Gå til sidens hovedinnhold

Ungdomsgeni (16) kaster seg inn i kampen om 60 millioner

Lagde unik kreftsensor – nå vil han bygge en medisinsk skanner fra Star Trek.

Jack Andraka ble verdenskjent da han som femtenåring utviklet en sensor i papir som kan påvise kreft. Sensoren var ulikt noe vitenskapen hadde sett – den skal være 400 ganger mer nøyaktig, 168 ganger raskere og 26.000 ganger billigere enn metodene som har blitt brukt før.

Nå har den genierklærte videregåendeskole-eleven bestemt seg for å melde seg på konkurransen Tricorder X Prize , der man skal konstruere en medisinsk superskanner – en «trikorder» – basert på en idé fra sci-fi-serien Star Trek, skriver Fastcoexist, ifølge mobilen.no.

Kjemper mot verdenseliten

Kravene for å vinne X Prize-konkurransen er beintøffe.

Man må konstruere en skanner som kan diagnosere minst 15 forskjellige sykdommer uten å gjennomtrenge huden. Den må være brukervennlig, trådløs og kan ikke veie mer enn 2,3 kilo. Og den må være klar innen 2015.

Over 250 selskaper har allerede meldt seg på for å kjempe om premien på 60 millioner kroner. En av favorittene, Scanadu, har konstruert en prototype for iPhone og Android som kan måle puls, surstoffmetning og hjerterytme gjennom tinningen på ti sekunder.

Den nye enheten vil komme i salg før året er omme:

Her kan du se en video av Scanadus nye supermåler

Det bekymrer ikke Andraka, som forteller at laget hans jobber med en enhet på størrelse med en smarttelefon som kan «diagnostisere enhver sykdom øyeblikkelig».

– Det er bare oss tenåringer

Andraka har verken voksne eller finansiell støtte bak seg.

– Det er bare oss tenåringer. Det er moro å tenke på at ingen andre hjelper til, sier han til Fasctoexist.

Gruppen kaller seg «Generation Z» og møttes etter en vitenskapsmesse i 2012. Hver av dem jobber på sin egen del av prosjektet, og samarbeider over Skype.

– Jeg jobber med en komponent på størrelse med en sukkerbit som kan se gjennom huden din og inn i blodårene, undersøke hvert protein i blodet og diagnostisere sykdommer basert på det, forteller Andraka.

Lyst å ta kontroll over helsa? Her er utstyr du kan kjøpe allerede i dag:

10 utrolige medisinske dingser til mobilen

Her forteller Andraka hvordan han utviklet den revolusjonerende kreftsensoren på TED:

HTML EMBED

Les flere saker om mobil og teknologi på mobilen.no.

Reklame

Nå: Stort ryddesalg i Nettavisens nettbutikk

Kommentarer til denne saken