Gå til sidens hovedinnhold

- Han sprer frykt

Ap-topp mener Ulf Leirstein (Frp) bommer stort.

Mandag morgen gikk stortingsrepresentant Ulf Leirstein (Frp) hardt ut etter to mulige voldtekter på Grønland i Oslo i helga, og sa at integreringen har spilt fallitt.

Leirstein karakteriserte Grønland, som er en del av bydelen Gamle Oslo, som «en til tider lovløs getto».

Uttalelsene får Ap-politiker Jan Bøhler til å steile.

- Jeg mener det er veldig urettferdig mot befolkningen i hele den bydelen, og mot andre bydeler i Oslo øst, som stemples generelt, sier Bøhler til Nettavisen.

Leirstein og Bøhler sitter begge i Stortingets justiskomité.

Les også: - Integreringen har spilt fallitt

- En utrolig negativisme
Bøhler har selv bodd hele livet på østkanten i Oslo, i Groruddalen, som har den samme sammensetningen av befolkningen som på Grønland, med en stor innvandrerbefolkning.

- Jeg mener at det å gi befolkningen der et stempel om at det er en lovløs getto, og at det er deler av Oslo man ikke får gjort noe med, det synes jeg er en utrolig negativisme. Det er typisk Frp-propaganda, sier han.

Han påpeker samtidig at han tar kriminalitet og voldtekter på største alvor.

- Jeg vil gjøre alt for å bekjempe det, men jeg vil gjøre konstruktivt sterke tiltak i stedet for å stemple et område og spre frykt, sier Bøhler.

Leirstein mener utviklingen er et resultat av enkelte politikeres naive holdning til innvandring.

- Jeg synes det er ganske ille den utviklingen vi ser i Oslo, spesielt i deler av byen. Jeg synes utviklingen rett og slett er skremmende, sa Leirstein til Nettavisen.

Han tegnet et bilde av en farlig bydel, hvor det stadig meldes om grov kriminalitet.

- Overdrevne skremmebilder
Ap-politikeren mener utspillet er skivebom fra Leirsteins side.

- Det siste vi trenger er slike overdrevne skremmebilder som han kommer med. Det han snakker om, at det er en lovløs getto, er veldig langt fra det virkelige bildet. Jeg synes det er å gjøre vondt verre ved å gå ut og stemple et helt område, sier Bøhler.

Han frykter at folk blir skremt av uttalelsene.

- Det kan være folk som ikke kjenner situasjonen selv og tror på det han sier, og holder seg borte fra de områdene. Det er jo veldig negativt for situasjonen, og kan skade utviklingen. For det er viktig at folk beveger seg rundt der. Det vi trenger er folks tilstedeværelse, sier han, og påpeker:

- Det er jo ingen grunn til å gi et bilde av at man er i et lovløst område om man beveger seg der.

Bøhler viser til tall som ble presentert i Aftenposten søndag, som viser at det så langt i år har vært en nedgang i antall anmeldelser på Grønland politistasjon på 28 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Der kom det også fram at Oslo-politiet fra 1. juli får 70 nye stillinger, der flere av disse skal bekjempe voldtekter, ran og lommetyveri i disse områdene.

- Kan bli selvoppfyllende
Leirstein mener det rett og slett er lite man kan få gjort med problemene.

- Deler av Oslo tror jeg ikke du får gjort noe som helst med. Hvis man setter på bremsene nå i forhold til innvandring, kan du kanskje gjøre noe på sikt i forhold til integrering. Men det har vært en så massiv innvandring, ikke minst i Oslo, så å tro at vi skal komme bort fra det bildet vi ser i Oslo nå, har jeg særs liten tro på, sier Leirstein.

Det er også Bøhler sterkt uenig i.

- Jeg beveger meg daglig i disse områdene, og kjenner mange der. Det å bekjempe kriminalitet er avgjørende, med det er ikke en slik situasjon som han beskriver, at deler av Oslo må man bare gi opp. Snakker man slik kan det bli en selvoppfyllende profeti, hvis politikere begynner å si det når det langt fra er slik, sier han.

Han påpeker også at Fremskrittspartiet har mye makt i Oslo.

- Fremskrittspartiet har hatt veldig mye makt i Oslo siden 90-tallet. Hvis noen kunne gjort noe med integrering i Oslo som han mener er feil, så er det jo Frp. Men de har vært passive, og er mot alle konkrete intergreringstiltak, mener Bøhler, og legger til:

- Hvis det eneste bidraget de har er svartmaling, så er det en veldig destruktiv holdning å innta.

- Burde sette seg mer inn i situasjonen
Bøhler gir seg ikke, og fortsetter å angripe Leirstein, som han mener burde sette seg mer inn i situasjonen.

- Jeg synes han burde ta mer hensyn til fakta. Han burde sette seg mer inn i situasjonen i disse områdene, snakke med noen av oss som faktisk bor og lever der, sier han.

Leirstein presiserte i intervjuet med Nettavisen at han ikke sier at de to mulige voldtektene i helga nødvendigvis er begått av utlendinger.

- Det vet jeg ingenting om. Men jeg konstaterer at vi har fått en gettoisering av hele bydelen, sa han.

Bøhler reagerer også på koblingen til de mulige voldtektssakene.

- Han sier på den ene siden at han ikke vet hvem det er, men likevel greier han å koble det til at innvandringen har slått feil. Så det er et ulogisk resonnement av en som burde vite bedre når han er medlem av justiskomiteen, sier Bøhler.

- Så du mener at integreringen er vellykket?

- Nei, jeg vil ikke at at den er ensidig vellykket. Vi har mye som ikke er godt nok der, men jeg vil gjøre det bedre og ikke verre ved å ikke snakke det ned og stempe området, sier han.

- Veldig tydelig at han ikke bor der
Bøhler får støtte fra leder i Gamle Oslo Høyre, Håvard Øvregård.

- Det er veldig tydelig at Ulf Leirstein ikke bor der, sier Øvregård til Nettavisen.

Han bor selv på Grønland, og kjenner derfor stedet godt. Leirstein bor på Smestad.

- I motsetning til Leirstein så opplever jeg når jeg går rundt i min bydel at jeg er i en europeisk storby. Grønland er en av de bydelene der lokalt næringsliv og lokal befolkning er mangfoldig, slik man forventer i en storby, sier Høyre-politikeren, og legger til:

- Jeg må innrømme at det er for hvitt og monokulturelt på vestkanten til at jeg synes det er en storby, sier han.

Han mener Leirstein tar feil når han karakteriserer Grønland som en getto.

- Da vet han ikke hva en getto er. Det er vel mer at hvis han er vant til en hvit getto, så opplever han mangfoldet vi har her som en getto selv om det ikke er det, sier Øvregård, og påpeker samtidig at det viktigste for å få til en bra integrering, er god språkopplæring og å få folk i arbeid.

- Utfordringen min til Leirstein er at han heller burde se hvordan han kan få penger til mer språkopplæring til innvandrere, enn å rakke ned på bydelen min.

Hva mener du? Har integreringen i Norge og Oslo feilet? Si din mening i kommentarfeltet!

Kommentarer til denne saken