Gå til sidens hovedinnhold

Din nye drømme-iPod

Vi har testet nye iPod Touch og er stormende forelsket.

Ventetiden har vært lang, men nå er den endelig her: Apples iPod Touch.

Og etter å ha hatt den til test i noen dager finnes det ikke tvil i mitt hjerte: Dette må være ekte kjærlighet!

Lekker
Det er selvsagt ikke bare utseendet som teller, men når noe ser så bra ut som iPod Touch, kan vi ikke la være å la oss fascinere av det ytre. Musikkspilleren måler 110 x 62 x 8 millimeter, og store deler av fremsiden er dekket av en 3,5 tommer stor skjerm.

Fremsiden av iPod Touch er svart og har kun én knapp nederst på midten. Baksiden består av blankt rustfritt stål, som på de fleste andre iPodene. Touch ligger svært godt i hånda og vi har heldigvis til gode å miste den i bakken. Vi har stort sett brukt den kontinuerlig siden den ankom til test, så den har sluppet møte med håndvesker og lommer fulle av nøkler og annet rask. Vi mistenker dog at slik oppbevaring vil resultere i stygge riper i lakken.

Skjermen er utrolig lyssterk og svært behagelig å se på. Til tross for at vi nesten kan speile oss i iPod-skjermen når den er avskrudd, er den svært god å bruke både til bilder, musikk, internett og video. Skjermen har en oppløsning på 320 x 480 punkter, og er rett og slett en fryd.

Den eneste knappen på iPod Touch gir deg tilgang til hovedmenyen. Der har du tilgang til nettleser, YouTube, kalender, kontakter, klokke, kalkulator og innstillinger. I tillegg til undermenyene musikk, video, bilder og iTunes.

Genial musikkspiller
Det er ingen tvil om at Apple igjen har gjort noe riktig. Men før vi surrer oss bort i alle de ekstra funksjonene iPod Touch har å by på, må vi nevne at dette er en helt rå musikkspiller. Lydkvaliteten kan nok ikke påstås å være den aller beste på markedet, men når det kommer til brukervennligher har vi aldri vært mer fornøyde.

Vi vil gå så langt som å si at den trolig er den er den mest geniale musikkspilleren vi noen gang har brukt.

I musikkmenyen kan du velge mellom å spille av musikk utfra spillelister, artister, sanger, album, lydbøker, podcaster med mer. Er du ute etter en spesiell artist kan du velge det, og er du ute etter å spille av tilfeldig musikk i samlingen din kan du selvsagt velge det også.

Den største forskjellen fra tidligere iPoder er at du har fått bevegelig coverart i bakgrunnen, litt bedre oversikt når du scroller gjennom sanger og album - og muligheten for å bla gjennom musikkbiblioteket med CowerFlow-funksjonen de fleste etter hvert kjenner fra iTunes. Denne funksjonen er forøvrig allerede på plass på nye iPod Nano og Classic.

Hjulet er borte
Ettersom spilleren kun har én liten knapp, skjønner de fleste fort at navigasjonen i både musikk, bilder og video ikke lenger foregår ved hjelp av iPod-hjulet.

I stedet bruker du fingrene til å bla og scrolle frem og tilbake mellom forskjellige filer. I musikkspilleren kan du enten bla i coverart eller i lister med artistnavn eller låtnavn og når du ser på bilder kan du bla frem og tilbake ved å dra fingrene over skjermen.

Både som musikkspiller, bilde- og videospiller og nettleser kan du helle på skjermen og automatisk få opp breddeformat. Hovedmenyen derimot får du bare i høydeformat.

Video og bilder
I tillegg til musikk kan du legge inn både bilder og video på iPod Touch. Skjermen måler én tomme mer enn på iPod Classic. Dermed er det ingen andre iPoder som kan utkonkurrere Touch som bilde- og video-iPod. Du synkroniserer over både bilder og video via iTunes.

Vi skulle allikevel ønske oss enklere konvertering av video og mulighet for å kjøpe video i iTunes. Det støtter verken iPod-butikken eller den vanlige versjonen av iTunes i Norge.

Greit batteri
Skjermen er langt større enn på forgjengerne og i tillegg har iPod Touch fått trådløst nett. Dermed vil du nok merke at du må lade den oftere enn du har vært vant til. I henhold til spesifikasjonene skal et fulladet batteri kunne holde deg med musikk i 22 timer eller video i 5 timer.

Erfaringsmessig trekker bruk av trådløst nett svært mye strøm. Bruker du nettleseren aktivt bør du derfor beregne hyppigere lading enn ellers. Skal du bare høre på musikk, kan det lønne seg å skru av søk etter trådløse nett for å unngå at iPoden tapper seg for strøm.

Apples nye iPod Classic har batterikapasitet på 30 og 40 timer på henholdsvis 80 og 160 GB-utgavene. Allikevel er Touchs 22 timer langt mer enn de første spillerne fra Apple.

Bruk eget lydtilbehør

Lovprisingen tar kjapt slutt når vi går over til vurderingen av de medfølgende øreproppene. Både lyden og plassformen i øret er rett og slett ikke på høyde med resten av spilleren. Det første jeg gjorde var som vanlig å bytte ut Apples ørepropper med mitt eget favoritthodesett.

Med riktig lydtilbehør har vi derimot ikke noe å klage på. Lyden på iPod-er er som vanlig god, dog ikke den beste på markedet, og dersom du vil være ekstra snill med ørene dine, kan du velge å legge inn en volumsperre.

Touch byr også på en rekke forskjellige EQ-innstillinger, men noen manuell mulighet til å stille på lyden har du dessverre ikke.

Kjøp musikk på farta
En av de nye funksjonene iPod Touch har fått, er muligheten for å kjøpe sanger direkte fra iTunes mens du er på farta. Ettersom Touch har wi-fi, kan du laste ned musikkk fra iTunes så fort du har tilgang til en trådløs nettverk. Du kan som vanlig søke på artist, album og låtnavn og få opp de alternativene som er tilgjengelig i iTunes.

Er du ute etter en låt av Britney Spears trenger du bare å skrive inn de første tre stavelsene, før Britney Spears dukker opp. Klikker du på navnet får du opp en liste over alle album og alle låter. Du får en 30 sekunders smakebit av låta før du kjøper den. Veldig smart, dersom du er litt usikker på hvilken låt du er ute etter.

Du kan dessverre ikke kjøpe videosnutter eller filmer i iTunes på iPod Touch.

Fantastisk nettleser
Som teknologijournalist er jeg antakeligvis en mer aktiv nettbruker enn gjennomsnittet. Jeg sjekker derfor både nettaviser, blogger, nettsamfunn og andre nettsider mange ganger om dagen. iPod Touch gjør dette svært mye enklere for meg. Jeg trenger nemlig ikke lenger å finne laptopen eller en datamaskin for å kunne surfe på nettet.

iPod Touch kommer med Apples egen nettleser Safari. Den viser nettsidene slik de vises på dataskjermen, og selv om 3,5 tommer ikke er allverdens ser det hele svært bra ut.

Dersom du snur Touch over i breddeformat skifter nettsiden automatisk format og ser enda noen hakk bedre ut. Vi kan zoome ut og inn ved hjelp av fingrene, og kan flytte opp og ned på siden som vi ønsker. Helt enkelt genialt og helt genialt enkelt.

Nettleseren har også et eget søkefelt, og du kan velge selv om du ønsker å bruke Google eller Yahoo som søkemotor. Dessverre har ikke Touch noe alternativ til trådløst nettverk, så har du ikke tilgang til det, må du klare deg uten nett.

Størrelse og pris
Ingen av Apples iPoder har støtte for eksternt minnekort. Dermed bør du finne ut hvor stor musikk-, bilde- og videosamling du til enhver tid vil bære med deg.

Touch kommer i to størrelser - 8 GB til 2.490 kroner eller 16 GB til 3.290 kroner. Vi har testet ut den største varianten og er svært godt fornøyde.

Touch vs iPhone
Det er ingen hemmelighet at iPod Touch og iPhone er like som eneggede tvillinger. Touch er riktignok litt mindre og lettere, men ellers er det ikke mye som ved første øyekast skiller de to.

Under panseret er det allikevel en rekke forskjeller. Ettersom iPhone tross alt er en mobiltelefon kan du både ringe, sende meldinger, sjekke mail og surfe på nett selv når du ikke har tilgang til trådløse nettverk.

Ellers er det svært små forskjeller på de to. Begge kjører Apples operativsystem OSX og oppfører seg svært likt i bruk. iPhone kommer ikke med mer lagringskapasitet enn 8 GB, og på den amerikanske nettbutikken til Apple koster den største iPod Touch like mye som iPhone. Du kan altså velge mellom Touch med 16 GB lagring eller iPhone med 8 GB lagring til samme prisen.

Konklusjon
Jeg begynte denne testen med å si at jeg er stormende forelsket i iPod Touch. Allikevel har jeg et lite håp om at også iPhone kommer til Norge om ikke alt for lenge. I så fall tror jeg nemlig forholdet til iPod Touch kommer til å bli kortvarig. Ikke fordi ikke iPod Touch er en fantastisk kompanjong, men fordi den gir meg lyst på så mye mer.

Jeg har lyst til å kunne ringe med den, jeg har lyst til å være på nett mens jeg sitter på bussen og jeg vil laste ned musikk når jeg kommer på det uavhengig av om jeg er i nærheten av et trådløst nett eller ikke.

Jeg kommer nok derfor til å vente til iPhone kommer til Norge, men er du kun ute etter en avansert mp3-spiller, kan jeg ikke komme på noe annet valg som ville vært bedre enn iPod Touch.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis