OSLO: «Så denne dokumentaren på NRK i går kveld. Nå er kl snart 0300 og jeg greier ikke kvitte meg med grusomme bilder og historier».

Det skriver Per Sandberg (Frp) på sin Facebook-side natt til onsdag.

- Jeg gråter
Dokumentaren, Night Will Fall, skal angivelig vise noen av de mest grusomme og opprivende filmsekvenser som noensinne er filmet. Den forteller historien om en film det tok nærmere 70 år før noen fikk se.

HTML EMBED
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_GB/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Tirsdag var det 70 år siden konsentrasjonsleiren Auschwitz ble frigitt. Det var i den forbindelse Nrk viste dokumentaren, som nå skaper voldsomme reaksjoner i sosiale medier.

« Er på akkurat samme plass. kommer til å ta tid å fordøye», kommenterer en på Sandbergs Facebook-side.

« Ja, det er sterkt jeg gråter», skriver en annen.

Og så samferdselsminister - og Sandbergs partikollega - Ketil Solvik-Olsen reagerer på dokumentaren.

«Så den jeg og. En gripende dokumenter om et tragisk og ondt regime. En god påminnelse om hvor viktig det er å kjempe mot totalitære ideologier og regimer», kommenterer han på Sandbergs Facebook-side.

Les også: «Fagrørsla meler kun egen kake og har null interesse for arbeidslivet generelt»

Så du dokumentaren Night Will Fall? Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet under!

- En forferdelig sorg
Mona Levin er ett av tidsvitnene som i går deltok på en av mange markeringer i forbindelse med frigjøringen av Auschwitz. Nylig fortalte hun om sin opplevelse av krigen i Nrk-programmet Hvem tror du at du er?. Der fikk hun et sterkt møte med sin egen skjebne, fortalte hun i et intervju med Nettavisen tirsdag.

- Jeg følte en forferdelig sorg. Det var sjelsopprivende, og jeg klarte ikke å skjule det. Selv om jeg har hør mor fortelle dette og jeg selv har holdt foredrag om dette i 15 år og skrevet bok om min far, har jeg aldri opplevd noe slikt. Det var som en bølge som kom over meg, sier hun.

Les også: - Det er ekstreme forhold i vinter

Sterke reaksjoner
På både Twitter og Facebook var det mange som i går ga uttrykk for sterke følelser, etter både minnesmarkeringer og dokumentarfilmen, som ble vist på Nrk:

«Det ellevte bud: "Du må aldri, aldri bare stå og se på" Allmenngyldig bud gitt i sterk tale fra overlevende....»

«Det eneste som kan hindre gjentakelse, er at vi aldri glemmer eller slutter å fortelle om alt det onde mennesket kan gjøre»

«Grufullt å tenke på alle de homofile menn og kvinner som ble tatt av dage i tyske konsentrasjonsleire»

«70 år etter frigjøringen av Auschwitz er det fortsatt ikke til å fatte de grusomhetene som ble begått der»

Les også: - Uten gode nordmenn hadde vi ikke vært i live

Så du dokumentaren Night Will Fall? Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet under!

Lik dittOslo på Facebook og få ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED