Gå til sidens hovedinnhold

Slanking er ut

Vi assosierer ordet med tynnhet, sult og smerte. Har du forslag til et nytt «slanke»-ord?

(SIDE2:) - Vi bruker ikke lenger ordet slanking. Det er fordi mange har en opplevelse av ordet som noe kortvarig, og det er kurpreget. Slanking er ikke et positivt ladet ord, sier kommunikasjonssjef Jeanette Roede i Grete Roede.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Kostholdseksperten mener at når du skal ned i vekt, og endre vaner så skal du spise godt og trives – da er ikke lenger ordet slanking synonymt for det.

- Vi mangler et godt ord som er synonymt med slanking. Et ord som er positivt ladet. Vi bruker heller ord som sunn vektreduksjon, gå ned i vekt og endring av vaner og livsstil, sier Roede.

Har du tips til et nytt og bedre slankeord?Send oss en e-post her.

Dette mener leserne
Side2 har utført en spørreundersøkelse om slanking for å finne ut lesernes forhold til ordet og temaet. 645 personer har besvart våre spørsmål. Blant disse er 94 prosent kvinner og i hovedsak i alderen 18-25 år. Det viser seg at 443 av personene som har svart har slanket seg, eller slanker seg akkurat nå.

Heller ikke leserne forbinder ordet «slanking» med noe utelukkende positivt. Mange svarer at de tenker på tynnhet, sult, smerte, spise mindre, diett eller stress når de hører ordet.

- Jeg tror det er blitt sånn fordi mange har brukt kurer og ønsker å løse et problem kjapt, og lykkes kanskje ikke. Da forbinder man slanking med nederlag og mange har det ikke godt underveis når de går på en kur. Vi jobber motsatt, det vil si at man skal spise god mat, ikke gå sulten, bevege seg mer og rett og slett ha det bra når man skal ned i vekt - og oppleve mestring, sier Roede.

Måtte endre helsestudio
Roede sammenligner ordet «slanking» med at vi tidligere brukte ordet helsestudio. Det ble et belastet ord hvor mange kun tenkte på løfting av vekter. Derfor brukes treningssenter hyppigere i dag.

- Ordet er blitt belastet på grunn av dårlige assosiasjoner, derfor har mange valgt å bruke treningssenter i stedet. Derfor tenker jeg at noe må gjøres med slanking også. Det assosieres med noe lite troverdig, skippertak, kortvarig og usunt.

Bruker egne metoder
I vår undersøkelse svarer også mange at de velger å slanke seg på egen hånd når de skal ned i vekt. Hele 63 prosent ønsker å fikse ting selv, og 17 prosent sier de spiser generelt mindre for å bli kvitt overflødig kilo.

Roede understreker at det er et ungt aldersgjennomsnitt i Side2s spørreundersøkelse. Og mener at svarene om å gå ned i vekt på egen hånd er typisk for de yngre.

- Mange tror at det er lett å gå ned i vekt på egen hånd, og følger usunne kurer og spiser for lite. Vi vet at mange prøver på egen hånd uten å lykkes, og risikerer å ende opp som jojoslankere. Svarene tyder kanskje på at det ikke er legitimt blant unge å be om hjelp til å gå ned i vekt. Dårlig råd kan gjøre at de unge velger lettvinte løsninger.

Kostholdseksperten ønsker at unge får hjelp til å etablere sunt kosthold og sunne vaner. Hun påpeker at overvekt blant unge vokser, og når overvekten har etablert seg er den vanskeligere å få bort igjen.

- Dette er en appell til myndighetene også med tanke på at det stadig kommer varselmeldinger om at overvekten øker blant unge, og at de har USUNNE vaner. Vi gjør det vi kan for å hjelpe dem, blant annet med kurset Roede Ung. Men det at mange svarer at de prøver å gå ned i vekt på egen hånd gjør at det må legges til rette for at unge enkelt kan ta sunne valg i hverdagen.

Trening - ikke slanking
Også treningssentret Sats har lagt ordet «slanking» på hylla.

- Vi ønsker å være en positiv fordriver for aktivitet og helse, og vil heller stimulere positivt og ikke bruker ord som kan sette negative tanker i hodet på folk , sier produktsjef og pressekontakt Halvor Lauvstad i Sats Norge, og utdyper:

- Slanking forbindes mer med kurer, også er man ferdig med det. Vi vil at folk skal gjøre ting regelmessig både med kosthold og trening. Grunnen til at vi ikke bruker ordet slanking er hovedsakelig fordi mange har et negativt inntrykk av det, vi vil heller bruke positive Lada ord. Vi fokuserer på livsstil, og vektkontroll, enten det er opp eller ned. Og jobber mye med kroppssammensetning som motsats til BMI-fokuset.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis