Gå til sidens hovedinnhold

Høflighet ødelegger slankekuren

Vi bryter slankekuren fordi vi er for høflige til å si nei til usunn mat.

(SIDE2): Ny forskning viser at slankere sliter med å nå målet fordi de ikke klarer å si nei til usunn mat når de er sammen med venner og familie, skriver Telegraph.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Vil være høflige
De føler seg presset til å bryte lavkaloriregimet fordi de ikke vil virke uhøflige når de er ute med venner på restaurant eller andre sosiale sammenkomster.

Funnene er en del av en undersøkelse på de temaene de som prøver å gå ned i vekt med en diett med veldig lavt kaloriinntak møter. Undersøkelsen ble publisert i aprilutgaven av «Journal of Human Nutrition Dietetics».

Konseptsjef Jeanette Roede ved Grete Roede AS tror mange sliter med å si nei.

- Det er vel sånn blant alle mennesker. Det er mange grunner til at de faller tilbake til gamle vaner, men en av grunnene kan være høflighet. Samfunnsforsker Runar Døving holdt et foredrag her hvor han snakket om plikten til å spise usunt. Det er vanskelig å si nei når svigermor har bakt kake, og det er vanskelig å si nei til vin hvis du ikke kjører eller er gravid. Det dreier seg om de skjulte kodene. Du setter deg på utsiden når du sier nei, og kan fremstå som uoppdragen eller uhøflig hvis du sier nei, sier Roede til Side2.

Roede mener det er viktig at vi selv bestemmer oss for om svigermors deilige kake skal ødelegge vår diett.

- Det krever at man tar et valg, og vet med seg selv at man gjør et unntak hvis man tar et kakestykke. Det må være et bevisst valg, som at i dag passer det seg ikke å si nei, men i dag tar jeg et lite kakestykke. Det er også viktig å tenke over om de egentlig blir lei seg eller om det egentlig er upassende om du sier nei. Det er mange ting man tillegger andre som ikke stemmer, sier konseptsjefen.

Tar tid å endre vaner
Bedømmelser av dem som slanket seg viste at selv om alle pasientene mente det var viktig å følge dietten, så synes de fleste at det var vanskelig og flertallet klarte ikke å nå de utfordrende målene.

Spesielle tilstelninger slik som bryllup og ferier gjorde det ofte vanskelig å unngå fetende matvarer. Undersøkelsen fant også at dårlig og forvirrende merking av matvarer, mangel på valgmuligheter og smakløsheten i lavkalorimatvarer var de største utfordringene for dem som fulgte en slik diett.

Jeanette Roede mener det tar tid å endre vaner.

- Hvis man skal klare å holde på nye vaner, så må man holde fokus. Når man går på kurs og holder på å gå ned i vekt, så holder man fokus på det. Det er fort at man mister fokus når man begynner å bli opptatt av andre ting, sier hun. Det tar tid å endre vaner, så et Hold Vekten-kurs øker sjansen for å beholde vekttapet.

Forskerne trakk fram noen av fordelene ved å følge en lavkaloridiett, som blant annet at de som følger en slik diett er mer oppmerksomme og mer trygge på hva som er egnet valg av matvarer, føler seg bedre og har forbedret fettinnholdet i blodet.

Vanskelig å gi slipp på kosen
I undersøkelsen har ernæringsfysiolog Louisa Whitfield-Brown og hennes kolleger invitert pasienter ved Lipid Clinic i Manchester Royal Infirmary til å dele deres utvikling på dietter med veldig lavt kaloriinntak.

- Resultatet kaster lys over vanskelighetene man møter når man prøver å utføre en lavkaloridiett. Mange pasienter synes det er vanskelig å få informasjon om fettinnholdet i mat, særlig når de spiser på restaurant eller er på ferie, sier Whitfield-Brown til Telegraph.

Roede tror mange av kursdeltakerne synes det er vanskelig å gi slipp på kosen.

- Det er mange som sier at de fortsetter å spise sunt etter at de er ferdige på kurs hos oss. De forteller at de fortsatt spiser frokost og regelmessige hyppige måltider, men at det kanskje kan bli litt mer vin og altså litt mer kosedager. Det er mange gode anledninger til å unne seg noe ekstra, men man kan ikke gripe enhver anledning. Det er de umerkelige tingene, alt som blir litt mer og litt oftere som gjør utslag, sier konseptsjefen.

Kommentarer til denne saken