STORTINGET (Nettavisen): Dødsfallet til iranske Mahsa Amini har vekket sterke internasjonale reaksjoner og utløste massive protester i en rekke iranske byer. Flere mennesker skal ha blitt drept i demonstrasjonene.

22-åringen ble pågrepet av det såkalte «moralpolitiet» i Teheran 13. september fordi hun var «uanstendig kledd» i henhold til regimets strenge kleskode, som blant annet krever at kvinner dekker til håret.

Ifølge øyenvitner ble Amini brutalt banket opp av moralpolitiet på stedet. Hun havnet i koma og døde tre dager senere i varetekt.

Nettavisen møter Frp-leder Sylvi Listhaug og den norsk-iranske samfunnsdebattanten Mina Bai på Stortinget torsdag formiddag.

– Det er helt grusomt at vi ser at moralpolitiet dreper uskyldige folk og at den kvinneundertrykkingen i Iran har krevd nok et menneskeliv, sier Listhaug til Nettavisen.

- Vi må forstå hvilket press iranerne lever under. Vi må forstå at de er oppgitte og har fått nok. I over 40 år har dette regimet blandet seg bort i alt folk gjør. Det er ingen frihet. Iranere er en ung befolkning hvor en betydelig andel er under 30 år. De vil ha frihet, de vil puste og de vil leve, sier Bai til Nettavisen.

– Det vi også reagerer på er at den norske utenriksministeren ikke var raskt ute og fordømte dette her, men måtte da spørres av norske medier om dette før hun gjorde det. Jeg mener vi må være kontant og tydelig i møte med iranske myndigheter, som undertrykker befolkningen og som behandler den kvinnelige delen som annenrangs borgere, sier Listhaug.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) uttalte til Nettavisen på mandag under FNs høynivåuke i New York (en snau uke etter overfallet og tre dager etter dødsfallet) at saken «vekker veldig stor harme».

Krever at Norge tar grep i Sikkerhetsrådet

Frp-lederen krever at den norske regjeringen bruker internasjonale plattformer og posisjonen gjennom medlemskapet i FNs sikkerhetsråd til å løfte menneskerettigheter og særlig kvinners rettigheter i Iran høyt opp på dagsorden.

– Norge har sittet i FNs sikkerhetsråd en god stund nå. Det minste vi kan forvente, er at vi bringer denne saken inn for Sikkerhetsrådet, setter den på agendaen og fordømmer på det sterkeste dette dødsfallet og regimets undertrykking av befolkningen, sier Listhaug.

– Vi ser jo at man er raskt ute med fordømmelse hvis det skjer ting andre steder, men her er det tydeligvis ikke så nøye. Dette er en holdning som rett og slett ikke er akseptabelt, legger hun til.

– Jeg var tydelig på at vi reagerer sterkt

Huitfeldt forsikret på mandag om at saken vil bli tatt opp med iranske myndigheter på et senere tidspunkt. På torsdag hadde utenriksminister Huitfeldt et møte med Irans utenriksminister Hossein Amir-Abdollahian i New York. Ukraina, den iranske atomavtalen, kvinners rettigheter, dødsfallet til Mahsa Amini, grønn energi og matvaremangel var tema for samtalene.

– Jeg tok opp Mahsa Aminis tragiske dødsfall da jeg møtte Irans utenriksminister i New York i dag. Jeg var tydelig på at dødsfallet er noe mange av oss reagerer sterkt på. Det er viktig at hendelsen etterforskes. De som står bak må stilles til ansvar, skriver utenriksminister Huitfeldt i et tilsvar i en e-post til Nettavisen torsdag kveld.

Uttalelsene ble også sendt til NTB, og utenriksministeren la selv ut en melding på Twitter torsdag kveld hvor hun omtaler dødsfallet som et drap.

Les også: Masha Aminis norske slektninger i sorg etter dødsfallet

Huitfeldt skriver videre til Nettavisen at «det er svært urovekkende at flere skal ha omkommet i forbindelse med iranske sikkerhetsstyrkers reaksjoner på demonstrasjonene etter dødsfallet».

– Protestene gir et kraftig signal til Irans myndigheter om at hijab-påbudet og dagens håndhevelse av det er noe mange iranere opplever og reagerer på som et overgrep mot individets frihet. Norge vil fortsette å ta opp menneskerettighetssituasjonen og kvinners rettigheter i våre møter med iranske myndigheter og i FN, skriver utenriksministeren i e-posten.

– Hatten av for Huitfeldt som har flesket til

Nettavisen har spurt Iver B. Neumann, som er en av Norges fremste eksperter på diplomati, om uttalelsene fra utenriksminister Huitfeldt kan tolkes og defineres som en fordømmelse.

– La meg si det sånn. Det er en kraftig protest. Dette er kraftig diplomatisk språkbruk og veldig klart. Det er ikke bare håndhevelsen av hijabforbudet hun kritiserer, men forbudet selv. Nå er Iran den eneste staten i verden som opererer med generelle kleskoder. Man snakker altså ikke om hva man skal ha på seg for å komme inn på en restaurant, men et generelt forbud, sier Neumann, som er direktør ved Fridtjof Nansens Institutt, til Nettavisen.

– Det at hun går ut såpass detaljert synes jeg er veldig interessant. Dette er definitivt sterkt diplomatisk språkbruk. Det man skal huske på her, er at det fortsatt er vanskelig å kritisere indre forhold i en stat. Dette er noe vi har holdt på med siden andre verdenskrig og opp gjennom den kalde krigen. Men dette er fortsatt veldig ømfintlige greier. Det er noe veldig udiplomatisk med ordet «fordømmelse» fordi hele vitsen med diplomatiet er jo å snakke sammen om ting, sier Neumann.

Les også: Den norske statsråden reagerer sterkt på kritikk etter kvinnens (22) dødsfall: – Jeg ble ikke spurt

– Hun fordømmer en praksis. Det er et prinsipp at man ikke fordømmer en hel stat på grunn av en praksis. Det hender at man fordømmer en handling, men da fordømmer man en stats handlinger.

– Så dette er omtrent den kraftigste språkbruken en utenriksminister kan bruke overfor en annen utenriksminister?

– Ja, absolutt. Hatten av for utenriksministeren som har flesket til, sier Neumann.

Les også: Krever handling fra regjeringen etter drastisk dødsfall i Iran

Beundrer modige iranere

Dødsfallet til Mahsa Amini har utløst massive protester og demonstrasjoner i Iran denne uken. Flere personer skal ha blitt drept. Iran Human Rights opplyser på torsdag at minst 31 mennesker skal ha blitt drept i demonstrasjonene og protestene.

Listhaug sier hun beundrer modige iranere som nå protesterer i tusentall i gatene, og iranske kvinner som i protest kaster og brenner hijabene sine åpenlyst på sosiale medier.

– Alle forstår at dette er noe de gjør med livet som innsats. Dette viser egentlig hvor grusomt det er for dem å leve under slike forhold, når de er villig til å risikere så mye for å uttrykke sine meninger. Derfor fortjener de vår aller største respekt, støtte og honnør, sier hun.

– Hvorfor tror du nettopp denne saken har skapt så mye engasjement og reaksjoner både nasjonalt og internasjonalt, Listhaug?

– Dette var en ung, frisk og rask dame som ble tatt inn av moralpolitiet fordi hun ikke hadde på seg hijaben korrekt. Det viser et maktmisbruk og en undertrykking av folk som gjør at det blir sterke reaksjoner. Det er ofte sånne enkeltsaker som tenner en gnist, og som gjør at man får debatter og opprør. Denne saken skapte nettopp det. Og da må vi støtte opp om det iranske folket og hjelpe der vi kan, og legge press på iranske myndigheter, sier hun.

– Vi får ikke gjort noe i Iran. Det er den iranske befolkningen som må jobbe for en forandring. Og vi vet at det er sterke krefter i Iran som ønsker en forandring. Men det Norge kan gjøre, er å stå skulder til skulder med det iranske folket og vise vår ubetinget støtte, sier Listhaug.

Les også: Dødsfall skaper sinne og flere tar til gatene: – Kvinner kaster hijaben

– Norge har vært veldig nøytral

Mina Bai, som har vært spaltist i Nettavisen i en årrekke, skrev en krass kronikk på søndag der hun kritiserte den norske utenriksministerens innledende håndtering av Mahsa Amini-saken.

«Hvorfor er ikke utenriksminister Anniken Huitfeldt på banen, og fordømmer drap på en uskyldig kvinne som ble offer for volden til moral- og klespolitiet i den islamske staten Iran?» skrev Bai i kronikken.

Mina Bai: Jeg er sint og frustrert og har fått nok

– Jeg synes Norge har vært veldig nøytral når det gjelder Iran. Da Irans viseutenriksminister Ali Bagheri Kani var på besøk i Norge i begynnelsen av juni, var det ingen kritikk. Norske myndigheter tar imot disse menneskene og sier at det snakkes om kvinners rettigheter og menneskerettigheter bak lukkede dører. Jeg synes vi svikter iranerne. Det er ikke slik at vi skal bringe friheten til dem, men når iranerne først er på banen, må vi støtte dem, sier Bai til Nettavisen.

Les også: Dødstallene stiger i Iran etter voldsomme demonstrasjoner: – Uansett hvor mye jeg tryglet, ville de ikke la meg se datteren min

Fordømte pågripelsen

Det franske utenriksdepartementet, med utenriksminister Catherine Colonna i spissen, fordømte arrestasjonen og voldsutøvelsen mot Mahsa Amini i en Twitter-melding på tirsdag.

Sveriges utenriksminister Ann Linde uttrykte støtte til det iranske folket på Twitter onsdag denne uken. Også USAs utenriksminister Anthony Blinken har viet saken oppmerksomhet.

«Mahsa Amini skulle vært i live i dag. I stedet så sørger USA og det iranske folket over henne. Vi ber den iranske regjeringen om å stanse deres systematiske straffeforfølgning av kvinner og tillate fredfulle protester,» skrev Blinken på Twitter tirsdag.