Gå til sidens hovedinnhold

Kutter 25.000 offentlige arbeidsplasser

Her er den tøffe fireårsplanen som skal redde den irske økonomien.

Onsdag presenterte den irske statsministeren Brian Cowen spareplanen for det har rammede landet. Det er tøffe tiltak som bli igangsatt i for å få landets økonomi tilbake på fote.

Blant tiltakene er kutt i offentlige utgifter og økninger i skatter. I tillegg til dettte vil minstelønnen kuttes, eiendomskatten økes og tusenvis av arbeidsplasser i offentlig sektor vil raderes bort.

Fire års planen er laget for at den irske staten skal kunne spare inn 15 milliarder euro.

Får hjelpepakke
Sparepakken fra irske myndigheter kommer samtidig med at EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) har vedtatt å gå inn med en hjelpepakke på 85 milliarder eurro.

Innsparingene til den irske staten innebærer at 24.750 arbeidsplasser i offentlig sektor vil kuttes bort. Landets sosialbudsjett vil reduseres med 2,8 milliarder euro og økningen i inntektsskatten blir på 1,9 milliarder euro.

Den irske staten vil også redusere minste lønnen med 1 euro til 7,65 euro per time. Videre planlegges det at merverdiavgiften på varer økes fra 21 prosent til 22 prosent i 2013, og videre til 24 prosent i 2014.

Beholder uskjelt særordning
Den irske særfordelene for store utenlandske selskaper, med lave skatter, vil beholdes. Den irske selskapsskatten er i dag på lave 12,5 prosent.

Reklame

Her får du tak i bålpanner og ekstrautstyr

Kommentarer til denne saken