente til desember 2013.

Tirsdag kveld norsk tid inviterte Apple til pressekonferanse i sitt hovedkvarter i Cupertino i USA.

Her startet applesjef Tim Cook ballet med å snakke om musikkfestivalen iTunes Festival - som 20 millioner mennesker prøvde å få billetter til - og nye applebutikker.

Men det var naturligvis ikke det folk var kommet for å høre om, og Apple bekreftet snart de fleste av ryktene som florerte i forkant.

Her er hva Apple avduket tirsdag kveld:

livestudio.side3.no får du hele pressekonferansen minutt for minutt med kommentarer fra ledende teknoeksperter.

HTML EMBED

Du kan også se hele pressekonferansen på Apples offisielle nettside.

iPhone 5S

Telefonen lanseres i flere land den 20. september, men her nevnes ikke Norge. Vi risikerer å måtte vente til desember.

Folk flest forventet seg en standard oppdatering av iPhone 5, mens Apple hevder på sin side at iPhone 5S er «den mest fremtidsrettede telefonen som er laget noensinne».

Det er store ord, og markedssjef Phil Schiller følger opp med å annonsere at iPhone 5S ikke bare får en raskere A7-prosessor, det blir den første telefonen i verden som får «fullverdig 64-bits-arkitektur».

- PC-verdenen brukte årevis på å gå fra 32 bit til 64 bit. I dag vil dere se at Apple gjør det på én dag, sa han og understreker at folk flest ikke trenger å tenke på det, det vil bare merkes.

Dermed kommer spillselskapet Epic Games opp og demonstrerer hva en 64 bit prosessor er i stand til å gjøre. Grafikken er flott å se på, men det er fremdeles et klønete kontrollsystem ...

Den nye prosessoren skal for øvrig være dobbelt så rask som A6 både når det gjelder grafikk- og regnekraft.

5641

BILDEKARUSELL:Se bildene fra pressekonferansen over.

Apple hevder det meste du gjør på iPhone 5s skal bli raskere og bedre, fra å starte programmer og redigere bilder til å spille grafikkintensive spill – uten at det går ut over batterilevetiden.

For mange av oss tømmes batteriet på iPhone 5 innen dagen er omme, og kunne nok ønsket oss bedre batterilevetid - ikke den samme ...

Stemningen på sosiale medier tyder imidlertid på at både menigmann og teknoeksperter stort sett er forøyde med nyhetene fra Apple.

HTML EMBED
HTML EMBED
HTML EMBED
HTML EMBED

Én overraskelse ...

Men så avduker Apple noe vi ikke kjente til fra før av. iPhone 5S har fått en ny databrikke med navnet M7.

Det er en tilleggsprosessor som avlaster A7-prossoren med å følge med på gyroskopet, kompasset og akselerasjonsmåleren, og baner vei for en rekke trenings- og helseapper.

Apple viser frem en Nike+-app som følger med på «Fuel»-poeng og lar deg konkurrere med venner gjennom GameCenter.

Med fingeravtrykkleser

Apple bekreftet ryktene, og avduket at iPhone 5S er utstyrt med en fingeravtrykkleser på hjemknappen.

- Å skrive inne en kode er altfor tungvint, halvparten av iphoneeierne bruker ikke kode, sa Schiller - og lanserte Touch ID.

Sensoren er 170 mikrometer tynn og leser fingeren din i en oppløsning på 500 ppi. Den registrerer i 360 grader, så du ikke må holde fingeren i en spesiell vinkel, og kan lære seg å godkjenne flere fingre. Sensoren er beskyttet av en safirglass.

- Du bare tar på hjemknappen og telefonen låser seg opp. Det er en fornøyelse å gjøre det, og utvilsomt en forbedring fra kode, sier Schiller.

Det kan også være greit å vite at fingeravtrykket blir lagret kryptert på A7-chippen, ikke på en appleserver.

Touch ID kan også brukes som en metode for godkjenning av kjøp fra iTunes Store, App Store eller iBooks Store, opplyser Apple.

HTML EMBED

Bedre kamera

Også i år forbedrer Apple kameraet i smarttelefonen, men et nytt iSight-kameraet på 8 megapiksler og True Tone-blitz - en blitz som skal forsøke å matche fargene i rommet slik at fargegjengivelsene i bildet blir så optimale som mulig.

Kameraet har en større blenderåpning på f/2,2 og en ny og større sensor med 1,5 µ bildepunkter for bedre følsomhet og ytelse i dårlig lys. Sammen med bildesignalprosessoren i A7-chipen og den nye kamera-appen i iOS 7 lover Apple opptil dobbelt så rask autofokus, raskere bildetaking, automatisk bilde- og videostabilisering og bedre dynamisk område.

iPhone 5s har også en ny serieopptaksmodus, sakte film med 120 bilder per sekund, et nytt FaceTime HD-kamera.

iPhone 5S kommer nå, som ryktene sa, i tre farger: Svart og grå (eller space grey, som Apple kaller det), hvit og sølv og hvit og gull. Prisen på telefonen blir som dagens iPhone 5, altså fra rundt 5000 til 7000 kroner avhengig av modell.

Billigtelefonen iPhone 5C

- Tidligere, når vi har lansert en ny iphone, så har vi senket prisen på den gamle telefonen og gjort den mer tilgjengelig for nye mennesker. Men i år, kommer vi ikke til å gjøre det, sa Tim Cook.

- Markedet har blitt så stort at i år kommer vi til å erstatte iPhone 5 med to nye design, fortsatte han.

Dermed kom Phil Schiller på scenen og avduket iPhone 5C.

Ryktene stemte godt med detaljene Apple annonserte.

Den har den samme A6-prosessoren som sitter i dagens iPhone 5 og samme fire tommers retinaskjerm, men kommer med et forbedret frontkamera og skal «støtte flere LTE-bånd enn noen annen smarttelefon i verden».

Batterilevetiden skal også være bedre enn i iPhone 5.

Telefonen kommer i en rekke forskjellige farger: Blå, grønn, rosa, gul og hvit. iPhone 5c-etuier vil bli tilgjengelig i fargene blå, grønn, rosa, gul, svart og hvit.

iOS 7

iOS 7 blir tilgjengelig for gratis nedlasting onsdag 18. september, også til iPad 2 og nyere modeller.

Du kan lese mer om hvordan iOS 7 forandrer i-dingsen din her.

iOS 7 skal ha over 200 nye funksjoner, og blant nyhetene som ble tatt godt i mot i salen, var nye ringetoner. Apple demonstrerte også den nye bildeappen, men vi kunne ikke se at det ellers ble nevnt noe særlig nytt.

En annen gledelig nyhet, var at iWorks-appene nå blir gratis.

Når kommer telefonene?

Det er knyttet usikkerhet til når de nye iPhone-modellene lanseres i Norge.

Det er kun et knippe land som har fått en konkret dato, 20. september 2013.

Phil Schiller sa på pressekonferansen at de ville jobbe for å få ut telefonen til hundre andre land innen utgangen av året, samtidig som «Desember 2013» ble vist på skjermen.

Hvorvidt uttalsen betyr at telefonen først blir lansert i desember, eller at den vil skipes ut fortløpende slik at alle de hundre landene vil ha fått den i løpet av desember, er uklart.

Apple i Norge hadde ingen kommentar til når telefonen kan bli tilgjengelig i Norge.

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn

Kommentarer til denne saken