Gå til sidens hovedinnhold

Janusha trillet inn 22 seksere

Hardt arbeid og klare mål for framtida hjalp Janusha Baheerathan til fantastiske 22 seksere på vitnemålet. Nå venter medisinstudiene.

Ser man bort fra eksamenskarakterene, var religion det eneste faget der hun ikke gikk til topps.

Dermed føyer hun seg også inn i det som viser seg som et klassisk eksempel fra norsk skolehverdag: Jenter født av innvandrerforeldre fullfører videregående som ingen andre. De er gjerne også best, skriver rb.no.

– Det er flere jenter som jobber hardere enn gutta. Også kan det være at familien har skapt en egen mentalitet hos oss der studier er selve grunnmuren. Slik kan vi skaffe oss gode jobber i framtida, reflekterer Janusha.

Vil studere medisin

Den fantastiske karakterrekka har hun attpåtil arbeidet seg til på realfagslinja på Lørenskog videregående skole.

– Realfag kan være vanskelig. Man må tenke litt og ha den grunnleggende forståelsen. For meg var matte og naturfag favorittene på barne- og ungdomsskolen. Også har jeg jo lest en del og hatt veldig gode lærere som har hjulpet meg videre, sier hun.

Jobb tre til fire ganger i uka for klesbutikken Name It på Triaden, tilkallingsjobb på Videonova, trening og selvsagt også sosialt samvær med venner har ikke ødelagt for skolearbeidet.

– Jeg må jo være litt sosial også. Jeg har kanskje ikke trengt å jobbe så hardt for det og har periodevis benyttet meg litt av skippertakmetoden, sier hun, og legger til at søndag særlig er den dagen i uka der hun har satt av litt ekstra tid til skolearbeid.

Nå går turen videre til Trondheim og studier på NTNU.

– Jeg har planer om å studere medisin. Det er sannsynlig at jeg kommer inn, mener hun.

– Har medisin alltid vært målet?

– Jeg tenkte aldri på det før jeg begynte på videregående. Jeg visste at realfag ville åpne flere dører. Der syntes jeg imidlertid at biologi var så spennende at jeg vil gå videre på medisin.

REKTOR: – Ekstremt

Lørenskog videregående skole har også hatt andre superelever opp gjennom årene. Rektor Atle Solberg Berland husker blant annet to andre jenter med innvandrerbakgrunn som samlet seksere for et par år siden.

– Men akkurat det Janusha har gjort er ekstremt, sier han.

Berland sier han har sett et mønster der det er vanlig at jenter med innvandrerbakgrunn gjør det særlig sterkt på skolen.

– De flerkulturelle elevene er ganske sterke hos oss, selv om spredningen også kanskje er noe større. Det er særlig jentene som gjør det bra, sier han.

– Hvorfor er det slik?

– Jeg tenker at det ofte går på motivasjon. Kanskje har de også større forventninger hjemmefra, uten at jeg har belegg for å si det.

FORSKER: – Større krav

Belegg kan han imidlertid finne hos Statistisk sentralbyrå (SSB). Rapporter derfra viser at nettopp jenter med innvandrerbakgrunn er den gruppen som gjør det best på den videregående skolen. Ifølge Vebjørn Aalandslid i SSB er det vanskelig å si hvorfor.

– Noen grupper gjør det veldig sterkt. Hvorfor er det store spørsmålet, men det ligger nok en sosiologisk forklaring bak. Jeg vil tro at det er slik at noen innvandrerforeldre eller foreldre med innvandrerbakgrunn stiller strengere krav til barna sine enn det norske foreldre gjør. Samtidig ser man på fagene de studerer senere at de tar klare utdanningsvalg. Det er sjelden de studerer kunst og historie. De studerer til ingeniør eller medisin.

Aalandslid presiserer at det blant innvandrere i særlig grad er større forskjeller enn blant norske ungdommer.

– Det er flere ungdom på begge ytterkanter blant ungdom med innvandrerbakgrunn enn det er med nordmenn. Norske ungdom legger seg mer i midten.

Anbefaler realfag

Med eksamenskarakterene i boks, så endte Janusha opp med 22 av 25 seksere. Hun har også råd til andre elever som drømmer om å kopiere vitnemålet.

– Man må velge det man har interesse for. Det er ikke vits å velge realfag hvis du ikke liker det. Men er du flink i matte, så er det bare å satse. Det fine med det, er jo at det heller ikke er bare pugging som skal til, slik det for eksempel er i biologi, sier hun.

Les flere nyheter fra rb.no her.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken