Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg måtte bruke det jeg har. Eller hadde. Som var han

Bendik Brænne (25) slapp debutskiva en uke før faren hans plutselig døde.

(SIDE2): - Jeg har aldri vært noe særlig begeistret for saksofonmusikk.

Saksofonist Bendik Brænne (25) har akkurat debutert med skiva «How To fake it in America» - en skive dominert av køntritradisjon, med piano og gitar som hovedinstrumenter. Brænne møter Side2 på et av Oslos mer sagnomsuste etablissementer, for å snakke om skiva han selv har gjort det meste med.

Omstendighetene ellers er derimot noe uvanlig. For det som skulle være kroningen av en lang prosess med å spille inn og produsere skiva, kom plutselig i skyggen for en ufattelig tragedie. Midt i promoteringsarbeidet døde farens hans, skuespiller Trond Brænne. Å gi seg var dog ikke et alternativ for Bendik.

Bendik Brænne (25)

Debuterte denne måneden med skiva «How to Fake it in America».
Alle låtene er skrevet sammen med broren Mattis Brænne Wigestrand.
Saksofonist fra Stabekk, Bærum

Brænne har også vært med å skrive og gi ut tre barnebøker sammen med faren og søsteren Kaia.

- Fatter'n har skrevet masse barnebøker, og vi pleide lage historier da vi var barn. Det ble naturlig at vi satt og syslet med dem og sendte dem inn til Aschehoug, og så ble det tre bøker, sier Bendik.

- Men jeg anser meg ikke som forfatter, det er mer det at vi lagde historier sammen.

En fjerde bok er skrevet, men ennå ikke illustrert. Hva som skjer med den nå, er ennå ikke avklart.

Har spilt med flere andre artister, som Amund Maarud, DumDum Boys og Jonas Alaska.

Spiller på Musikkflekken i Sandvika 11. mai og Drammen 1. juni, deretter Øyafestivalen i august.

- Tvert imot. Han var en så ekstremt produktiv fyr, og han fikk gjort jævlig mye de åra han var aktiv. Det er kanskje noe av grunnen til at vi sitter her i dag. Det får meg bare til å ville skrive mer, lage mer og produsere mer. Det var sånn han holdt på selv.

Saksofon vs køntri
«How To fake it in America» er spilt inn i Nashville, blant annet fordi Bendik kjente en tekniker der, og ut fra et ønske om å komme seg bort fra Oslo og gjøre skiva med en annen innfallsvinkel enn den han ville fått dersom han hadde blitt værende her.

- Enkelte trodde sikkert det skulle bli en saksofonplate, men jeg har aldri vært noe særlig begeistret for saksofonmusikk. Jeg hører nesten aldri på saksofon, og er det saksofon med, så er det lavt, i bakgrunne, smiler Bendik skjevt.

Saksofonen har hengt med siden barnsben, og var instrumentet han valgte etter eget ønske.

- Jeg hørte Rolling Stones, og en låt der Bobby Keys spiller saksofon. da fant jeg ut at det er ganske kult med saksofon.

Fikk helten med
Av alle saksofonister er det nemlig Keys Brænne har mest sansen for. Og Keys - han bor i Nashville.

- Vi møtte en gammel venninne av teknikeren da vi var ute på byen der, og det kom fram at jeg ville gjerne ha med Keys på skiva. Dagen etter sendte hun mail til alle sine kontakter, og til slutt endte den mailen hos Bobby Keys - og han hadde lyst å være med. Og noen dager etter var Keys i studio.

Et av problemene var at Bendik ikke hadde noen låt Keys kunne være med på - skiva er rolig køntri, Keys er en rocka saksofonist.

- Jeg satt oppe hele natt og jobbet med den, slik at det skulle bli riktig for han. Jeg har pusset så mye på den låta etterpå, men jeg tror den har blitt all right, forteller Bendik, som sier Bobby virket fornøyd etterpå.

- Han sa det var kult, men han fortalte også om soloskiva han hadde laget i sin tid. De som backet han da var blant annet John Lennon, Keith Richards og Charlie Watts. Og han har spilt med Elvis. Så jeg er ikke overrasket dersom han ikke ble så veldig imponert, hvis du skjønner.

Til sammen ble det to måneder i USA, i studio i Nashville, men hovedsakelig i New Haven og hos storebror Mattis, som da studerte ved Yale. De to brødrene har skrevet sanger sammen i mange år.

- Vi har skrevet sanger sammen i kjelleren i mange år. Han kunne kanskje hatt navnet på skiva han også, men den er altså min, flirer 25-åringen.

Langvarig prosjekt
Far og sønn har også laget flere små videosnutter som promo til Bendiks nye skive.

- Jeg hadde ikke noe promobudsjett. Så da må man bruke det man har. Eller hadde. Som var han. Som var skuespiller, og var helt med på å lage noe litt tullete. Små reklamevideoer som vi har delt på YouTube.

Til sammen ble det åtte snutter.

Brænne er frilansmusiker, og for tiden er det som medlem av bandet til Amund Maarud som er hovedgeskjeft. det benytter han seg også av når han skal gjøre egne konserter.

- Jeg har stjålet nesten hele bandet til Amund, som band til mine egne konserter.

For Brænne å drømmescenarioet å kunne jobbe 50/50 med egen musikk og som frilansmusiker. For flere egne skiver kommer, garantert.

- Jeg har forberedt meg på å lage mange plater, og dette er bare den første. Dette er den beste skiva jeg har klart å lage akkurat nå. det som ble greia med denne plata, er at jeg dro til Nashville og fikk med mitt største forbilde, på en debutskive jeg har produsert selv. Neste skive skal jeg gjøre på en helt annen måte, den skal låte litt mindre som Nashville og litt mer som Skogbygda, sier Bendik.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

HTML EMBED
Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken