Dødsfallet til iranske Mahsa Amini har utløst sterke reaksjoner i den vestlige verden. 22-åringen havnet i koma og døde i politiets varetekt etter å ha blitt pågrepet av det såkalte moralpolitiet i Teheran tirsdag forrige uke. Amini skal ha vært «upassende» kledd i henhold til den strenge islamistiske kleskoden.

Iransk politi hevder kvinnen døde som følge av hjerteproblemer, mens øyenvitner opplyser om at 22-åringen ble banket opp av moralpolitiet og hevder at hun døde som følge av skadene.

USAs utenriksminister Anthony Blinken kom med kraftig kritikk mot det iranske regimet mandag.

«Mahsa Amini skulle vært i live i dag. I stedet så sørger USA og det iranske folket over henne. Vi ber den iranske regjeringen om å stanse deres systematiske straffeforfølgning av kvinner og tillate fredfulle protester,» lyder uttalelsen til den amerikanske utenriksministeren.

Les også: Den norske statsråden reagerer sterkt på kritikk etter kvinnens (22) dødsfall: – Jeg ble ikke spurt

EU kom også på banen på mandag med en krass uttalelse.

«Det som skjedde med henne er helt uakseptabelt, og gjerningspersonene bak dette drapet må stilles til ansvar. Det er absolutt nødvendig at iranske myndigheter sørger for at fundamentale rettigheter for borgerne deres blir respektert, og at for dem som er i enhver form for varetekt ikke blir utsatt for noen form for mishandling,» lyder EUs uttalelse.

Les Erik Stephansen: Den merkverdige forskjellen mellom George Floyd og Mahsa Amini

Krever svar fra utenriksministeren

Stortingsrepresentant Mahmoud Farahmand (H), som er født i Iran, er sterkt preget av dødsfallet til 22 år gamle Mahsa Amini. Nå krever han konkrete tiltak og handling fra regjeringen.

«Hvilke konkrete tiltak og handlinger gjennomfører regjeringen for å konfrontere det iranske regimets undertrykkelse av egen befolkning, og mer konkret kvinners rettigheter og rett til selvbestemmelse?» skriver Farahmand i et skriftlig spørsmål til utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Statsråden har seks virkedager på seg til å besvare det skriftlige spørsmålet.

– Jeg ønsker å få innsikt i hva regjeringen har tenkt å gjøre. Norge sitter i FNs sikkerhetsråd hvor inkludering av kvinner og kvinners rettigheter er en prioritet for norske myndigheter. Det er mange representanter på Stortinget som mener at kvinner og jenters rettigheter er en viktig sak for Norge, utdyper Farahmand overfor Nettavisen.

– Denne saken får stor oppmerksomhet nå, og det er bra, men Mahsa er ikke den første kvinnen i Iran som blir drept på denne måten. Dette skjer i en situasjon der det iranske regimet er under enormt press, kanskje mer enn noen gang i løpet av de fire tiårene prestestyret har tyrannisert Iran og iranere, sier Farahmand.

– Økonomien i Iran går dårlig, det pågår kontinuerlige streiker i landet og posisjonen til regimet er svekket regionalt. Hvis det finnes et riktig tidspunkt for å bidra til endringer, så er det tidspunktet nå. Her må Norge være med på å fremme krav til regimet, sier han.

Les også: Protester i Iran etter at fengslet kvinne døde

– Skal ta opp saken med Iran

Utenriksminister Huitfeldt har tidligere blitt kritisert av samfunnsdebattantene Kjetil Rolness og Mina Bai for ikke å ha fordømt dødsfallet til den 22 år gamle iranske kvinnen.

Nettavisen stilte utenriksministeren følgende spørsmål i New York mandag kveld:

– Hva synes du om denne kritikken, og hva er årsaken til at du ikke har vært ute og kommentert og fordømt dette?

– Jeg har ikke blitt spurt – dette er første gang jeg er blitt spurt. Og vi slutter oss jo til EUs uttalelser her, svarte Huitfeldt.

Huitfeldt sa videre at saken vil bli tatt opp med iranske myndigheter, og at Norge slutter seg til EUs uttalelse om Mahsa Amini-dødsfallet. Huitfeldt er på plass i New York i forbindelse med FNs høynivåuke.

– Det virker litt rart

Farahmand reagerer på at utenriksministeren ikke har kommentert dødsfallet før hun ble konfrontert med det av pressen.

– Det virker litt rart at man skal reagere på urett i verden når mediene spør om dette. Hvis det er tilfellet, har vi i så fall et problem i vestlige demokratier. Det som skjer i Iran bør ikke være ukjent for den norske utenriksministeren. Man må kunne forvente at myndighetene i Vesten er proaktive med å forsvare kvinner og jenters rettigheter som vi ellers setter så høyt. Uansett om det er i Afghanistan eller Iran, sier Farahmand.

– Det er litt overraskende at en regjering, som er opptatt av å følge nøye med, venter på at noen skal stille dem et spørsmål før de reagerer eller agerer, sier han.

– Grusomt og tragisk

Det som iranske myndigheter oppgir å være dødsfall ved naturlige årsaker, står i grell kontrast til det som er rapportert av øyenvitner på stedet. Ifølge øyenvitner skal moralpolitiet ha slått Amini i hodet med en batong, og smelt hodet hennes inn i et kjøretøy.

– Det er grusomt og tragisk å se unge mennesker bli frarøvet livet på denne måten. Dessverre overrasker det ikke. Dessverre er ikke dette noe nytt. Dessverre er dette bare enda en hendelse i løpet av de fire tiårene med islamistisk styre i Iran. Mahsa Amini var ingen streng opposisjonell. Hun ville benytte sin rett til å bestemme hvordan hun vil kle seg – en rett vi i Norge tar for gitt. Men så ender dette med en reaksjon fra myndighetene i Iran som er så voldelig at hun dør av skadene, sier Farahmand.

Krever uavhengig granskning

FNs fungerende høykommissær for menneskerettigheter, Nada Al-Nashif, krever en uavhengig gransking av dødsfallet.

- Mahsa Aminis tragiske dødsfall og anklager om tortur og mishandling må granskes omgående, upartisk og effektivt av en uavhengig og kompetent myndighet for å forsikre om at spesielt familien hennes får tilgang til rettferdighet og sannheten, lyder uttalelsen til Nashif.

Dødsfallet har utløst omfattende protester med tusenvis av mennesker som har tatt ut i gatene i flere iranske storbyer. Politiet skal angivelig ha slått tilbake med skarp ammunisjon, tåregass og gummikuler, ifølge den iranske menneskerettsorganisasjonen Iran Human Rights. Organisasjonen melder om fire angivelige dødsfall, samt mange skadde – deriblant en ti år gammel jente.

– Protestene begynte i den kurdiske byen der Mahsa ble gravlagt, men spredte seg raskt til større iranske byer. Inntil i går skal det ha vært minst fire personer som er blitt drept. Folk er veldig sinte og har fått nok av dette regimet. Jeg tror drapet på Mahsa er dråpen som fikk berget til å renne over for veldig mange iranere, sier leder for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

– Folk er veldig sinte, og mange iranske kvinner protesterer ved å brenne hijaben sin. Nå er vi engstelige for at regimet skal bruke rå makt for å overleve. Jeg vil oppfordre både Norge og verdenssamfunnet for øvrig til å sende en klar advarsel til regimet og forlange at de ikke skal møte demonstrantene med vold, sier Amiry-Moghaddam.

– Ingen legitimitet

Amiry-Moghaddam sier at det såkalte moralpolitiet i Iran har lang tradisjon for å slå hardt ned på kvinner som ikke følger den strikse islamistiske kleskoden.

– Politiet viser til upassende bruk av hijab, hva nå enn det betyr. De har erkjent at hun ble arrestert, men benekter at det er brukt vold mot henne. Den påstanden har selvfølgelig ingen legitimitet. Da Iran skjøt ned et ukrainsk passasjerfly med nesten 200 passasjerer om bord, benektet de dette i flere dager – helt fram til det ble framlagt nok bevis. Det iranske regimet har ingen troverdighet, sier han.

Amiry-Moghaddam viser til det ukrainske flyet som ble skutt ned av det iranske militæret den 8. januar 2020. 176 mennesker om bord ble drept. Det tok flere dager før regimet erkjente skyld og viste til menneskelig svikt. Iranske myndigheter opplyste at passasjerflyet ble feilaktig registrert som et «fiendtlig mål».