Gå til sidens hovedinnhold

Hvilken is er sunnest?

Hvor mye sparer du på å bytte fra fløteis til yoghurtis?

(SIDE2:) For noen år siden ble yoghurtis lansert som den sunne iskremen. Siden isen ikke inneholder fløte, er den et lettere alternativ til andre isvarianter.

Men ifølge Hanne Hennig Rustad ved Melk.no er det en myte at yoghurtis er så ekstremt mye sunnere enn andre alternativer.

Forskjell i fett
- Både yoghurt og vanlig fløteis inneholder en del sukker. All yoghurt, bortsett fra yoghurt naturell, blir tilsatt noe sukker for å gjøre smaken rundere. Dette er grunnen til at du også finner sukker i yoghurtis, sier hun til Side2.

Om du ikke er en ekstrem storspiser av is, så er imidlertid vinningen ikke veldig stor.

Den største forskjellen på vanlig fløteis og yoghurtis er fettinnholdet, og dermed også kaloriinnholdet.

- I 100 gram fløteis, som er en ganske raus porsjon, er det 10 gram fett, mens det i yoghurtis kun er 3,5 gram fett. Dette utgjør omtrent 30 kalorier i forskjell, sier Hennig Rustad.

Med andre ord, spiser du en is hver dag i 30 dager, utgjør dette 900 kalorier i forskjell. Dette vil du kunne forbrenne ved å gå en tur på ca. 3 ½ time i løpet av disse 30 dagene.

Lett-is
En fordel med yoghurtis og fløteis er at isen også inneholder vitaminer og mineraler.

- Yoghurtis og fløteis inneholder derimot både proteiner og litt kalsium, kalium, fosfor og B-vitaminer, sier Hanne i Melk.no.

Mer sukker i saft
Du sparer også flere kalorier ved å velge lett-is.

Alt etter hvilken variant det er, så inneholder lett-is som Sans-produktene fra Tine mellom 4 og 5 gram fett per 100 gram.

Saftis derimot inneholder ikke noen nyttige stoffer og er tomme kalorier i form av mye sukker.

- Is spises fordi vi skal ha noe ekstra og hygge oss, ofte på en varm sommerdag. Jeg vil derfor anbefale at folk velger den isen de syntes smaker best og koser seg med den, sier Hanne Hennig Rustad.

LES OGSÅ:

Den feteste pølsen
Den sunneste pastaen
Hvilken burger er best?

Slik blir du kvitt sideflesket

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar

Kommentarer til denne saken