Tirsdag denne uken lanserte det norske programvareselskapet Applics og kredittopplysningsbyrået Dun & Bradstreet en kredittsjekkapplikasjon for Iphone.

Produktet lar brukerne kredittsjekke både bedrifter og privatpersoner.

Vil se på sjekk av privatpersoner
- I utgangspunktet er det ingenting i veien med det nye produktet, men vi har fortalt de to utviklerne, Dun & Bradstreet og Applics, at det er en del ting vi ønsker å se på, sier juridisk seniorrådgiver Christine Ask Ottesen hos Datatilsynet til Nettavisen.

Hun understreker at det er uproblematisk at bedrifter sjekker hverandres kredittverdighet og at privatpersoner kan sjekke sin egen kredittrating.

- Men hvis løsningen åpner for vilkårlig kredittsjekker, for eksempel ved at privatpersonene sjekker andre privatpersoner, så kan det være et brudd på personopplysningsloven, sier Ottesen.

Datatilsynet har nå bedt om møter med utviklerne.

- Vi regner med å få gjennomført disse i nærmeste fremtid, sier hun.

Solgt til flere land
Imens er den norskutviklede applikasjonen på full fart ut i Europa.

- Vi presenterte applikasjonen på europeisk konferanse i Praha sist uke, forteller markedsdirektør Kjell-Ola Kleiven i D&B’s morselskap Bisnode.

Han forteller om strålende respons og at Dun & Bradstreet i alle de nordiske landene samt Tyskland allerede har bestemt seg for å tilby egne versjoner av applikasjonen.

- Vi merker stor interesse fra andre europeiske land og vi forventer flere kontrakter, også utenfor Europa, sier Kleiven.

Kredittsjekkapplikasjonen er først og fremst myntet på forretningsfolk, advokater, revisorer og andre som trenger viktig informasjon når de er på farten.