Helt siden slutten av åttitallet har Jan Arild Snoen vært en av de toneangivende intellektuelle på den på den liberale høyresiden. Først i Frp, etterhvert i Høyre, som han tilslutt forlot fordi han mente at Erna Solbergs Høyre ble alt for sløsete.

Nå er han ute med en ny bok «Legaliser! Nå! - Kampen om narkotikapolitikken», hvor han hevder at det beste for de fleste ville være at narkotika ble legalisert, og ble noe en kunne kjøpe på et narkopol eller apoteket.

– Forbudet skaper flere problemer enn det løser, sier Jan Arild Snoen.

I den ferske podkasten Ness forklarer han hvorfor han tror at om ti år så vil i hvert fall cannabis ha blitt lovlig i Norge. Han understreker at han vil ta legaliseringen trinnvis, slik at man kan reversere hvis skadevirkningene mot formodning skulle eskalere.

Se intervjuet øverst i saken.

I følge Snoen ser man at de områdene som har legalisert cannabis ikke snur etter noen år.

– Bruken går kanskje litt opp, men fordelene ved legalisering oppveier langt ulempene, sier Snoen.

Problemet ved forbudet er særlig tre forhold, sier han:

– Det skaper grobunn for kriminalitet. Innvandring er en del av forklaringen på volden i Sverige, men kampen om narkotikamarkedet er en annen og noe ingen snakker om, forklarer han.

Da vi forsøkte å kriminalisere alkohol lærte vi «the hard way» at det ikke var så lurt. Forbudstiden ga oss organisert kriminalitet, mener Snoen.

Ifølge Store Norske Leksikon ble brennevinsforbudet innført i 1916 og varte til 1927, og fikk en rekke negative følger. Smugling, reseptmisbruk og hjemmebrenning. Drukkenskapsforseelsene steg også til 18 per 1000 innbyggere i 1923, mens det i 1930-årene var 11–12 , og etter andre verdenskrig lå på omkring 9.

For det andre mener Snoen at et forbudet gjør det farligere å bruke narkotika enn det det behøver å være.

– Ingen vet riktig hvor sterkt og trygt det de kjøper er.

Og til slutt så mener Snoen som den liberalisten han er, at mennesker må få bruke narkotika hvis de vil.

– Cannabis er mye mindre farlig å bruke enn alkohol for den enkelte, likevel er alkohol tillatt. Det er underlig å straffeforfølge noe som først og fremst skader en selv, og som ikke er farlig.

Hasj er mindre farlig enn sprangridning, skal vi tro Snoen.