Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg blir uvel av at vi bruker tusenlapper på en kalender

Bloggeren MrsJuliet har et forslag til en langt hyggeligere julekalender.

(SIDE2:) I disse dager åpnes tusenvis av julekalendere hver morgen. Mange barn får pakkekalendere, og vi har kunnet lese at disse blir stadig dyrere.

Blogger MrsJuliet (40) har fått nok av den materielle holdningen. Derfor har hun skrevet innlegget «Pakkekalenderen gjør meg ulykkelig...».

- Jeg hadde et behov for å uttrykke hva jeg mente om kalenderhysteriet som pågår. Jeg blir rett og slett uvel av at vi bruker tusenlapper på en kalender, når andre barn i Norge ikke engang har til julegrøt. Det føles ikke godt. Det gir meg ingen glede, bare magesår, sier bloggeren - som foretrekker å kalles MrsJuliet i denne sammenheng - til Side2.

For mye med 7000 kroner

Bloggen hennes er nå den mest leste på Blogg.no, og nærmere 15.000 har likt innlegget på Facebook. Det er mer enn MrsJuliet forventet.

- Jeg hadde et ørlite håp om at noen ville være enige med meg. Jeg syns det har gått for langt når folk bruker 7000 kr på en kalender. Det er viktig at folk skjønner at det ikke er de små uskyldige pakkekalenderne til et par hundre kroner jeg skriver om, sier hun.

Hun mener at pakkekalendere gir et falskt lykkebilde.

- Det har blitt rene konkurransetilstander om hvem som får den dyreste kalenderen, og jeg liker ikke denne utviklingen. Jeg føler at jeg lærer barna våre å fokusere på feil verdier i livet. Hva er moralen i dette? Hvordan kan vi få bukt med mobbingen på skolene når vi gir barna våre gavekalendere til flere tusen kroner mens andre barn ikke har kalender i hele tatt? sier hun.

- Jeg vil ikke være med på å såre andre barn og jeg vet at pakkekalenderen er et hett tema blant barna. Jeg vil heller ikke at de skal tro at julen handler om å få i bøtter og spann. Julen har blitt et gavejag uten like, og jeg tror jeg får lykkeligere barn ved å gi dem andre livsverdier ved at de gir av seg selv og sprer glede.

Familiekalender

Nå er hun klar for en forandring, og hun velger å hoppe av karusellen.

«Til neste år er det slutt på pakkekalenderen her i huset. Vi skal heller lage en familiekalender. En kalender som inneholder kvalitetstid med barna i 24 dager,» skriver hun i innlegget.

- En familiekalender er noe alle kan lage uavhengig av økonomi. Jeg vet at barna savner mer kvalitetstid med oss. Men i en hektisk hverdag er det vanskelig å få tiden til å strekke til. Her i huset tar jobb, husrestaurering og sykdom mye av tiden, og barna kan savne oss selv om vi bare er få meter unna. Ganske enkelt fordi vi ikke er til stede for dem likevel, sier bloggeren.

Hun påpeker at opplevelser er mer minneverdige for barna enn gaver.

- Barna snakker ofte om ting vi har gjort sammen eller ting vi skal gjøre. De elsker utflukter i skog og mark, spillekvelder og bakestunder. Pakkekalenderen gjør meg dårlig innvendig, så derfor tenkte jeg at det ville være lurt å lage en familiekalender isteden. Det ble en «vinn-vinn»-situasjon og jeg ser bare positive aspekter med dette, sier hun.

Barna jublet

Hun tror dette gir større glede for barna enn pakkekalenderen.

- Dette er noe barna vil huske så lenge de lever. Tingene de får i pakkekalenderen er gjemt bort i et skap etter kort tid og glemt. Jeg fikk selv pakkekalender som liten, men jeg husker ikke innholdet i noen av dem. Det jeg derimot husker er den årlige skituren med mormor og morfar. Så jeg vil heller fylle kalenderen med ting barna husker enn unødvendige gaver, sier hun.

MrsJuliet fortalte barna om ideen sin under middagen.

- Barna ble henrykte og jublet i kor. De elsker at vi bruker tid sammen som en familie, og jeg har god tid til å planlegge, sier hun.

Mange forslag

MrsJuliet har en rekke forslag til hva som kan finnes i kalenderen - og deler dem gjerne med andre som lar seg inspirere:

- Lukene kan fylles med middag hos mormor og morfar, tur til farmor og farfar. Venner kan komme på kaffe, en runde Yatzi, et slag «Vri åtter» eller en runde Monopol. En familiekalender betyr ikke at ting nødvendigvis må ta så lang tid, bare ungene inkluderes. La barna komme med forslag til ting dere kan gjøre. En middag kan også være gjemt i en luke, der alle involveres i matlagingen av for eksempel hjemmelaget pizza, foreslår hun.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken