Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg og min kone er overlykkelige over at mitt første barnebarn er kommet til verden

- Kongefamilien kan vite at en stolt nasjon feirer.

London (NTB-AFP-Reuters): Prins William, hans kone Kate og deres førstefødte hadde sin første natt sammen etter at slottet mandag kveld kunngjorde at Storbritannia har fått en ny framtidig konge.

Til langt på natt presset jublende folkemengder seg mot porten til Buckingham Palace mens champagnekorkene spratt. Fokus for all oppmerksomhet var det gylne staffeliet foran dronning Elizabeths slott med den korte kunngjøringen.

«Vi kunne ikke vært lykkeligere», het det kort og godt i kunngjøringen som den nybakte faren sendte ut da fødselen var vel overstått.

Gutten, som veide 3,8 kilo, er parets første barn, og han ble født på St. Mary's sykehus i London mandag.

Prins William var til stede under fødselen. Hans far, prins Charles, sier han er stolt over å ha blitt bestefar for første gang.

– Jeg og min kone er overlykkelige over at mitt første barnebarn er kommet til verden, sier prinsen.

Tredje i rekka

Den nye babyen blir den tredje i den britiske arverekken, og nå begynner for alvor gjetteleken om hva den framtidige kongen skal hete.

Etter at det var klart at Kate hadde fått et guttebarn, og at navnet Alexandra ikke lenger var aktuelt hos bookmakerne, kom det fram at de spillegale britene har satset mest på George og James, begge tradisjonsrike britiske kongenavn.

Uansett vil han også vært kjent som prinsen av Cambridge. Hans foreldres offisielle titler er hertugen og hertuginnen av Cambridge.

Publikum og fotografer ventes å få det første glimtet av den nye arveprinsen på trappa til St. Mary's sykehus når paret om noen dager reiser hjem.

Kate og William ankom sykehuset i Paddington i London klokka halv fem mandag morgen. Det britiske hoffet opplyste på formiddagen at fødselen var i gang, og at alt forløp på normalt vis.

Fødselen skjedde klokka 16.24 lokal tid, men nyheten ble ikke offentliggjort før fire timer senere.

Feiring og gratulasjoner

Viktige landemerker i London, som London Eye og BT Tower, ble lyst opp i rødt, hvitt og blått for å feire fødselen, og britiske aviser fylte forsidene med nyheten. Tabloidavisa The Sun endret for anledningen navnet sitt til The Son.

Statsminister Cameron kaller fødselen en fantastisk nyhet som vil bli feiret over hele Storbritannia og resten av Samveldet.

– Kongefamilien kan vite at en stolt nasjon feirer med et stolt og lykkelig par i kveld, sier Cameron til BBC.

Gratulasjoner strømmet i løpet av kvelden og natta også inn fra resten av verden. USAs president Barack Obama og hans kone Michelle var blant de første til å gratulere, og Canada var først i gratulasjonsrekka av de 15 samveldelandene som arveprinsen blir konge i.

Den norske kongefamilien sender sine gratulasjoner til kongehuset i Storbritannia, opplyser informasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet til NTB.

Styrker monarkiet

Verdenspressen har ventet utenfor sykehuset i flere uker. Det har også de mest ihuga kongetilhengerne, gjerne drapert i britisk flagg.

Fødselen til den nye arveprinsen fyrer opp under den nye populariteten som det britiske kongehuset nyter etter et lavmål i tida da prinsesse Diana døde i en bilulykke, ett år etter at hun ble skilt fra prins Charles. Kongehuset ble da beskyldt for å være ute av kontakt med folket.

Men dronningens diamantjubileum og Kates og Williams bryllup har begge bidratt til at det lille republikanske mindretallet i Storbritannia har tapt terreng de siste årene. Og prinsefødselen vil uten tvil styrke monarkiet ytterligere framover-

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken