Gå til sidens hovedinnhold

- Grensen mellom gode råd og pisspreik

Jake Bugg er ment å herje sommeren din.

(SIDE2): - Dette har vært hjemmet mitt så lenge nå, det føles trist å måtte gi det fra meg, sier Jake Bugg til Side2, og suger på sigaretten han har i høyre hånd.

Han treffer Side2 inne i bandbussen - «hjemmet hans» - som han har benyttet seg av på den straks avsluttede turneen.

Hot, hot, hot
19-åringen fra Nottingham er definitivt et av britenes nye, store stjerneskudd. Han har hatt en eventyrlig start som artist, med opptredener på diverse festivaler, på Jools Holland og som oppvarmer for Noel Gallaghers High Flying Birds.

Til sommeren står igjen en rekke av Englands største festivaler for tur, og her i Norge er han radiolistet, klar for sommerens Hovefestival og en av Universals satsinger.

- Men jeg er ikke noen fan av festivaler, det er bare en masse band som vasser rundt i regn og gjørme. Jeg har aldri vært på festival selv, faktisk. Men jeg gleder meg til å spille, det er det beste jeg vet.

HTML EMBED

Han fikk sin første gitar av en onkel da han var 12 år, og lærte seg å spille via coverlåter. Det er også en av grunnene til at han selv begynte å skrive tekst og melodi, to år etter.

- Man covrer jo låter fordi man liker dem. Så jeg ville prøve å skrive mine egne låter, og håpet at det en dag var noen som ville covre dem. Det hadde gjort dagen, sier han - (og det har han da også allerede opplevd - Bugg-covere finner du på blant annet YouTube.)

Jake om Country Song
- Det jeg skriver er ting som opptar meg, som jeg mener, selv om jeg jo dikter også. Country Song skrev jeg etter å ha våknet på sofaen en dag, til nok en grå morgen, slik det er hver dag. Jeg ville bare være et annet sted, komme meg bort. Den sangen betyr mye for meg, selv om den er veldig kort.

Jake Bugg (19)
Født i Nottingham, England.
Har gitt ut albumet Jake Bugg» (2012)
Begynte å spille gitar som 12-åring, å skrive låter som 14.
Plukket ut av BBC til å stå på scenen under «Introdicong»-scenen på Glastonbury-festivalen i 2011, 17 år gammel, noe som ga han en kontrakt med Mercury Records.
(Kilde: wikipedia.com)

Ung alder
Låtene på sin selvtitulerte debut skrev han ifra han var 15 til han ble 17, da han spilte inn skiva. Nye låter og ideer kommer jevnt og trutt.

- Jeg har alltid med gitaren. Å skrive låter er terapi for meg. Det er der jeg uttrykker det jeg vil si, får ting ut av systemet.

Med kun 19 år på baken, har det kommet flere hentydninger om at han er for ung til å skrive om tingene han gjør.

- Jeg har blant annet fått høre det på grunn av låta «Seen it All». Enkelte har kritisert meg for å være for ung til å ha sett alt. Men ingen har sett alt, om du er 19, 50 eller hundre år. Jeg er ung, men jeg synger om det jeg liker, sier han, og legger til at han er klar over at det er mange ulver der ute.

- Denne bransjen er en vedvarende læringsprosess. Det vil alltid være folk som kommer med råd om hva man bør gjøre. Noen er bra, andre ikke - trikset er å finne ut hvor grensen går mellom det som er gode råd og det som bare er pisspreik fra folk som vil tjene noe på det selv.

Jenter og dop
Buggs tekster er stadig innom både piller og marihuana, og på spørsmål om klisjeen om sex, dop og rock n' roll stemmer for hans del, svarer han lett flirende.

- Når jeg er ferdig med en konsert, pleier jeg ta en drink, røyke litt og kanskje prøve å sjekke opp ei jente. Og det skal sies, jeg hadde hatt vanskelig med å få jenter hvis ikke jeg hadde holdt på med musikken.

Det har blitt trukket paralleller mellom Bugg og Bob Dylan, Beatles og Johnny Cash. Selv legger han ingen skjul på at han setter mange av de gamle traverne høyt, og han reagerte da også tidligere i år da hans motpoler i boybandet One Direction ble sammenlignet med Beatles. Det utløste det britiske tabloider kalte en feide mellom singer/songwriteren og guttegruppa.

- Det var ingen feide mellom oss. De ble sammenlignet med The Beatles, og det er jo helt på trynet. De skriver ingen av låtene selv, og selv om de selv kanskje tror på det de synger, så kommer det ikke fra deres hjerter.

HTML EMBED

Mer Bugg
Bugg var blant de nominerte til Brit Awards Breakthrough Act, men har også gjort seg bemerket utenfor eget land.

- Jeg hadde aldri vært utenfor England før, og har selvsagt en haug nye erfaringer på turneen. Nye vinduer til sivilisasjonen, hehe. Og mye å skrive tekster om, forteller Jake, som ikke har noe favorittsted.

- Jeg liker Texas, men jeg har ikke noe sted jeg liker bedre enn andre. Norge er kaldt, og lite, virker det som, sier han, etter sitt tredje besøk i hovedstaden.

USA blir det straks igjen for Bugg. Både promo, men også en periode med å skrive nye låter.

- Jeg skal skrive nye låter, og det er egentlig som ferie for meg. Jeg og Archer (Iain Archer, irsk låtforfatter, tidligere medlem av Snow Patrol, red.anm.) skal hukke opp igjen, Vi fungerer bra sammen, og det er vanskelig å finne folk man jobber bra sammen med.

Det er for øvrig allerede klart at Jake bugg kommer tilbake til Norge. Han utrykket stor glede over responsen fra det norske publikummet, og gleder seg til å komme tilbake den 17. november. Da spiller han på Rockefeller.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial

Kommentarer til denne saken