I forrige uke annonserte Apple endelig at de kopisperrene var i ferd med å fases ut for alvor. Drøyt 8 av 10 millioner sanger på iTunes Store er det nå allerede mulig å kjøpe uten kopisperrer, og resten av sangene vil ligge uten kopisperrer før vi skriver april på kalenderen.

Les også: Kopisperrene er historie

Merkes med din e-post-adresse
Men før du tenker på å dele alle sangene du har kjøpt på nettet med alle vennene dine, så bør du være klar over en ting: Selv om Apple nå har fjernet kopisperrene fra musikken de selger, så betyr det ikke at de ikke holder et lite øye med hvordan musikk havner på avveie.

Alle filene du kjøper på iTunes Store blir vannmerket med blant annet e-post-adressen som du har registrert deg på iTunes med. I praksis betyr det at om en fil som er kjøpt på musikktjenesten havner på nettet på en eller annen måte, så kan både plateselskapet, Apple og teknisk oppegående mennesker finne ut hvem som har kjøpt filen som har havnet på avveie.

Lett å finne
Cnet påpeker at det er så enkelt som å åpne en musikkfil i Notepad, og med litt leting kan du finne igjen e-post-adressen til den iTunes-kontoen som ble brukt til å kjøpe den spesielle filen.

Det finnes riktignok flere måter å fjerne denne vannmerkingen på, men fremgangsmåtene er stort sett ganske langtekkelige hvis du skal gjøre det på hele biblioteket ditt – eller de kan forringe lydkvaliteten på sangene.

Kan bli ubehagelige spørsmål
Nå er det riktignok ikke ulovlig å dele musikk med din nærmeste omgangskrets i Norge. Likevel er det slik at hvis du gir bort filen til noen som gir bort filen til noen og så videre, og den plutselig blir kjempepopulær på et fildelingsnettverk, og underholdningsbransjen ønsker å finne hvem som har lagt ut dette på nett, så er det sannsynlig at noen vil komme og stille deg noen ubehagelige spørsmål.