Gå til sidens hovedinnhold

Atomkrisen sender norsk selskap til himmels

Investorene kastet seg over ett selskap på Oslo Børs.

Ved lunsjtider mandag var det særlig ett selskap som gikk rett til himmels på Oslo Børs.

Investorene kastet seg over solenergi-selskapet Rec, som endte opp hele 10,35 prosent til 18,45 kroner.

Her kan du følge REC på børsen

Det var høyt antall omsatte aksjer i REC også mandag formiddag, noe som vitner om at situasjonen med atomkraftverkene i Japan har fått investorene til å åpne lommeboken.

Tommelen opp for solenergi
Det er selvsagt de store problemene ved de japanske atomkraftverkene i etterkant av jordskjelvene og tsunamien som har fått investorene til å se på alternative energi-aksjer.

På Oslo Børs er det altså REC som er den viktigste representanten for dette. Selskapet produserer komponenter og løsninger til solenergi-industrien.

Et av meglerhusene som var raskt ute med en anbefaling av kjøp av REC-aksjen mandag var First Securities. I en rapport til kundene ble aksjeanbefalingen på REC oppjustert fra «kjøp» til «sterk kjøp».

First tror på sikt på en dobling av REC-kursen, og tror at aksjekursen til selskapet vil komme opp i 30 kroner.

Dette er over en dobling fra nivåene aksjen ble handlet til mandag.

First er ikke alene. Også meglerhuset Terra Securities er ute med en positiv REC-analyse.

- I perioder med skyhøy oljepris og forsyningsusikkerhet blir det gjerne økt fokus på alternativ energi. Vi satser på at historien gjentar seg. I så fall kan REC stå foran et hyggelig oppsving, skriver Terra Markets i dagens analyse.

S&P justerer mandag ettermiddag opp anbefalingen på hele den fornybare sektoren i Europa.

Vurderer å endre atomvedtak
Det første tegnet på at flere lands myndigheter nå vil gå sin egen politikk rundt atomenergi etter i sømmene, kommer fra Tyskland.

Den tyske utenriksministeren Guido Westerwelle sa mandag at et vedtak om forlengelse av driften av landets gamle kjernekraftverk, kan bli satt til side.

Dessuten er det flere regjeringsmedlemmer som vil ha en diskusjon rundt tysk atompolitikk.

I India har statsminister Manmohan Singh meldt at det skal gjennomføres en sjekk av alle landets atomkraftverk.

Eksplosjoner ved atomkraftverk
Fire av Japans atomkraftverk ble ødelagt av jordskjelvet og tsunamien som skylte innover land i morgentimene fredag. Så langt har det vært to eksplosjoner i reaktor 1 og 3 ved Fukushima-kraftverket.

Japanerne har jobbet på spreng for å forhindre en kjernefysisk nedsmelting ved å pumpe inn sjøvann som skal kjøle ned reaktorene. Men mandag meldes det om at kjøleanlegget ved en tredje reaktor har sviktet og at vannstanden i reaktoren har sunket. Dette kan i verst fall ende med en ny eksplosjon med fare for radioaktive lekkasjer.

- Det er et katastrofescenario vi står overfor, og det er også sånn at Japan har slått fast at de trenger internasjonal assistanse. Vi sender vår nødhjelpssjef til Japan for å bistå, og har sagt at vi kan stille med et helseteam i løpet av 48 timer. I tillegg har Norges Røde Kors startet en innsamling, sier generalsekretær i Norges Røde Kors, Børge Brende, til Nettavisen.

Les mer:- Vi står overfor et katastrofescenario

Japan er trolig det landet i verden som er best forberedt og sikret mot tsunami- og jordskjelvkatastrofer. Men nå har japanerne etterlyst internasjonal hjelp. Japans statsminister omtaler katastrofen som den verste siden atombombene falt over Hiroshima og Nagasaki i august 1945.

Les også: Ny eksplosjon ved atomkraftverket

Det japanske strålevernet sier imidlertid at det ikke er fare for noen ny Tsjernobyl-katastrofe ved Fukushima-kraftverket.

To onder
Så langt er det anslått at naturkatastrofene vil koste forsikringsselskapene opp til 35 milliarder dollar, men det kan fort vise seg å bli mye mer. I tillegg til hva disse må hoste opp vil oppbyggingen av områdene også koste Japan enorme summer.

Det har blitt signalisert av de politiske lederne at deler av gjenoppbygningen kan bli dekket gjennom økte skatter. Et annet alternativ som er foreslått er at landet låner mer penger.

Begge alternativene kommer imidlertid med problemstillinger.

Dersom Japan øker skattene øker faren for at forbruket vil dale, noe som vil svekke veksten etter finanskrisen. Problemet knyttet til utstedelse av obligasjoner er at landet allerede er det vestlige landet i verden med desidert størst statsgjeld, godt over 200 prosent av BNP.

I motsetning til de andre vestlige gjeldsbergene har imidlertid Japan i all hovedsak nasjonale kreditorer. Men det spørs om en situasjon som det Japan nå opplever frister disse til å låne landet mer penger.

Kommentarer til denne saken