Gå til sidens hovedinnhold

- Dette er slektningene våre

Islands utenriksminister tror på fortsatt støtte fra nordiske naboer.

Islands utenriksminister Ossur Skarphedinsson sier til nyhetsbyrået Reuters at det vil være et hardt slag hvis de siste dagers uro fører til at nordiske naboland trekker støtten til øyriket.

- Jeg understreker at hvis de nordiske landene ikke skulle stå bak oss, ville det være et fryktelig slag for oss, og det ville ikke harmonere med hva lederne deres har sagt og med vårt langvarige forhold, sier han, og legger til:

- Jeg mener, dette er slektningene våre.

Norge og andre nordiske land skal etter planen støtte Island med et milliardbeløp i regi av Det internasjonale pengefondet IMF.

Men tidligere denne uken nektet Islands president Olafur Grimsson å signere en avtale som ville betydd at den islandske staten skulle betale Nederland og Storbritannia et beløp tilsvarende rund 30 milliarder norske kroner, som nederlandske og britiske myndigheter hadde lagt ut som erstatning til bankkunder etter den islandske bankkollapsen. Dette skapte ny usikkerhet om Islands økonomi.

Mange har også spekulert på om dette kunne medføre at Storbritannia og Nederland forsøkte å hindre Islands EU-søknad.

Skarphedinsson sier han er forsikret av den britiske utenriksminsteren David Miliband om at Storbritannia ikke vil la uenigheten om betaling påvirke Islands EU-søknad.

- Jeg har snakket med utenriksminister Miliband og jeg har hans tillatelse til å si offentlig at dette ikke vil påvirke EU-søknaden, sier Skarphedinsson til Reuters.

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken

Kommentarer til denne saken