På nettsiden til Federal Bureau of Investigation (FBI) finner du en liste over de ti mest ettersøkte kriminelle i landet. Osama bin Laden toppet listen med en dusør på 25 millioner dollar til den som oppga informasjon som ville føre til at terroristen ble tatt.

Nå er bin Laden som kjent død, og gangsterbossen James J. «Whitey» Bulger (82) har fått den tvilsomme æren av å være USAs mest ettersøkte kriminell.

Dusøren på hodet hans er to millioner dollar, eller snaue elleve millioner kroner etter dagens kurs.

Bulgers forbryterkarriere strekker seg helt tilbake til 50-tallet, og ifølge FBI har den irsk-amerikanske gangsterbossen minst 19 liv på samvittigheten. Bulger var sjef for den beryktede Winter Hill-gjengen i Boston fra 1978 til 1995.

«Går alltid med kniv»

Bulger er også ettersøkt for å ha planlagt drap, narkohandel, utpressing og hvitvasking av penger. Ifølge FBI har han et voldelig temperament og går alltid med kniv på seg.

Da Bulger forsvant i 1995, tok hans samarbeidspartner Kevin Weeks over som sjef for banden. Weeks ble arrestert i 1999 og har siden 2000 vært et nøkkelvitne for FBI. Da han slapp ut av fengsel, skrev han bestselgeren «Brutal: My Life in Whitey Bulger's Irish Mob» om sitt liv med gangsteren.

I boken skriver Weeks at Bulger også hadde mykere sider.

Weeks beskriver hendelser hvor den breyktede gangstersjefen delte ut kalkun til fattige på Thanksgiving, og da en liten gutt mistet hunden sin, sørget «Whitey» for at han fikk en ny valp.

Men Bulger hadde utvilsomt anlegg for å være brutal.

Med kaldt blod

På begynnelsen av 70-tallet, noen år før Winter Hill-gjengen tok over kontrollen, herjet en bandekrig i Boston mellom Killeen-gjengen og Mullen-gjengen. Mange menn måtte bøte med livet.

i kjølvannet av krigen kjørte Bulger, som hørte til Killeen, nedover Seventh Street i Boston da han så Mullen-sjefen Paulie McGonagle komme kjørende mot ham.

Weeks beskriver hendelsen slik:

Jimmy kjørte opp ved siden av ham, vindu mot vindu, snute mot snute, og ropte navnet hans. Idet Paulie snur seg, skyter Jimmy ham midt mellom øynene. I samme øyeblikk, akkurat da han klemte inn avtrekkeren, forstod Jimmy at det ikke var Paulie. Det var Donald, den sympatiske broren hans, den eneste som ikke var involert i noe som helst.

Bulger kjørte hjem til Killeen-gjengens nestkommanderende, håndheveren Billy O'Sullivan. Weeks beskrivelse av hvordan han tok nyheten, sier en del om miljøet Bulger var en del av.

«Jeg skjøt feil mann. Jeg skjøt Donald». Billy tittet opp fra komfyren og sa, «Ikke tenk på det. Han var uansett ikke et sunt menneske. Han røykte. Han ville ha fått lungekreft. Hvordan vil du ha kotelettene dine?».

O'Sullivan burde ikke tatt så lett på saken. Mullen-bossen ble rasende over drapet på broren, og var overbevist om at O'Sullivan stod bak. Bulgers mentor ble drept i et bakholdsangrep kort tid etterpå.

Sjef for Winter Hill-gjengen

Nå kjenner «Whitey» at det brenner under føttene hans, og han tar i hemmelighet kontakt med Howie Winter, sjefen for Winter Hill-gjengen. Bulger foreslår at han kan gjøre slutt på bandekrigen ved å ta livet av Killeen-sjefen.

Kort tid etter blir Donald Killeen drept, og Bulger får «æren», selv om noen hevdet det ikke var Bulger som tok sin tidligere sjef av dage. Hvem som drepte Killeen hadde i praksis lite å si. Bandekrigen var over, og Winter Hill-gjengen stod igjen som kongen på toppen.

Bulger jobber seg oppover i systemet, og da Howie Winter blir arrestert av FBI i 1979, stod Bulger klar til å ta over posisjonen som familiens overhode.

Men hadde Bulger en finger med i spillet da Winter ble satt bak lås og slå?

FBI-informant

I 1974 fikk Bulger en partner ved navn Stephen Flemmi. Flemmi var imidlertid en iformant for FBI, og Weeks tror han hjalp myndighetene med å samle bevis mot Bulger.

Bulger fikk antagelig valget om gå i fengsel eller begynne å samarbeide med FBI. Siden Bulger visst hva fengsel betydde, han hadde sittet inne i ni år tidligere i forbryterkarrieren for væpnet ran og kapring - og det sies at han der ble en av CIAs forsøkskaniner for hjernevaskprogrammet MK-Ultra, var nok valget enkelt.

Boston Globe avslørte i 1997 at Stephen Flemmi og James J. Bulger begge hadde vært informanter for FBI.

Inspirerte Jack Nicholson i «The Departed»

Jack Nicholsons figur, Francis «Frank» Costello, i Martin Scorseses gangsterfilm «The Departed», er delvis basert på Bulger.

Ifølge Wikipedia er Costello en blanding av Bulger og den fiktive, kinesiske triadesjefen Hon Sam fra filmen «Infernal Affairs».

Leonardo DiCaprios figur i «The Departed», Billy Costigan, kommer fra Somerville i Massachusetts, hvor Winter Hill-gjengen vokste frem på 60-tallet. Teknisk rådgiver for filmen, Thomas Duffy, har bakgrunn fra politiet i Massachusetts, og har etterforsket den fremdeles eksisterende gangstergjengen.

Kevin Weeks har også vært en rådgiver for filmen.

Ifølge FBI er Bulger en bereist mann, og han kan befinne seg i Europa. Hvem vet, kanskje han bor her i Norge?

Du kan bli elleve millioner kroner rikere ...

OPPDATERT: James «Whitey» Bulger ble pågrepet sammen med sin kjæreste Catherine Greig i en bolig i Santa Monica, 22. juni 2011.

Kilder: FBI, Wikipedia