Gå til sidens hovedinnhold

Han lurte mafiaen trill rundt

FBI-agent Jack Garcia, en 130 kilo tung bamse av en cubaner, spilte italienskamerikansk gangster så godt at han ble innlemmet i mafiaen.

Det er som en scene fra Hollywood, men denne er fra virkeligheten. Tre mafiatyper tar for seg en fjerde skurk i en Bloomingdale’s butikk fordi de mener fjerdemannen har stukket unna penger.

I krangelen løfter en av mafiaens hitmen en tung glassvase og knuser mot skallen til den mistenkte overløperen. Han ligger på gulvet mens blodet flyter. En av de tre angriperne står med øyne som klinkekuler og ser fortvilet på. Det er fordi han er lovens lange arm, en undercoveragent på innsiden av mafiaen.

Med livet som innsats

Jack Garcia visste at han spilte med livet som innsats da han sa ja til å prøve å infiltrere den beryktede Gambinofamilien i New York i 2002. Han hadde allerede over 20 år og drøyt 100 oppdrag bak seg som undercover FBI-agent.

I løpet av den tiden hadde han avslørt korrupte politikere i Atlantic City, New Jersey; korrupte politifolk i Hollywood, Florida, Boston, Massachusetts og San Juan, Puerto Rico. I tillegg hadde han jobbet undercover for å bringe hundrevis av narkoselgere for retten.

Men ingenting kunne måle seg med dette oppdraget.

Les også:

10 rare religiøse ritualer

Her smeller granaten!

Vanntett alibi

Selv om Garcia var en veteran blant veteraner, gikk FBI grundig til verks da de bestemte seg for å prøve å få has på Gambinomafiaen av La Cosa Nostra ved å sende ham inn som undercover.

FBI skaffet cubaneren et nytt, vanntett alibi som italienskamerikanske Jack Falcone med røtter til Sicilia, smykketyv og mafia wannabe. På en kirkegård i Florida sto det til og med en gravstein med herr og fru Falcone, i tilfelle noen i mafiaen forlangte å treffe foreldrene.

Pugget italienske skikker

Jack gikk på FBI-kurs og lærte seg å gå, stå og snakke som italienerne i mafiabransjen; han lærte seg navnene på alle tradisjonelle italienske matretter på morsmålet og han fikk et grunnkurs i italiensk kultur og historie.

– Jack Falcone skulle posere som en rotløs fyr fra Florida som var litt smykketyv, litt dopselger og litt småkjeltring som vanket i Miamis cubanske miljø, forteller Garcia i dag.

Garcia – eller Jack Falcone – begynte å vanke på samme restaurant som medlemmer av Gambinofamilien. Kjempen lot det skinne gjennom at han hadde mye cash i bunter i lommene, lommebøker er fy-fy i mafiakretser. Han ga også inntrykk av at han hadde tilgang på all slags tyvegods.

Kompis med veteran-skurk

Våren 2003 begynte en av Gambinofamiliens veteranskurker, 71-åringen Greg DePalma, som nettopp var blitt løslatt etter et lengre opphold i fengsel, å fatte interesse for den svære jyplingen som alltid syntes å være på samme restaurant som han selv.

DePalma kontrollerte lånehaivirksomhet, gambling og innkreving av beskyttelsespenger for Gambinofamilien i og rundt byen New York. DePalma kalte den 130 kilo tunge og 1.93 høye cubaneren for Jackie Boy.

Garcia – eller Falcone – innyndet seg hos veteranskurken ved stadig å tilby ham billig tyvegods – som sigaretter, gamlingen var kjederøyker, og elektriske artikler som mobiltelefoner, TV-er, stereoanlegg og støvsugere, alt skaffet til veie av FBI. Agenten oppdaget også at ingenting bet bedre på mafiabosser enn smiger.

Etegilde

Garcia brukte mange dollar på restaurantregninger. Skurker liker ikke å spandere. – Alle kikket i golvet da kelneren kom med regningen. Jeg plukket den opp og betalte med FBI-penger, flirer Garcia.

Det hører med til historien at den fra før store cubaneren la enda 25 kilo til sine 130 kilo på grunn av alle etegildene for å innynde seg hos mafiaen.

– Vi spiste, spiste, og spiste.

Masse cash

– Og jeg ble den spandable typen med masse cash alle ville henge med. DePalma fattet interesser for meg fordi han så at jeg var en som skaffet penger. Det er jo det mafiavirksomheten dreier seg om. Jeg var ikke bare en wannabe som trengte en hjelpende hånd.

DePalma ba sine undersåtter saumfare rullebladet til Garcia/Falcone. For det ville være bossens dødsdom å bringe en FBI-agent inn i krimsyndikatet.

– Heldigvis hadde FBI gjort en god jobb da de skapte mitt alias, smiler Garcia.

– Alt var som denne Jack Falcone sa.

Foten i mafiaens dørsprekk

Det er alltid et spesielt øyeblikk når en undercover agent skjønner at nå står døren på gløtt, han er i ferd med å bli betrodd.

– Jeg husker den dagen som veldig spesiell, forteller agenten.

– Jeg møtte DePalma som avtalt og han dro fram en nydelig diamantring til å ha på lillefingeren – et tegn på brorskap – og fulgte opp med å si at han hadde tenkt å ta meg inn under Gambinofamiliens paraply. Det verste er at jeg måtte gå med den idiotiske ringen på lillefingeren til oppdraget var over.

Mobil med avlyttingsutstyr

Til gjengjeld ga Garcia DePalma en avansert mobiltelefon, som FBI selvsagt hadde montert avlyttingsutstyr inni. Det virket om telefonen var av eller påslått. Agenter hørte derfor over de neste to årene alle samtalene DePalma hadde, både på telefon og i møter, de kunne følge med på Garcias suksess som undercover mafiamedlem, klare til å trå til om de mistenkte at hans liv sto i fare.

I mars 2005 hadde FBI nok bevis til å slå til. De arresterte DePalma, mafiabossene Arnold Squiteri og Anthony ”Geniet” Magale pluss 30 andre. Gambinofamilien var knust.

– Da jeg sto i vitneboksen, og det gikk opp for DePalma at jeg var undercoveragenten som hadde avslørt Gambinofamilien, holdt han på å eksplodere av sinne, gliser kjempen fra Cuba.

– You cocksucker! freste han. Følelsen er gjensidig. Jeg kunne ikke fordra ham. Fyren er en blodigle bare ute etter å suge livet ut av alle rundt seg.

Fikk 13 år i fengsel

Greg DePalma – en mann på 73 i 2005 – ble dømt til snaut 13 års fengsel. På spørsmål om Jack Garcia er bekymret for at DePalma skal beordre ham henrettet, svarer FBI-agenten:

– Etter rettssaken tok FBI kontakt med gudfedrene i alle New Yorks fem mafiafamilier og fortalte dem at hvis noe skjedde med Jack Garcia, ville FBI starte en regelrett krig mot dem. Og det er ikke den tilårskomne DePalma verdt.

Les også:

De døde av sine egne oppfinnelser

Denne byen drukner i søppel

Han drepte hele familien

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken