Gå til sidens hovedinnhold

Portugal er neste land

Nytt europeisk land kan gå på en økonomisk kollaps.

Etter at Irland søndag kveld måtte gi etter for presset og søke om økonomisk støtte, har markedene allerede rettet fokus mot neste land med økonomiske problemer, Portugal.

- Den europeiske gjeldskrisen er langt fra over, og Portugal er nok det neste landet som søker om støtte fra EU og IMF, sier Jacob Graven, sjeføkonom i Sydbank, til epn.dk.

Med den uttalelsen stiller han seg i samme båten som flere europeiske toppøkonomer som har uttalt seg om gjeldskrisen i euro-landene.

Uunngåelig
Til tross for at veksten i Portugal tilsynelatende er stigende, vokser gjelden i samme tempo og det samme gjør behovet for en erkjennelse av de faktiske forholdene. Dermed er det ingen vei utenom en inngripen utenfra.

- Jeg tror Portugal blir det neste landet soom søker om økonomisk støtte. Om det skjer i år eller neste år vet jeg ikke, men det er et uunngåelig faktum at det må gjøres. Jeg mener vi har passert det kritiske punktet i for hva som er bærekraftig i forholdt til å kunne betjene gjelden, sier Filipe Garcia, økonom ved konsulenthuset Informacao de Mercados Financeiros i Porto, til Reuters.

Skyhøye statsrenter
Mens Irlands budsjettunderskudd øker på grunn av statsgarantier til en ordentlig skakk-kjørt banksektor, er Portugals gjeld begrunnet i for liten vekst og manglende konkurranseevne.

Finansmarkedenes manglende tro på Portugals økonomi kan sees direkte i de skyhøye rentene på portugisiske statsobligasjoner.

Mandag ligger renten på 10-årige portugisiske statsobligasjoner på 6,73 prosent, noe som er 3,4 prosent høyere enn tilsvarende norske statsobligasjoner.

- Skal nok klare oss
Til tross for presset fra markedene, benekter Portugals finansminister Fernando Teixeira dos Santos, på samme måte som Irlands finansminister Brian Lenihan, at Portugal trenger støtte utenifra.

Les også: Irland avviser å ha bedt om nødhjelp

- Det faktum at Irland får en betydelig hjelpepakke letter bekymringene, reduserer usikkerheten og styrker markedstilliten, skriver dos Santos, i en melding søndag.

I samme melding skriver han også at:- Portugal har en moderne, sofistikert, velregulert, motstandsdyktig og tilstrekkelig kapitalisert banksektor og at Portugals finanspolitikk er på rett kurs med et statsbudsjett som forventes å bli godkjent av landets parlament denne uken.

Les flere saker på NA24

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken