Amerikanske J.D. Power gjennomfører noen av bilverdenens største kvalitetsundersøkelser og blir av mange regnet som bortimot "fasiten" på dette området.

Blant undersøkelsene de gjør, er den årlige J.D. Power Vehicle Dependability Study. Denne høyt anerkjemte studien har de utført i 25 år.

Eiernes egne erfaringer

Her blir eiere av tre år gamle biler - denne gangen altså 2011-modeller - bedt om å tilkjennegi om de har hatt feil og problemer på bilene sine i løpet av de siste 12 månedene.

Til sammen 41.000 bileiere har gitt sine kommentarer. Å gjøre det godt i denne undersøkelsen, har stor betydning for både anseelse og posisjon i markedet.

I motsatt ende: Å komme dårlig ut hos J.D. Powers, er en solid ripe i lakken for bilprodusentene.

Her er de tre beste brukt-SUVene

Mindre pålitelige biler

Kvaliteten og påliteligheten på biler har i disse årene steget jevnt og trutt. Men i år snudde det.

For første gang siden 1998 – altså i løpet av de siste 15 år – registrerer de nå en nedgang i påliteligheten for nye biler. Økte problemer med motor og girkasser er årsaken, opplyser JD Powers i en pressemelding.

Men ett bilmerke har eiere som er mye mer tilfreds enn alle andre. Vi snakker om regelrett utklassing.

I andre enden: Disse er minst tilfreds

For tredje år på rad

Det er Lexus som igjen - og for tredje år på rad - har kundene som i særklasse er mest fornøyd med bilen sin. De har en problemrate på 68. Dette måles for øvrig i problemer per 100 biler.

De er dermed godt foran Mercedes som noterer en feilrate på 104, hårfint foran Cadillac på tredje med en feilrate på 107.

Mens gjennomsnittsbilen har en feilrate på 133.

Overraskelser

Listen byr også på noen overraskelser. At vi finner bilmerker som Toyota, Honda og Subaru er neppe noen stor overraskelse. Det er vi liksom vant til fra den kanten.

Det som vi kanskje ikke er fullt så vant til er at biler som Chevrolet, Jaguar og Buick gjør det så bra i slike undersøkelser, men her ligger alle godt over.

Hjemme i USA kan spesielt GM glede seg over at både Cadillac og Buick er blant de beste. Ford-merket Lincoln tar åttendeplassen. For Chrysler-konsernet går det ikke like bra - de har ingen merker inne på topp 20.

Artikkelen er først publisert på broom.no. Les også:

Samme merke igjen? Neppe!

Tesla Model S 4x4: Elbil-sensasjonen kan få en stor nyhet neste år

Dette er de 15 beste billigbilene

Slik blir framtiden I alle fall hvis vi skal tro Toyota - nå tester de ut trådløs lading.