Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg føler meg skikkelig misbrukt

Dag Erik Pedersen brukt til å lokke investorer.

Nettavisen NA24 har i flere artikler skrevet om en 57 år gammel norsk statsborger som føler seg lurt og har gått til flere politianmeldelser etter å ha kjøpt aksjer for et betydelig millionbeløp.

Han har tidligere fortalt hvordan han i 2012 ble invitert med på London-tur med blant andre Jarl Moe, finansakrobaten Kristian Helgesen og den tidligere engelske landslagssjefen i fotball, Sven Gøran «Svennis» Eriksson.

Les mer: «Svennis» koblet til ettersøkt nordmann

Nå sier han at han etter først å ha kjøpt aksjer stadig ble tilbudt nye investeringsmuligheter av Jarl Moe.

- Etter London-turen fikk jeg en e-post av Jarl Moe, sier nordmannen til Nettavisen NA24.

Hurtigstart
I e-posten som Nettavisen NA24 besitter vil Jarl Moe at nordmannen skal spytte inn penger i det maltesiske selskapet Sarepta Securities.

- Absolutt all business som «Svennis», jeg og du gjør kjører vi gjennom Malta allerede fra neste uke, skriver Moe.

Dette skulle være morselskap for en rekke selskaper i andre land. Malta er valgt for å slippe unna med minimal skatt.

I e-posten sier Moe at det foruten de to også er en til som skal være med, og det er «Svennis». Moe selger inn prosjektet med at han venter en provisjon på Malta på 3-5 millioner dollar inneværende år. Investeringen beskrives som risikofri.

Les også: - Der står Jackie Chan og holder en jævla fisk

Nordmannen som allerede har investert et millionbeløp i blant annet aksjer solgt av Moe er imidlertid lunken til å investere mer.

- Sukret pillen
I en telefonsamtale begynner Moe så å nevne en annen kjent nordmann.

- Jarl begynte plutselig å snakke om den norske syklisten Dag Erik Pedersen, og at han skulle være med.

Pedersen ble nevnt av Moe som en som skulle være med på et rehabiliteringssenter kalt Teo på Kypros, som var en av virksomhetene under Malta-selskapet.

Et par dager etterpå mottar han en ny e-post av Moe.

Denne inneholder flere bilder og mye informasjon om Dag Erik Pedersen, og er sendt til Moe av Pedersen selv.

- Min klare oppfatning er at Dag Erik Pedersen ble trukket frem for å få meg til å bruke penger på dette her. Hvorfor skulle han ellers sende meg e-posten?

- Men jeg har overhodet ingen mistanker om at han er med på dette. Jeg tror han er enda en person som har blitt misbrukt av Jarl Moe, sier nordmannen.

- Misbrukt
Dag Erik Pedersen er en av Norgeshistoriens beste syklister med 43 proffseire bak seg. Etter proffkarrieren begynte han å jobbe som journalist, og siden 1996 har han vært i NRK. Før det var han i TV Norge.

Hos NRK har han blant annet ledet sendinger under en rekke OL og VM-mesterskap. Han har 4 ganger blitt kåret til årets programleder i kategorien nyheter og sportsprogramledere og er utnevnt til ambassadør for fremmedspråk i Norge, som en del av den europeiske kulturprisen. De siste årene har han vært mest profilert som programleder i NRK-serien Mesternes Mester.

Pedersen opplyser at han kun har møtt Jarl Moe tilfeldig ved 2-3 anledninger i løpet av de 15 siste årene. Sist gang var på brygga i Helgeroa for noen år siden.

- Jarl Moe nevnte noe om et opplegg som han ville få til Kypros. Er ikke i stand til å huske hva det konkret handlet om. Jarl Moe kan ha spurt hva jeg tenkte om det uten jeg helt husker detaljene. Svennis kan sikkert ha blitt nevnt. Dette var kun en uformell sommerprat, sier Pedersen til Nettavisen NA24.

Når det gjelder e-posten var det ikke et senter på Kypros som var grunnen til at

- Det jeg vet med sikkerhet er at Jarl Moe fortalte om foredrag han holdt i London og lurte på om det var interessant for meg. Derfor fikk han e-post-adressen min og jeg sendte ham en link til Wikipedia og noen bilder.

- Føler du deg misbrukt, dersom ditt navn har blitt brukt for å få andre til å investere i Sarepta Securities?

- Ja, så absolutt. Jeg føler meg skikkelig misbrukt, sier Pedersen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Svennis benekter
Jarl Moe er anmeldt av en rekke personer i England og Sverige for økonomisk kriminalitet. Over fem millioner euro, eller 40 millioner kroner skal Moe angivelig ha lurt til seg. I løpet av en toårsperiode fra 2011 til 2013 pleiet Moe nært vennskap med «Svennis».

Sven Gøran «Svennis» Eriksson har tidligere sagt til Nettavisen NA24 at han ble lovet provisjon av Jarl Moe, men at han ikke har mottatt en krone.

I e-posten Jarl Moe sendte til nordmannen skriver Moe at treningssenteret på Kypros er et stort prosjekt og at «Svennis» skal være president.

Den svenske fotballtreneren har tidligere innrømmet overfor Nettavisen NA24 at han skulle få provisjon av Jarl Moe.

Les mer: «Svennis»: - Jeg skulle få betalt for det

Han avviser at han var ment å være sjef for senteret på Kypros.

- Jeg har hørt snakk om det, men ikke noe mer.

- Du skulle jo være president der?

- Nei, nei, nei, nei. Det stemmer ikke. Jeg hørte snakk om et sykehus eller noe, men noe mer vet ikke jeg noe om, bedyrer svensken.

DJ til pyramidekonge
Jarl Moe er en tidligere DJ som først slo seg opp ved å starte musikksalg gjennom HS-rekords, en forkortelse for «House Spesialisten». Her solgte han importert musikk i egne butikker.

Så ble han med i pyramidekjempen The 5 Percent Community (T5PC). I forbindelse med T5PC er det anslått at så mange som 70.000 nordmenn deltok og flerfoldige millioner forsvant.

I pyramidekretser ble han imidlertid først virkelig kjent da T5PC-toppen Jørn Ronnie Tagge ansatte han som daglig leder i Owners Group International, som var Tagges nystarting etter kollapsen i T5PC. Owners Group oppnådde en markedsverdi på 2,5 milliarder kroner før det gikk under. Underveis ble blant annet kjendiser, P4, en bank og et legemiddelfirma misbrukt.

Siden den gang har Moe flyttet til Kypros og blant annet livnært seg med å lære folk hvordan man skal slippe å betale skatt, gjennom selskapet TaxWizards. Han har blant annet også holdt flere foredrag om temaet.

- Husker ikke
Moe har følgende kommentarer:

- Jeg kan ikke huske det dere refererer til, sier Jarl Moe til Nettavisen NA24.

Moe mener at nordmannen som har anmeldt han spiller et offer i pressen og at han uttaler seg «om ting han ikke vet noe om og han aldri har vært en del av».

- Svennis og Dag Erik Pedersen som ærlige, gode, dyktige og proffesjonelle mennesker har erfaring fra sportsverdenen og har kanskje blitt bedt om råd og tanker om et prosjekt i fem minutter, men har aldri vært involvert i Teo-prosjektet, sier Moe

- Teo- prosjektet var, og er, et godt prosjekt som kan hjelpe mange mennesker med rehabilitering, et område som er sårt trengs på Kypros, hevder Moe.

Kjøpte Johnsen Oil
Nordmannen ble introdusert for Jarl Moe av en annen nordmann, Stein Elling Wirum.

Wirum selv er politianmeldt for grovt bedrageri etter at han solgte Johnsen Oil-aksjer til den samme mannen.

Les mer: Anmeldt for grovt bedrageri i Johnsen Oil-saken

Nettavisen NA24 har i en rekke artikler skrevet om selskapet med nær null i omsetning, som er knyttet til straffedømte og forfalskede rapporter. Selskapet har blitt priset til mange milliarder kroner, aksjer har blitt solgt til skyhøye kurser og teknisk direktør har sagt at alt er en svindel.

Les alt her: Alt om Johnsen Oil

Har du tips i saken? Kontakt Ole Eikelandog Niels Ruben Ravnaas her

Kommentarer til denne saken