Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg er redd navnet mitt er misbrukt

Kjendiser får trær i Afrika. Nå frykter de at de har blitt misbrukt.

En rekke kjendiser frykter de er misbrukt etter at Kapital skriver om et mistenkelig nettverk i Afrika.

Det er nettverksselskapet Better Globe det nå rettes søkelys mot.

- Mitt navn er misbrukt
En rekke kjendiser er nemlig oppført som eiere av trær i Afrika for å redusere fattigdommen. Tross at de selv ikke aner noe om at de er medlemmer av et nettverk der man eier trær i Afrika.

Bjørn Dæhlie er registrert med kundenummer 8.949 (av totalt 21.180) i kunderegisteret til nettverksselskapet Better Globe. Det betyr at han eier minst ett tre i Afrika. I virkeligheten har han aldri kjøpt noen trær eller meldt seg inn i noe tre-nettverk, skriver Kapital.

- Jeg har aldri hørt om Better Globe og er redd mitt navn er misbrukt. Jeg reagerer selvfølgelig på at navnet mitt står i dette registeret. Da får jeg ta affære og få dem til å stryke meg umiddelbart. Jeg vet ikke hva som har skjedd her, men for meg høres det rart ut hvis det er mange som ikke vet at de er medlemmer, sier Dæhli til Kapital.

Mange kjendiser
Blant kjendisene som er på registrert som eiere av trær er den svenske popstjernen Carola Häggkvist med barn, artist Hanne Sørgaard, tidligere fotballspiller og nå trener Frode Grodås, fotballbrødrene Magne og Jan Erik Hoseth, langrennsløperne Ove Aunli og Maj Helen Nymoen, musiker Mari Boine, TV-personlighet og tidligere DJ i rappegruppen Klovner i Kamp, Thomas «Fingern» Gullestad og Charter-Svein Østvik,

Ikke minst Molde Fotball, som er eid av Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten, er på listen. Klubben opplyser imidlertid om at de aldri har blitt informert og forespurt om vi vil akseptere et medlemskap i Better Globe, og syns det heele virker uryddig og lite profesjonelt.

Flere av kjendisene sier at de ikke ønsker at deres navn skal bli misbrukt på denne måten og at de ikke har engasjert seg i eierskapet av trærne, som de fleste av dem skal ha fått i gave.

I tillegg skal ingen av dem ha tjent noe på trærne de har i Afrika.

«Penger vokser på trær»
Better Globe reklamerer med at «penger vokser på trær.» Og nettopp slik kan det se ut fra hva skriver på sine hjemmesider.

De hevder nemlig at folk kan ta 12-gangeren på pengene sine og samtidig redusere fattigdommen i Afrika, hindre global oppvarming, bli karbonnøytral, forhindre tap av dyrkbar mark og hindre ørkenspredning.

«La oss si at du kan kjøpe 15 trær per måned som en sparing i løpet av ett år. For en kostand på 2.700 euro, vil du i løpet av tjue år få 33.120 euro i fortjeneste. Ved å gjøre dette hvert år, vil du få en fast fremtidig inntekt», skriver Better Globe på sine nettsider.

Det er Rino Solberg som er daglig leder og styreleder. Han har en lang historie med flere betalingsanmerkninger, vært involvert i en rekke konkurser, ilagt konkurskarantene tre ganger og i 1999 og 2006 ble han dømt til betinget fengsel i 14 og 21 dager.

Nettverkselskapets årsregnskap viser at Better Globe, der Solbergs ektefelle er indirekte hovedaksjonær med en eierandel på 60 prosent, omsatte for syv millioner kroner i 2011 og godt over 12 millioner kroner i 2010, ifølge Kapital.

- Stemmer ikke
Rino Solberg sier at selskapet ikke misbruker kjendisnavnene og hevder at de som står oppført i selskapets register ikke er med i noe nettverk, men at de kun er eiere av trær i Afrika og at de skal ha fått trærne i gave.

- Gavekunder er ikke med i noe nettverk og har heller ikke noe med salg eller provisjoner å gjøre, de er simpelthen tre-eiere og intet annet. Hvis noen av de kjendisene du referer til føler seg misbrukt, så er det fordi du har fortalt dem at de er det. Better Globe har aldri misbrukt noens navn, skriver Solberg i en e-post til Kapital.

Han legger også til at han ikke har en anelse om disse personene er kunder hos Better Globe, og at Better Globe aldri har brukt kjendisenes navn i en markedsføringssammenheng.

- Flere av dem har ikke en gang hørt om Better Globe. Hadde det ikke vært realt å spørre dem om de ønsker å være registrert før dere fører dem opp i registeret?

- Better Globe har tusenvis av kunder, og vi har selvfølgelig ingen oversikt over hvem hver kunde kjøper tre-gaver til. Men hvis det er slik at denne ordningen har blitt misbrukt og gaver er gitt til folk som ikke kjenner til dette, så synes vi dette er helt forkastelig og skjønner ikke helt årsaken til at dette skulle skje.

Se Better Globe filmen nedenfor

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken