Gå til sidens hovedinnhold

Denne byen styres av nynazister

Siden 1992 har de trakassert og jaget bort naboene sine.

(SIDE3): – Loven eksisterer ikke i Jamel og ingen vil gjøre noe med det, sier borgermester Uwe Wandel til Der Spiegel.

Den lille byen Jamel ligger øst i Tyskland og inkluderer kun 10 gårdshus. Nynazister skal ifølge tyske medier ha kjøpt opp syv av disse.

Et hakekors er tegnet på skiltet som leder inn til byen. Det har blitt vasket bort flere ganger før, men dette har visst vært der en stund. Like ved siden av har en stålplate blitt satt opp med inskripsjonen «fri nasjonalistisk sone».

En fri nasjonalistisk sone vil si at utlendinger ikke er velkommen. Her feirer de Hitlers bursdag og barn gjør salutt på gatene. Flere utenforstående har fått husene sine brent ned når de prøvde å flytte ditt. En huseier måtte ha politieskorte for å se på tomten sin.

120 festende nynazister

– Politiet tør ikke å blande seg. Det samme gjelder de tyske myndighetene, sier Wandel.

19. april 1992. Kvelden før 103-årsjubileet av Hitler fødselsdag. Omlag 120 nynazister feiret på låven til Sven Krüger, mannen mange kaller ”kommandanten”.

En familie hadde klaget på høy nynazistisk musikk fra nabotomten. Nå samlet nynazistene seg utenfor huset deres. De satte opp det gamle tyske krigsflagget på familiens tomt og skal ha sagt at de skulle drive dem ut.

Familien barrikaderte seg inne i huset sitt sammen med den daværende borgermesteren. De fikk ringt politiet, men nynazistene begynte å angripe huset. Bare fire politibetjenter kom.

Ingen av dem torde å nærme seg de festende nynazistene. Det var ikke før om lag 30-40 andre politibetjenter kom at situasjonen roet seg og familien kom seg i sikkerhet. Da var borgermesterens bil fullstendig vandalisert, husets dører og vinduer hadde blitt knust. Ingen ble arrestert.

– Nazistene kan gjøre hva de vi. De ler av oss, sier Wandel.

Hus blir brent ned

Det var ikke første gangen familien hadde hatt problemer. Terroriseringen startet med innbrudd og oppkuttede bildekk. En dag våknet de og fant kyllingene sine hengende fra hagegjerdet.

Familien hold ut i tre år før de endelig forlot byen. Selv etter at de flyttet ble huset vandalisert. Da nye eiere ville flytte inn ble huset satt i brann. Skadene ble ikke for store, men nye innbrudd fulgte.

– Ikke en ting som er skrevet om meg er sant, sier Sven Krüger.

Krüger hevder at han er maktesløs og at systemet er ute etter å ta ham. Mannen kalt ”kommandanten” driver et suksessfullt byggefirma som nylig ekspanderte. Firmaets logo er en hammer som knuser tuppen av en davidsstjerne.

HTML EMBED

Da han giftet seg i fjor kom om lag 300 høyreekstremister i bryllupet hans, eller så hevdet iallefall Der Spiegel hvis vi tar Krüger på hans ord.

Frykter at dette vil skje igjen

Noen år etter den første brannen ville et ikke-tysk par renovere huset. De lot seg ikke skremme av at ”Pell Dere Bort” hadde blitt sprayet langs husets side, og brukte store pengebeløp på prosjektet.

Dagen de skulle flytte inn, ble huset igjen satt i brann. Et annet hus i enden av byen ble brent ned kvelden etter at det hadde blitt vist til potensielle kjøpere.

– Jeg ser for meg at vi får et Jamel nummer to, et Jamel nummer tre og et Jamel fire, sier borgermester Uwe Wandel.

Wandels spådom kan gå i oppfyllelse. Tyskland har et tydelig høyreekstremistisk miljø, og andre tyske byer, som for eksempel Grafenberg, har også problemer med nynazister:

HTML EMBED
Reklame

Dette har aldri vært mer populært enn nå

Kommentarer til denne saken