Gå til sidens hovedinnhold

13 irriterende iPhone-feil

iPhone er genial. Men det er noe som mangler.

Nå som vi endelig kan legge hypen rundt iPhone 3G litt bak oss, er det på tide å komme ned på jorden igjen.

Kjempegenial
Etter å ha trykket iherdig på telefonen i noen dager, er det åpenbart at iPhone fortsatt er verdens mest brukervennlige mobiltelefon – i alle fall på de fleste områder. Den har noen fiffige løsninger som er så geniale at du nærmest bare blir sittende med et eneste stort smil når du bruker den.

Implementasjonen av den brukervennlige App Store gjør også at brukeropplevelsen skyter til himmels med et svært stort utvalg av ekstra programvare.

Har noen stygge feil
Men jo mer vi bruker telefonen, jo mer åpenbart er det at iPhone egentlig fortsatt er et produkt i utviklingsfasen. Mange funksjoner bærer preg av at noen utviklere har hatt noen fantastisk gode ideer, uten helt å ha snakket med brukerne. Og noen funksjoner lyser lang vei at dette er en telefon som er utviklet av amerikanere – for det amerikanske markedet.

1. Mangler i handsfreeløsningen

Da Steve Jobs lanserte iPhone for halvannet år siden, mente han at dette var den beste iPod-en noensinne. Med 16 gigabyte lagringskapasitet er dette en glimrende musikkspiller, og iPod-funksjonaliteten fungerer glimrende.

Men det er noen småting de har oversett. For det første er de medfølgende øreproppene til spilleren noe av det dårligste som leveres med mobiltelefoner på markedet i dag. De er virkelig søppel. Det er i utgangspunktet ikke noe problem, for med 3G-utgaven kan du velge dine egne hodetelefoner uten noen overgang.

Det er likevel ikke så enkelt som du skulle tro. Håndfrienheten på iPhone sitter fast på hodetelefonene, og i motsetning til løsningene fra Sony Ericsson og Nokia, der du kan sette på egne hodetelefoner i selve mikrofondelen, så har du ikke den muligheten med iPhone. Det betyr at hvis du skal ha hodetelefoner som ikke låter søppel, så kaster du også fra deg muligheten til å bruke handsfreeløsningen. Det er svært lite gjennomtenkt.

2. Mangler standardfunksjon

Det andre punktet er en slags følgefeil fra det første punktet. Mikrofondelen på de vanlige hodetelefonen har en knapp som gir deg muligheten til å både starte og stoppe musikken, samt skifte til neste sang. En genial løsning? Tja, helt til du ønsker at lyden som kommer inn i ørene skal være brukbar.

Når du bruker vanlige hodetelefoner så får du ikke tilgang til denne knappen, og kan derfor ikke styre musikken skikkelig. Et alternativ på vanlige mobiler er da å styre musikken gjennom å holde inne volumknappene på siden av telefonen. På iPhone har det derimot ingen annen funksjon enn å styre volumet, og du må da faktisk ta telefonen ut av lomma, skru av tastelåsen og gå inn i iPod-funksjonaliteten for å bytte sang. Det fremstår veldig unødvendig.

Så kan en selvsagt spekulere i om dette er en fryktelig god unnskyldning til å selge standardtilbehør til en stiv pris...

3. Kan ikke slette enkelt-SMS

Det er ingen hemmelighet at SMS ikke har tatt helt av i USA, og det forstår en fort når du begynner å bruke SMS på iPhone. Den visuelle presentasjonen av SMS-meldinger er riktignok helt fantastisk, men av totalt ukjente årsaker har Apple bestemt at det ikke går an å slette en enkelt SMS-melding. Skal du slette en melding, må du slette alle meldingene fra en person.

4. Ikke norske taster direkte på tastaturet

iPhone er et amerikansk produkt, og selv om den nå er lansert i 22 land over hele verden, har ikke Apple tatt seg bryet med å faktisk lage et tastatur som er tilpasset landene den selges i. For å få tak i de norske bokstavene æøå så må du holde inne A eller O i et sekund eller to. Da dukker det opp en utvidet meny med bokstaver, og her finner du de vanlige bokstavene.

5. Bredt tastatur ikke tilgjengelig når du skriver SMS

En av de flotte tingene med iPhone er at du kan bruke den både vertikalt og horisontalt. I horisontal variant blir tastaturet naturlig nok mye bredere, og betydelig enklere å skrive på.

Utrolig nok så får du ikke bruke det brede tastaturet i applikasjoner der du faktisk skal skrive mye. Du får det opp når du skal skrive inn en nettadresse i nettleseren, men ikke når du skal skrive SMS-meldinger – eller bruke telefonens notatfunksjon.

Dette gjør det spesielt vanskelig å skrive SMS-meldinger når du er ute og går.

Det hadde vært en stor fordel om du hadde hatt flere alternativer for å skrive inn tekst på iPhone. Windows Mobile har funksjonalitet som gjør at du kan velge mellom et normalt Qwerty-tastatur, og et tastatur som er som på en vanlig mobil med T9-funksjonalitet.

6. Ikke velge tekst

En av de virkelig store svakhetene er at telefonen mangler mulighet for å markere tekst, kopiere og lime inn rundt omkring. Apple mener dette er en stor utfordring, men Microsoft har fått dette fint til med Windows Mobile.

7. Exchange fungerer ikke godt nok

La det ikke være noen tvil om at E-post-funksjonaliteten på iPhone i utgangspunktet er meget god, men i mangel av muligheter for å sette opp avanserte innstillinger når du skal sette opp en Exchange-konto, så er det rett og slett ikke alle Exchange-servere telefonen kan benyttes sammen med.

Her har vi trolig årsaken til at NetCom ikke ønsker å markedsføre telefonen inn mot bedriftsmarkedet.

8. Kan ikke bruke musikk som ringetoner

Det er neppe noen stor overdrivelse å si at Apple er kjøpt og betalt av underholdningsbransjen, og det kommer ganske tydelig fram når det gjelder bruk av ringetoner. Det er fantastisk irriterende å ikke kunne bruke musikk du har liggende på telefonen som ringetoner – eller alarmtoner, slik du kan på praktisk talt alle andre mobiler.

Skal du ha musikk som ringetoner, må du betale Apple for det.

9. Ikke video

At Apple ikke har tatt seg bryet med å implementere videofunksjonalitet i en av verdens mest avanserte mobiltelefoner er meg totalt uforståelig. Det er riktignok ikke ofte du har bruk for det, men av og til er det veldig nyttig å kunne dokumentere hendelser en kommer over med video.

Tilleggsprogramvare for å løse dette problemet skal være utviklet, men det er ikke et argument. Det er rett og slett ikke godt nok.

10. Ikke MMS

La oss innse det: MMS har vært en flopp, og telefonens implementering av E-post gjør MMS nesten overflødig. Men halve poenget med MMS er å sende et øyeblikksbilde fra en ferietur eller lignende hjem til familie, og da er ikke E-post alltid et like godt argument.

Den hardeste kjernen av iPhone-tilhengere vil påstå at dette ikke er noe problem, fordi det finnes 3. parts programvare som gir telefonen MMS-funksjonalitet, men igjen: Det er ikke godt nok.

11. Mangel på Flash-støtte

Kombinasjonen av nettleseren Safari og iPhone er en brakende suksess. iPhone er utvilsomt den første mobile enheten som gjør det gøy å surfe på nett uten å ha en fullverdig datamaskin.

Men telefonen har en fantastisk irriterende svakhet, og det er mangelen på støtte for Flash og Java. En rekke nettsteder i dag har helt essensielt innhold som er lagret med Flash, noe blant annet Google nå har innsett, ved nå å indeksere også Flash-innhold. Alt Flash og Java-innhold blir derimot helt usynlig og ubrukelig på en iPhone, noe som gjør det umulig å surfe på en del nettsider, og ikke minst spille nettspill.

12. iTunes-tvangen

iTunes er programvare du enten elsker eller hater. Jeg kan ikke fordra den, og jeg liker ikke at jeg tvinges til å bruke denne programvaren. Og da snakker jeg ikke bare for å kunne overføre musikk, men også i det hele tatt for å kunne bruke den.

Før du kan ta i bruk iPhone, må du aktivere telefonen gjennom iTunes. Da undertegnede mottok telefonen, og endelig hadde fått installert iTunes, var Apples aktiveringsservere nede, noe som gjorde at telefonen ikke kunne benyttes før Apple hadde fått orden på sin side.

Dette er enda verre enn Microsofts aktiveringsrutiner. Microsoft gir deg i det minste 30 dagers bruk før du tvinges til å aktivere.

13. Batteriet er for dårlig

iPhone har kanskje fått mest oppmerksomhet for at det ikke er mulig å bytte batteri uten å sende den inn til service.

Men hovedproblemet med batteriet på iPhone 3G er rett og slett at det er for dårlig. Med aktivert 3G-nett og normal bruk er det helt nødvendig å lade telefonen hver eneste natt, og med litt aktiv bruk så holder den ikke en gang gjennom en hel dag.

Eller for å sitere en kollega: «Det er jo helt hårreisende dårlig levetid.»

Det skal nevnes at med slapp bruk og bare GSM-nett aktivert så er holdbarheten dobbelt så lang, men det er fortsatt litt knapt.

Les også:
- Test av iPhone 3G
- Duell: iPhone vs HTC Touch Diamond

Reklame

Gjør kupp: Sportsbutikkene tømmer lagrene for vintervarer

Kommentarer til denne saken