Gå til sidens hovedinnhold

Irak skal ha åpnet for DNO-eksport

Den irakiske oljeministeren Hussain Shahristani skal ha åpnet for at det blir eksport fra de kurdiske nordområdene.

Ifølge TDN Finans skal sentralmyndighetene i Irak ha åpnet for det blir eksport av olje fra de kurdiske feltene i Nord-Irak.

Nyhetsbyrået skriver at Iraks oljeminister Hussain Shahristani skal ha sagt til journalister at oljeeksporten fra de kurdiske områdene i Nord-Irak vil starte opp igjen snart. TDN Finans siterer Bloomberg News.

DNO har vært uten eksport fra Nord-Irak siden høsten 2009. De har fortsatt ikke fått tildelt inntektene fra den kortvarige eksporten som startet opp i fjor sommer.

De kurdiske selvstyremyndighetene har kommet med ulike løsninger for å få på plass inntektsfordeling til de utenlandske selskapene, og i januar publiserte de kontraktene de har inngått med DNO og partneren Genel Enerji

DNO håper å få til en avklaring rundt inntektsfordelingen og når eksporten eventuelt kan gjenopptas. Markedet ser ut til å prise uttalelsene fra Shahristan positivt.

Aksjemarkedet svarer med å sende aksjekursen rett opp. på nyheten. Kursen stiger 11 prosent.

Hos DNO er det ingen kommentar å hente.

- Det kan vi ikke kommentere, og hadde vi hatt noe å komme med så hadde vi sendt det ut som en børsmelding, sier DNOs talsmann Ketil Jørgensen i Crux Communication. til Stocklink iMarkedet.

Oljeselskapet kommenterer ikke spekulasjoner og uttalelser som kommer i media.

Sommeren 2009 fikk endelig DNO startet eksport av olje fra feltene i Nord-Irak. Selskapets største Tawke kunne dermed øke produksjonen til nivået det er bygge for. Etter flere runder og mange spekulasjoner bestemte de kurdiske selvstyremyndighetene seg for å starte opp eksporten fra feltene i sitt område.

Det skjedde etter at fasilitetene var kommet på plass. Produksjonen varte i snaut tre måneder før eksporten ble stanset. De kurdiske selvstyremyndighetene fikk ikke betaling for oljeeksporten og inntektene havnet i Bagdad.

I tillegg var DNO kommet i hardt vær på bakgrunn av avsløringer i Dagens Næringsliv om at KRG var involvert da DNO solgte 43,9 millioner egne aksjer.

Reklame

Nå hamstrer norske menn sexleketøy til seg selv

Kommentarer til denne saken