Gå til sidens hovedinnhold

- Er du tykk er det din feil

Det mener nettreff-leser. Se Jeanette Roedes svar her.

(SIDE2): Fredag stilte kommunikasjonssjef Jeanette Roede i Grete Roede på nettreff.

Les spørsmålene og svarene som kom inn nederst på siden.

Er slanking dumt?
Et av innleggene som kom inn under dagens nettreff kommer fra «Harald», som mener at slanking er dumt:

«Dette kan kanskje virke litt ufølsomt og brutalt, men er du tykk er det stort sett din egen feil. Det er ikke vanskeligere enn energiinntak og energiuttak. For mye energi inn i forhold til uttaket og kroppen lagrer det som fett. Over tid, vil dette føre til at man blir tykk.

Slanking er noe av det dummeste jeg hører.

Hva er galt med å si at spis sunt, spis normalt, ikke slank deg, begynn med å trene. Det hele vil ta 3-4 år, men vil være mer langvarig enn slanking?».

Jeanette Roedes svar
«For mange så kan det se ut til at det å være overvektig er et valg, men for veldig mange av de som sliter med overvekt og ønsker å gå ned i vekt så føles det ikke slik.

Det er riktig at det handler om energi inn og energi ut.

For noen er det enkelt og har ikke noe vanskelig for å balansere dette. For andre er det ikke så lett. Enda vanskeligere blir det om man har gått mye opp og ned i vekt gjennom flere år. Vi vet også at mange er genetisk disponert for overvekt.

Forhold til mat, trening, kropp, også videre er komplisert. Det er gjerne et sammensurium av hva man faktisk spiser og forbruker, forhold til mat og hvordan man «bruker» mat, forhold til egen kropp, mestringsfølelse, selvfølelse, hormoner, genetikk og mye mer.

Essensen er at man skal spise normalt og trene - men hva er å spise normalt?

Jeg er helt enig med deg i at man skal slutte å tenke på å slanke seg, og heller legge om til en sunn livsstil som gir resultater på sikt, og at det mest langvarige resultatet får man om man har tålmodighet og tar seg tid.

På våre kurs så lærer deltakerne selvfølgelig hva de bør og kan spise mer av, og hva de bør spise litt mindre av. OG vi motiverer til å trene mer.

Men det aller viktigste er å ha med seg hodet og tankene i prosessen man er i. For de fleste er det nok endringsprosessen som er den største utfordringen. Og det er derfor mange ikke lykkes på egen hånd, men lykkes først på et kurs hvor man får hjelp til og blir støttet i denne prosessen. Vi kaller det motivasjon og mestring.

Dette ble et langt svar, og som du skjønner - et tema jeg er svert opptatt av.»

Hilsen Jeanette

Les flere spørsmål og svar nedenfor.

Kommentarer til denne saken