Det er ikke så ofte vi har tester av programvare, med mindre det er virkelig store lanseringer som Photoshop. Men når Apple lanserte sin nye iPhoto ’09 var det spesielt én funksjon som virkelig gjorde oss nysgjerrige: Apple hevdet nemlig å ha introdusert en ansiktsgjenkjennelsesfunksjon som klarte å plukke ut alle bildene som du, samboeren din, vennene dine og barna dine var på.

Vi har riktignok sett mange kameraer som de siste årene har hatt ansiktsgjenkjennelse, men det har betydd at den har forstått at det er et ansikt du forsøker å ta bilde av. Ikke at den personen er faren din.

Dette kunne vi ikke la forbli utestet, så vi kastet oss over programmet.

Bygger videre på det kjente
Har du brukt tidligere versjoner av iPhoto så er vil du ikke bli overrasket over enorme endringer.

iPhoto er fortsatt først og fremst et arkivprogram med en del grunnleggende redigeringsfunksjoner. Det var i forrige versjon at programmet ble kom ut av barndommen med mulighet til å sortere bilder basert på hendelser, for eksempel «Bursdagen til Kristian 2007».

Åpner for geotagging
I 2009-utgaven har programmet blitt mer voksent, med blant annet muligheten til å «geotagge» bildene på et kart. For eksempel kan kameraet automatisk hente ut GPS-informasjon på bildet for bilder tatt med kameraer med en slik funksjon, eller du kan selv plotte inn hvor i verden forskjellige bilder er blitt tatt.

På den måten kan du for eksempel enkelt finne frem bilder som er tatt i Frankrike - eller i bakgården basert på Google Maps-integrasjon. Dette bare fungerer, i klassisk Mac-tradisjon.

Ansiktsgjenkjennelse er det beste
Men ansiktsgjenkjennelsesfunksjonen er langt mer interessant. Fremgangsmåten er ganske enkel: Du laster opp de bildene du ønsker i iPhoto, og så blir programmet stående og jobbe relativt lenge med disse bildene i en slags analyse.

Så kommer det som er ganske spennende: Du begynner å gå gjennom bildene manuelt, finner bilder av mennesker og skriver inn navnet på denne personen. Så trykker du på en liten knapp, og så kommer iPhoto opp med en rekke forslag til andre bilder der også denne personen trolig er. Avhengig av hvor gode bildene er, og ikke minst hvor «vanlige» de ser ut, så treffer den mer eller mindre godt.

Bomprosent varierer stort
For eksempel så bommet ikke programmet på et eneste bilde av min samboer, mens på bilder av meg var det kanskje en treffprosent på 60-80 prosent. Blant annet mente den at en voksfigur av prins Willam var meg.

For min far ble det enda verre. Der var treffprosenten rundt halvparten, og den mente både prins Harry, undertegnede og flere kvinnelige eksemplarer var sannsynlige treff.

Bom ikke noe stort problem
Heldigvis er det ikke noe stort problem om programmet bommer. Det kommer opp en rekke forslag, og du trykker en gang på hvert bilde som er korrekt – og hvis du vil to ganger på bilder som er helbom. Ut i fra denne tilbakemeldingen så kommer den med nye forslag, og de blir som regel bedre etter hvert.

Når du har bekreftet de bildene som er korrekte, så kan du i etterkant gå inn i din «ansiktsoversikt» og enkelt bare hente frem bilder som en spesiell person er på – uavhengig av når det ble tatt, hvor det ble tatt – eller i hvilken sammenheng det ble tatt.

Ikke perfekt, men veldig genialt
Dette er rett og slett en genial funksjon, selv om den er langt fra feilfri, og vi vil bli skuffet om ikke andre bildearkivprogrammer vil følge opp med lignende funksjonalitet.

iPhoto er forøvrig en del av iLife-pakken.