Gå til sidens hovedinnhold

Irsk krig vant Cannes

Ken Loachs «The Wind That Shakes The Barley» vant overraskende Gullpalmen i Cannes. Norge vant kortfilmen.

Den britiske og politisk bevisste regissøren Ken Loach leverte en sikker og interessant film om den irske frigjøringskrigen den gang Irland skilte seg ad med Nord-Irland, men vant sin selvstendighet.

LES OGSÅ: Norsk filmlykke i Cannes

Det var en overraskende vinner ettersom filmen ble ansett som solid, men ikke voldsomt spesiell. Favorittene «Babel» og «Volver» ble dermed forbigått, og den «latinamerikanske bølgen» fikk ingen uttelling i Cannes.

Norsk kortseier
Før Gullpalmen ble annonsert, var det stor norsk lykke i salen som var fylt til randen med stivpyntede kjendiser fra den internasjonale filmarenaen. Den norske kortfilmen «Sniffer» vant nemlig kortfilm-gullpalmen. Bobbie Peers fra Bergen var selv oppe på podiet og hentet hederen.

Å vinne kortfilmprisen betyr at Cannes-festivalen vil holde et nøye blikk på Peers når han eventuelt spillefilmdebuterer.

20 filmer konkurrerte om en pris i Cannes søndag kveld.

Ikke norsk gullkamera
Også flere nordmenn var nominert. Stefan Faldbakken og Christopher Nielsen som var nominert til Camera d’Or – gullkameraet for beste førstegangsregi av en spillefilm.

Men den prisen gikk til romanske Corneliu Porombiu for «12h08 – øst for Bucarest».

Det var stjerneklart i Cannes søndag kveld. Regissører og skuespillere møtte opp i hopetall.

Spanske Pedro Almodovar kom hånd i hånd med sine grande dames – Penélope Cruz og Carmen Maura. Eva Longoria skinte som L’Oréals representant og hele gjengen fra Alejandro Gonzalez Inarittus «Babel» var tilstede, utenom Cate Blanchett og Brad Pitt. Pitts fravær skyldes selvfølgelig at han ble far lørdag.

Ensemblepriser
Juryen gjorde en spesiell vurdering av årets skuespillerroller da de ga den til hele ensembler og ikke bare til enkeltpersoner. En av kveldens gladeste var Penélope Cruz som vant prisen for beste kvinnelige skuespiller for sin rolle i Pedro Almodovars «Volver» – fullt fortjent. Hun delte prisen med sin motspiller Carmen Maura, Lola Duenas, Blanca Portillo og Yohana Cobo.

For den mannlige skuespillerprisen hadde juryen gjort et like originalt valg og valgte å gi den til de tre hovedrollene i den algeriske filmen «Days of Glory» – en kritikerrost film om menn fra kolonimaktene som deltok i annen verdenskrig.

Her er årets priser

GULLPALMEN

The Wind That Shakes The Barley –Ken Loach (Storbritannia)

CAMERA D'OR

12H08 a l'est de Bucarest – Corneliu Porombiu (Romania)

Christopher Nielsen og Stefan Faldbakken var som førstegangsregissører nominert til denne prisen.

JURYPRISEN

Red Road – Andrea Arnold (Storbritannia)

ÅRETS KORTFILM

Sniffer – Bobbie Peers (Norge)

BESTE KVINNELIGE SKUESPILLER

Penélope Cruz/Carmen Maura – Volver

BESTE MANNLIGE SKUESPILLER

Jamel Debbouze, Sami Bouajila og Bernard Blancan – Days of Glory

KRITIKERPRISEN.

Les Amitiés maléfiques - Emmanuel Bourdieu

«Slipp Jimmy fri» avsluttet Kritikeruken. «Den brysomme mannen» hentet hjem Prix Acid, en distrubutørpris i dette programmet.

SE MER PÅ:Den offisielle Cannes-siden

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken