Gå til sidens hovedinnhold

Ja til salg av Norge hvis prisen er riktig

Staten blir verken rikere eller fattigere av å selge eiendeler.

NETTAVISEN MENER: Ingebrigt Steen Jensen er reklamemann, og ikke sosialøkonom. Det blir for lettvint å si nei til ethvert salg av statlige eiendeler.

Facebook-gruppen «Nei til salg av Norge» har fått drøyt 11.000 medlemmer.

Budskapet er enkelt: «Den blåblå regjeringen ønsker å selge ut nasjonale verdier. Flytoget, Telenor, SAS og etc.: Vi sier NEI til salg av Norge».

Problemet er at budskapet ikke bare er enkelt, men lettvint.

Det virker som man tror at staten gir bort arvesølvet, og det er selvsagt bare tøys. I mange tilfeller er det riktig av stat og kommune (og alle andre eiere) å selge eiendeler.

Ta et eksempel: Gitt at du eier to hus - din bolig, og et hus du leier ut. Hvis nummer to er verdt 10 millioner kroner blir du hverken rikere eller fattigere av å selge det for 10 millioner. Det skjønner aller.

Nøyaktig slik er det for staten også.

Poenget er at staten bør ha en grunn til å sitte på eiendeler. Det er ingen grunn til å selge et naturlig nær-monopol som Flytoget. Men det gir ingen mening i at staten skal eie kontorlokaler for utleie, som i Entra.

Man kan ikke si ja eller nei til salg av Norge.

Å mene at staten skal eie alt, eller ingenting, er meningsløst.

SV-leder Audun Lysbakken er begeistret over Ingebrigt Steen Jensens engasjement: - Vi er med deg, Ingebrigt. NEI TIL SALG AV NORGE, skriver han på Facebook.

HTML EMBED
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Det kan ikke være noe mål i seg selv at staten skal eie alt mulig. Det er verdt å minne om at alle de store norske korrupsjonssakene er i delvis statseide selskaper. At staten passer noe bedre på en private aksjonærer er altså ingen naturlov.

Troen på at statlige byråkrater styrer bedre enn investorer som er opptatt av sine egne penger, er naiv.

Derimot kan det heller ikke være noe prinsipp at staten skal selge seg ut av alle selskaper. Staten må beholde kontroll på selskaper som er viktig for landet av nasjonale hensyn, kontrollerer viktig infrastruktur, eller selskaper der staten driver selskapet best.

Og det må være et prinsipp av man få bedre pris enn man ville fått ut av å drive selskapet selv.

Norge selger olje og gass alt hva remmer og tau kan holde, og vi pløyer milliardene inn i utenlandske aksjer. Det gir trygg avkastning for fremtidens pensjonister.

Salg av statlige eiendeler må vurderes uten ideologiske skylapper - enten de er blåblå eller rødgrønne.

Nettavisen mener at staten bør selge eiendeler hvis prisen er riktig og staten ikke er den beste eieren. Det kan ikke være et prinsipp å beholde alt på staten hånd.

Reklame

Sikre deg sommerens morsomme lesestoff

Kommentarer til denne saken