Gå til sidens hovedinnhold

Janet Yellen blir sentralbanksjef i USA

For første gang i historien inntar en kvinne den mektige toppjobben i USAs sentralbank.

USAs president Barack Obama kunngjorde torsdag at han hadde nominert 67 år gamle Janet Yellen til stillingen. Yellen blir dermed den første kvinnen til å fylle en av de viktigste finanspolitiske posisjonene i verden.

Ifølge Obama er Yellen en person som forstår hvor store menneskelige omkostninger det kan ha når folk ikke klarer å finne arbeid.

– Amerikanske arbeidere og familier vil ha en forkjemper i Janet, forsikrer presidenten.

Vanskelig å finne erstatter
Yellen, av enkelte beskrevet som «en liten kvinne med stor intelligens», tar over jobben neste år, når nåværende sentralbanksjef Ben Bernankes periode utløper 31. januar. Det er ventet at utnevnelsen får tilslutning fra Senatet.

Obama har ifølge The New York Times brukt uvanlig lang tid på å finne Bernankes etterfølger. Ifølge amerikanske medier hadde han egentlig ønsket seg sin tidligere rådgiver Lawrence H. Summers, men møtte motstand blant mange demokrater. Da Summers trakk seg som søker i midten av september, stilte en rekke demokrater seg bak Yellens kandidatur.

Obama takker nå Bernanke for en «enestående innsats» som sentralbanksjef. Ifølge ham har Bernanke vært en «stabiliserende kraft» for både USA og resten av verden.

Første kvinne
Yellen lover på sin side at hun vil gjøre sitt ytterste for å øke sysselsettingen, holde inflasjonen i sjakk og stabilisere finansmarkedene.

– Mer må gjøres for å styrke økonomien, spesielt for dem som ble hardest rammet av den store resesjonen, sier hun.

Bare ett industriland har tidligere utnevnt en kvinne til posten som sentralbanksjef: I Russland overtok Elvira Nabiullina stillingen i juni.

Nyheten om nominasjonen av Yellen blir møtt med bifall i USA, der hun regnes som en «due» i finanspolitikken.

– Hun er en person med genuin integritet og menneskelighet. Dette er det vi trenger i sentralbanken, sier økonomiprofessor Robert Schiller ved Yale-universitetet til avisa The Wall Street Journal.

Også børsene reagerte positivt på nyheten, men bevegelsene var små, og den amerikanske budsjettkrisen satte fortsatt sitt preg på finansmarkedene.

Viderefører pengepolitikk
Yellen er utdannet ved Yale og har vært foreleser ved University of California, Berkeley, Harvard University og London School of Economics. Hun regnes som en av de mest erfarne, både teoretisk og praktisk, innen det amerikanske sentralbanksystemet.

Yellen kom inn i sentralbankens styre allerede i 1994, og i flere år ledet hun tidligere president Bill Clintons gruppe av økonomiske rådgivere.

I 2004 ble hun utnevnt til sjef for Federal Reserve Bank of San Francisco, som betjener ni delstater vest i USA, før hun i 2010 ble hentet tilbake til sentralbanken som nestleder. Der har hun jobbet tett sammen med Bernanke.

Mange tror hun vil sørge for kontinuitet ved å videreføre Bernankes stimuluslinje i pengepolitikken. I september besluttet Bernanke til manges overraskelse å fortsette å sprøyte store summer inn i den amerikanske økonomien.

– Takk Gud for at Yellen blir nominert. Vi ønsker ikke en endring i sentralbanken akkurat nå, sier porteføljeforvalter Dan Fuss ved Loomis Sayles i Boston til Reuters. (©NTB)

Reklame

Nå er bestselgeren endelig på tilbud

Kommentarer til denne saken