(Kultur): Unge Hana Saeidi har en fremtredende rolle i «Taxi Teheran», som er filmskaperens tredje film om hans husarrest og yrkesforbud i Iran – og der han selv spiller taxisjåfør.

Den prisvinnende filmen er åpningsfilm på Film fra Sør, som feirer sitt 25-årsjubileum i tiden 8. til 18. oktober.

– Fra et land hvor filmregissører blir straffet med fengsel og kvinner i stor grad blir forvist til kulissene, er det en stor glede for Film fra Sør å ønske Hana Saedi velkommen som representant for filmkunstens frigjørende potensial i møte med totalitære regimer, skriver festivalen i sin pressemelding.

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/player?auth=Ve3NAya1co-N0T2gd5VQCJqRB376I9XQ10gHUcCObqBdC3_rXZ9XnJu_ST9f1GhaV-fZGnHb9yKUUhmX0ihtx6TiUemY_u-M&jsonp=screen9.api.embed&screen9="+typeof(screen9);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

Smuglet ut av landet

Jafar Panahi risikerer innreiseforbud om han forlater Iran. Derimot lar han seg ikke stoppe av forbudet han ble pålagt i 2009 om ikke å lage film de neste 20 årene: Ifølge festivalen smugler han filmer ut av landet i kaker og på andre finurlige måter.

«Taxi Teheran», skildret som «en varm satire som veksler mellom det brutale og det kjærlige, det alvorlige og det lattervekkende», får ordinær kinopremiere 16. oktober.

Hele Panahis filmografi settes opp på Cinemateket under Film fra Sør. Også Cinematekene i Bergen og Trondheim viser et utvalg av hans tidligere filmer i høst. (©NTB)