Islands økonomiske rating er nå Baa3, nedjustert fra stabil til negativ, ifølge Reuters.

Den gjeldstyngede øya er dermed bare ett steg unna å falle fra en såkalt « trygg investering» til «spekulativ investering» - også kalt «junk» eller søppel på norsk.

Avgjørelsen til ratingbyrået Moody’s skjedde som følge en kjennelse fra Høyesterett som forbyr utenlandske vekslingslån.

- Høyesterettsdommen, spesielt, har potensial til å skape solide banktap på utenlandske valutalån til innenlandske lånere, og det kan derfor kreves at myndighetene hjelper banksystemet ytterligere, sier Moody's i en uttalelse.

I tillegg er den såkalte «Icesave»-konflikten ikke nærmere en løsning. Icesave-avtalen er en avtale mellom regjeringene i Nederland, Storbritannia og Island. Den går ut på at Island fikk ta opp et lån på 3,88 milliarder euro for å kunne tilbakebetale sparepengene til kundene i islandske nettbanken Icesave.

Da banken gikk konkurs forlangte styresmaktene i Nederland og Storbritannia at Island skulle betale tilbake alle tapene til långiverne. Den islandske presidenten Olaf Ragnar Grimsson nektet å signere flertallsvedtaket i Alltinget om å vedta Icesave-avtalen, og det ble dermed folkeavstemning. Også folket sa nei til Icesave-avtalen.

Både Irland og Portugal ble nedgradert tidligere i juli.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)