Gå til sidens hovedinnhold

Island kan slippe unna milliardregningen

Sagaøya kan få viktig lån tross sjokkbeskjed.

Lederen for Det internasjonale pengefondet, IMF, bekrefter at at det ikke er nødvendig for Island å betale tilbake penger for å få tilgang til lån fra fondet.

Etter at den islandske presidenten Olafur Grimsson meget overraskende valgte å stemme for den mye omtalte Icesave-loven, ble det spekulert i at IMF og de nordiske landenes lån til sagaøya kunne bli stoppet.

Nå ser det ut til at lånet kan falle i islendingenes favør.

- IMF kommer til å vurdere situasjonen med islandske myndigheter og redegjøre med landene som stiller med finansiering, skriver Mark Flanagan, leder for fondets operasjoner på Island, i en e-post til nyhetsbyrået Bloomberg.

Tirsdag fikk NA24 vite at den norske regjeringen avventet behandlingen til Det internasjonale pengefondet.

- En løsning av Icesave-saken er viktig for Island. Vi må nå avvente den videre behandlingen av saken på Island, herunder en eventuell folkeavstemning. Det er positivt at den islandske Regjeringen i dag uttaler at den vil videreføre sitt økonomiske program for å skape sysselsetting og ny økonomisk vekst, sier finansminister Sigbjørn Johnsen i en e-post til NA24.

Les mer her: Norge avventer Islands neste trekk

Også utenriksminister Jonas Gahr Støre legger vekt på at Norge ikke vil slå bena under Island.

Slipper unna
Den islandske finansministeren Steingrimur Sigfusson bekrefter også at landet vil slippe unna en «straff» fra IMF.

- Jeg tror ikke at det er noen ting som peker mot at Island får brudd, sa Sigfusson på en pressekonferanse tirsdag, men la til at «tålmodigheten med Island er i ferd med å renne ut».

- Dette er en realitet vi er nødt til å innse, sier Sigfusson.

Island vil ikke betale
Før årsskiftet gikk de folkevalgte på Island inn for å betale ut milliarder til Storbritannia og Nederland som kompensasjon for penger som gikk tapt da islandske banker gikk over ende i fjor. Nå har et nytt hinder kommet i veien for den kontroversielle avtalen

Den islandske presidenten bestemte tirsdag at han ikke vil signere avtalen om kompensasjonen. Dermed blir vedtaket som innebærer at en sum tilsvarende over 30 milliarder norske kroner på sikt skal betales til Storbritannia og Nederland, avslått.

Summen er kompensasjon for midler som ble utbetalt til innskytere som tapte penger da islandske Landsbanki og nettbanken Icesave gikk over ende under finanskrisen i fjor høst.

Situasjonen er nå kaotisk, men sannsynligvis blir det gjennomført en folkeavstemning om saken. Stemningen er negativ, for avtalen vil belaste hver islending med et beløp tilsvarende rundt 100.000 norske kroner.

Landets totale utenlandsgjelden oppgis av sentralbanken til 15.140 milliarder islandske kroner, rundt 700 milliarder norske kroner. Det utgjør rundt to millioner norske kroner per islending.

Les Are Slettan: Kaster Island kortene?

Reklame

Siste sjanse: Salg på Pyton-helt, Pondus og mye annet

Kommentarer til denne saken