Gå til sidens hovedinnhold

Islamister stormet nordisk ambassade

Islamister tok seg fredag inn i bygningen som huser den norske, svenske og danske ambassaden i Jakarta.

Aksjonen var rettet mot den danske ambassaden. I protest mot Muhammed-tegningene rev demonstrantene ned og brente det danske flagget, melder AP. Danmarks ambassadør Niels Erik Andersen uttaler til dansk TV 2 at lederne for demonstrantene kom inn til ham. Her redegjorde han for at Jyllands-Posten har unnskyldt krenkelsene og for det den danske statsministeren har sagt om saken.

Bygningen i Jakarta huser også den norske og den svenske ambassaden. Demonstrantene trengte seg først inn i lobbyen i 1. etasje. Både den norske og den danske ambassaden ligger i 25. etasje i bygget.

-En liten gruppe på 8-10 demonstranter forsøkte å trenge seg videre inn i bygget, men kom ikke så langt. Men de forsøkte ikke å trenge seg inn på den norske ambassaden, sier ambassadør Bjørn Blokhus til TV 2 Nettavisen.

Ambassaden har i utgangspunktet høy beredeskap i Indonesia.

- Vi kommer nok til å skjerpe den ytterligere med ekstra vakthold, sier Blokhus.

Ifølge ambassadøren var ikke Norge mål for proestaksjonen.

Demonstranter i Jakarta uttrykte sinne og raseri mot tegningene av profeten Muhammed som ble publisert i danske Jyllands-Posten i september og som siden har stått på trykk i norske Magazinet og flere europeiske aviser.

- Det karakteristiske ved pressedekningen her er at Norge ikke er nevnt. Vi har heller ikke vært målgruppe for mailer, telefoner eller demonstrasjonen i dag, sier Bjørn Blokhus.

Rundt 300 demonstranter deltok i protesten ifølge Reuters, mens AP skriver at det dreide seg om 70 personer. Ifølge Bjørn Blokhus var det bare åtte-ti demonstranter som trengte seg inn i bygget.

- Motstandere av blasfemi
Protesten var en av de første i verdens mest folkerike muslimske land i kjølvannet av Muhammed-karikaturene.

- Vi er ikke terrorister. Vi er ikke anarkister. Men vi er motstandere av blasfemi mot islam, ropte en av demonstrantene ifølge AP utenfor bygningen i Jakarta.

Kastet egg

Demonstrantene stoppet også utenfor en avis i Indonesia som i et kort tidsrom hadde en av Muhammed-karikaturene på sin nettside torsdag, melder AP.

Ifølge islamsk tradisjon er det forbudt med enhver avbildning av profeten Muhammed. Regjeringen i Indonesia har også kritisert karikaturene.

- Ufølsomhet
- Dette handler om ufølsomhet og grenser mot islamofobi, sa utenriksministerens talsmann Yuri Thamrin. - Som et demokratisk land er vi veldig klar over pressefriheten, men vi mener også at den ikke skal brukes til å krenke eller redusere hellige religiøse symboler, sa talsmannen ifølge AP.

Krisemøte i dag
I dag er det krisemøte i flere nordiske land om Muhammed-karikaturene.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre møter lederen for Islamsk Råd i Norge (IRN), Mohammad Hamdan. På møtet deltar også Imam Senaid Kobilica (nestleder IRN og leder for bosniske imamer) og Imam Mehboob-ur-Rehman (Islamic Cultural Centre Norway og leder for imamkomiteen i IRN).

Bakgunnen for møtet er et ønske fra begge sider om å ha nær kontakt og dialog om den situasjonen som er oppstått etter at mange muslimer har reagert på trykkingen av karrikaturer av profeten Mohammed i «Magazinet», skriver Utenriksdepartementet på sine nettsider.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken