Gå til sidens hovedinnhold

Den nye nordiske dietten

- «Nordic diet» er snart en internasjonal trend.

(SIDE2): - Hvem trenger gojibær når skogen er full av norske blåbær?

Jeanette Roede prøver å overbevise nordmenn om at de ikke trenger svindyre acaibær og gojibær når vi har så mange gode, norske råvarer.

- Mye å tilby helsa
At middelhavsdietten skal være så mye bedre enn norske mattradisjoner er hun i hvert fall ikke overbevist om.

- Nyere forskning viser at et nordisk kosthold basert på nordiske råvarer har like mye å tilby helsen vår som for eksempel middelhavsdietten. Vi har fet fisk som gir oss de sunne fettsyrene, hele korn som gir fiber, og rent og magert norsk kjøtt som fisk og kylling. Dette er gode proteinkilder. Bærene våre er også proppfulle av antioksidanter. For eksempel blåbær vi kan finne i skogen selv.

Når hun snakker om nordiske råvarer, snakker hun om de råvarene som vokser, lever eller blir dyrket naturlig i Norge og Norden, har spesielt gunstige vekst- og levevilkår her, og som nordmenn gjerne kan spise mer av.

Jeanette Roede og Ellen Beate Wollen gir ut den nye kostholdsboka «Nordisk diett» og bakgrunnen er at de vil formidle hvor gode norske råvarer er. Det holder å spise norsk, er oppfordringen fra de to ringrevene.

Begge to har skrevet en rekke kostholdsbøker og mens Jeanette Roede er en av eierne i Grete Roede AS har Ellen Beate Wollen eget kostholdsnettsted.

Nytt fokus
Bokas hovedfokus er kortreist mat, sesongens frukt og grønnsaker og ifølge Roede er verden dere ute mer og mer opptatt av hvordan vi lever her oppe i nord. Roede oppholder seg for tiden i USA og merker at amerikanerne er opptatt av vårt levesett.

- Verden ser mot Nord – og fenomenet «Nordic Diet» er på full fart inn som en internasjonal trend. Mulighetene vi har til å leve et sunt og aktivt liv her i Norden går langt ut over våre egne landegrenser, sier hun.

Stolte tradisjoner
Men også her hjemme brukes det mer halvfabrikata og raske løsninger er redningen for mange barnefamilier. Allikevel mener Rode at bare vi vender oss mot tradisjonene så er vi godt på vei.

- Vi bør være stolte av det norske kostholdet og de verdiene vi har – vi har gode råvarer, vi har gode matlagingstradisjoner, vi har i utgangspunktet et sunt kosthold, god måltidskultur – og hvis vi vender oss mer mot denne kulturen og tradisjonene igjen, og ikke kutter så mange svinger så har vi en god og sunn livsstil som vi kan være stolte av.

Hva er bra med det norske?

Kanskje er det Roedes utenlandsopphold som har fått henne til å se den norske maten i et nytt perspektiv for ifølge henne har vi mye vi bør være stolte av. Dessuten smaker maten i Norge bedre.

- Når det gjelder matvaner og spisevaner så har vi en god kultur på å ta oss tid til måltider, spise sammen – det finnes jo i mange andre land også, men i USA hvor jeg bor for tiden, så er dessverre altfor lite av det. Maten vi har er også av veldig god kvalitet – frukt og grønnsaker har en fantastisk smak, blant annet på grunn av klimaet vårt. De norske og nordiske råvarene er rike på viktige og gode næringsstoffer.

Viktig er det også å tenke på miljøet.

- Det å velge kortreist er også å velge et mer bærekraftig kosthold som er godt for miljøet, og dermed får det dobbel positiv virkning på helsen vår.

Mangler verdiene
- Selv om Norge ikke ligger langt bak USA når det gjelder utvikling i overvekt og fedme opplever jeg at vi ligger milevis unna når det gjelder verdier og identitet knyttet til et sunt kosthold og fysisk aktivitet. Amerikanere kjører overalt, mange spiser i farta og de spiser mye ute. Det skal går fort, være store porsjoner og i tillegg billig. Da er det stort sett usunne alternativer som er tilgjengelig, hvor det er gratis påfyll av brus, så mye pommes frites du vil ha, fritert fisk, kjøtt og kylling. Frokostkulturen er usunn, om de spiser frokost så er det enormt med sukker i den enten det er pannekaker med sirup, søte kjeks eller frokostblandinger. De har en snackkultur som gjør at de småspiser på usunne ting store deler av dagen.

Boken inneholder over 70 oppskrifter som blant annet hvitløksmarinert røkelaks på nypoteter med skyrklatt og rødløk, syltede agurker med laksetartar og sild og poteter med rødbetkompott.

Reklame

Slik får du kajakk til en tidel av vanlig pris

Kommentarer til denne saken