(SIDE2:) Realitystjernen Jade Goody har både fått ros, beundring, men også kritikk for å ha vært så voldsomt offentlig kreftssyk.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Fått kritikk
Mange har ikke klart å skille realitystjernen som higet etter oppmerksomhet fra den kreftssyke 27 år gamle kvinnen, som ved siden av å ha fått alle detaljer rundt sykdommen omtalt, også har kjempet for at myndighetene i Storbritannia skal starte med tester av unge kvinner under 25 år.

Mens Jade Goody, ifølge hennes talsmann Max Clifford, har kun timer igjen av sitt liv, har engelske myndigheter nå sagt at de skal seriøst vurdere å gjeninnføre en obligtorisk sjekk av alle kvinner fra 20 år og oppover. Celleprøven tas hos en lege eller gynekolog.

Obligatorisk
I Norge er ikke denne celleprøven obligatorisk, men den er det i Skottland, Nord-Irland og Wales. England stanset imildertid med obligatorisk testing i 2003 fordi livmorhalskreft sjelden rammer de under 25.

Eksperter mener imidlertid at tidlig og jevnlig sjekk kan føre til kvinner opparbeider en vane for å ta prøvene slik at celleforandringer oppdages tidlig. Da er den i de fleste tilfeller svært enkelt å behandle.