Nato-land har allerede bidratt massivt med våpenstøtte til Ukraina med for eksempel ammunisjon, panservåpen, antiluftvern, missiler, panservogner og stridsvogner.

Ukraina har i lang tid tryglet Vesten om å få jagerfly for å stryke forsvarsevnen i krigen mot Russland. Nå kommer den etterlengtede hjelpen.

Torsdag kunngjorde Polen at de skal sende fire av sine gamle sovjetiske jagerfly (MiG-29) til Ukraina i løpet av de «kommende dagene», og flere fly vil komme etter hvert.

Polen blir dermed det første Nato-landet som sender jagerfly til Ukraina. Slovakia kunngjorde fredag formiddag at også de skal sende 13 MiG-29-fly til Ukraina.

Tidligere i krigens løp var det en utbredt oppfatning om at det nesten var utenkelig for Nato-land å donere jagerfly til Ukraina. Jagerfly-donasjoner ble ansett for å være for risikabelt og potensielt eskalerende.

Nato-land var dessuten engstelig for å bli dratt inn i konflikten dersom deres donerte jagerfly ble brukt av Ukraina til å ramme mål inni Russland.

Les også: – Statsansatte i Russland pålegges stadig strengere forbud

Nå har vinden snudd, og stadig flere land vurderer å gi Ukraina jagerfly.

Nettavisen har spurt et knippe militære eksperter og sikkerhetspolitiske forskere om hvorvidt beslutningen om å sende jagerfly til Ukraina vil øke faren for en eskalering av krigen.

– Når det gjelder risikoen for eskalering av krigen, hvor risikabelt er det å sende jagerfly til Ukraina?

Karsten Friis, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitiske Institutt (Nupi):

– Kort fortalt forandrer dette ingenting med tanke på Russlands evne eller vilje til å eskalere. Den eskaleringen man snakker om, er i så fall kjernefysisk, og den er bare teoretisk. Det å sende MiG-fly til Ukraina er ikke mer eskalerende enn å sende stridsvogner eller andre ting. Russland har allerede kastet det kullet de har på krigen, sier Friis til Nettavisen.

– Jeg tror nok flere Nato-land vil sende sine gamle sovjetiske MiG-fly. Det er mye enklere for det ukrainske flyvåpenet å integrere MiG-fly som de selv har, enn å ta i bruk de mer moderne jagerflyene som Vesten har, sier Friis.

Vestlige jagerfly, som for eksempel F16-fly, krever omfattende opplæring, bakkestøtte og nye rullebaner for å være operative i ukrainsk luftrom.

Les også: Putins fly økte aktiviteten ved Norge under øvelse: – Vi vinker til hverandre

Sverre Diesen, tidligere forsvarssjef og sjefforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI):

– For å si det sånn, problemet er at Russland ikke har noe å eskalere med. Hva skulle det være? Hva skulle den eskaleringen bestå i? Russerne står til halsen i den krigen de allerede har, og den kjernefysiske eskaleringen er likevel ikke troverdig, sier Diesen til Nettavisen.

– Betyr det at Vesten og Nato kan bare pøse på med jagerfly til Ukraina?

– Etter min vurdering, ja. Og nå har vi i realiteten bestemt oss for at vi ikke kan la russerne vinne. Hvis russerne ikke er villig til å forhandle på noe grunnlag, da gjenstår bare én mulighet, og det er å sørge for at de taper. Da vil det være helt ulogisk ikke å gi kampfly til Ukraina. Det handler om å være konsistent med egen målsetting, sier Diesen.

Palle Ydstebø, oberstløytnant og hovedlærer ved Forsvarets høgskole:

– Jeg ser ikke det som risikabelt i det hele tatt. Russland har ikke kapasitet til å eskalere krigen, ikke konvensjonelt i hvert fall – verken i Ukraina eller utover Ukraina. Bakkestyrkene og store deler av flyvåpenet er engasjert i Ukraina. Så de har ikke kapasitet til å gå til krig noen andre veier, sier Ydstebø til Nettavisen.

– Når det gjelder eskalering i krigen i Ukraina, får vi ikke noe annet enn denne vinteroffensiven med eskalering mot Bakhmut og ulike rakett- og missilangrep mot ukrainske byer, sier han.

Geir Hågen Karlsen, oberstløytnant og hovedlærer ved Forsvarets stabsskole:

– Jeg tror eskaleringsfaren er veldig liten. Russland sliter mer enn nok med å håndtere Ukraina. Jeg ser det som svært lite sannsynlig at Russland vil prøve å gjøre noe mot Nato i tillegg. Det vil bare gjøre problemene verre for dem, sier Karlsen til Nettavisen.

Karlsen tror ikke polske forsyninger av jagerfly vil ha noen stor innvirkning på krigens gang.

– Antallet er så lite at det ikke vil tippe krigen i noen retning. Men det er klart det er nyttig med luftstøtte hvis ukrainerne skal på offensiven og frigjøre okkuperte områder med stridsvogner og panservogner når snøen smelter og bakken tørker opp til våren, sier han.

Tomas Colin Archer, tidligere generalinspektør for Luftforsvaret:

– Det er alltid en fare for eskalering, men dette begynte allerede med stridsvognene. Da beslutningen kom om å sende stridsvogner til Ukraina, var det naturlig å følge opp med jagerfly for å få luftherredømme der hvor stridsvognene skal operere. Så beslutningen ble egentlig tatt allerede da, sier Archer til Nettavisen.

– Det er klart at dette er en eskalering av krigen. Men klarer vi å holde dette mellom ukrainerne og russerne? Det er det store spørsmålet. Jo mer avanserte våpen Ukraina får, desto større fare for eskalering. Men hva skal Russland eskalere med? Skal de angripe Polen eller et annet Nato-land? Jeg tror det skal veldig mye til for at Russland går så langt at de virkelig eskalerer utover Ukraina, sier han.