HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/player?auth=SgAdWydCC7GiMX6YxPIyV9KBQmxsY6CYV0cd7qmsRhO1lbiicSz7G2avmdaxT7fp3JJjmNctHxJCwN6zWFo4zdlWqUpm-Rsq&jsonp=screen9.api.embed&screen9="+typeof(screen9);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

ULLERN (Nettavisen): Han var en av 2000-tallets største TV-stjerner. Oddvar Stenstrøm (69) samlet 700.000–800.000 seere som leder for Norges mest omstridte debattprogram.

Programlederen med pekefingeren og de provoserende meningene ble både elsket og hatet. Noen mente til og med at han fremmet rasisme.

Så i 2008 var det over. Det ukentlige fjernsynsprogrammet ble lagt ned. «Holmgang» på TV 2 var historie.

– Ville du tatt opp de samme problemstillingene i dag?

– Ja, folk kan ikke skru av fordi vi stiller spørsmål om flyktningstrømmen mot Norge. Det er klart vi må få kontroll for helvete. Vi er fire-fem millioner mennesker, og det er grenser for hvor mange flyktninger vi kan ta imot. Vi kan ikke si ja til flere uten å ha ressurser, eller et godt nok tilbud. Det er mange aktuelle debatter her, sier Oddvar Stenstrøm.

Savner Hans-Wilhelm Steinfeld

Den tidligere programlederen har omtalt det amerikanske nyhetsmagasinet «60 Minutes» som det beste TV-programmet som er laget.

– Norske journalister er livredde for å ikke være politisk korrekte. Alt blir så veldig forutsigbart – ofte kjedelig. Det var mer rom for galskap før i tiden, sier Stenstrøm.

– Hva ser du selv på TV?

– Jeg velger NRK. Det er den eneste kanalen som lærer meg noe. På de andre kanalene sendes det altfor mye underholdning, sier han.

Oddvar Stenstrøm hadde sin siste TV-sending i mars 2013. Da som anker på Nyhetskanalen til TV 2.

– Det er synd at man sparker ut folk når de er 67 år. Jeg savner Hans-Wilhelm Steinfeld i NRK. At kanalen ikke klarte å beholde ham er bare tull. Det er bare i Norge man ikke kan brukes lenger når man blir 67 år, sier han.

Solgte hytta på grunn av sykdommen

Stenstrøm er gift og har tre barn. For ni år siden fikk hans kone Inger Marie Stenstrøm (54) diagnosen multippel sklerose. En uhelbredelig sykdom som rammer sentralnervesystemet.

– Det er tøffe tak, men nå har vi fått en liten kanindachs som gjør alle veldig «happy». Men hva skal jeg si? Det hele kom veldig brått på. Hun ramlet om noen ganger når vi var ute og løp, sier han.

De to var aktive i alle år, men da sykdommen kom skulle det forandre alt.

– Dette var en av grunnene til at vi solgte hytta på Beitostølen. Det ble vondt å være der og se alle andre gå på ski. Inger har fått litt dårlig balanse. Hun kan ikke lenger gå på ski, sier han.

(Saken fortsetter under bildet.)

I dag finnes det ingen behandling som kurerer multippel sklerose.

– Vi legger ikke langsiktige planer, men vi utsetter ikke det vi har lyst til å gjøre, fortsetter han.

– Er du redd for å bli alene?

– Nei, det tenker jeg ikke på. Jeg er jo fjorten år eldre enn henne, sier han.

Kunne blitt kanonføde i Vietnamkrigen

Oddvar Stenstrøm vokste opp på Kampen i Oslo. Han skulle egentlig studere journalistikk i USA, men han ble heller med utvandrede slektninger for å fiske i Alaska og på vestkysten.

Etter hvert ble han kalt inn til det amerikanske forsvaret. Han fikk tilbud om grønt kort og arbeidstillatelse mot at han deltok i Vietnamkrigen.

– Det var jo sånn at 85 prosent av alle studenter som gjorde det ble kanonføde. De kom aldri tilbake, sier han.

Stenstrøm ga seg som fisker og dro hjem til Oslo. Her begynte han på journalistskolen.

– Jeg hadde egentlig aldri vært noe skolelys, var for lat fordi jeg spilte revy isteden, men jeg leverte den beste eksamen noensinne. Jeg slo til og med Jon Michelet, som hadde gått året før meg. Jeg leste noe så inn i helvete før jeg skulle opp, sier han og smiler.

Den gode eksamen ga Stenstrøm mulighet til å velge og vrake i jobber. Det ble Dagbladet fra 1971 til 1974.

– Jeg lærte raskt at journalistyrket var rått. Sett i ettertid er det vanskelig å forstå at det var mulig lage journalistikk slik vi gjorde. Etikken var ikke alltid på plass, sier han.

– Jeg orket ikke mer

Den tidligere TV 2-programlederen forteller om en episode på Vestlandet som gjorde sterkt inntrykk på ham. En fiskebåt med fem brødre i familien var gått ned, og Stenstrøm fikk i oppdrag å dra hjem til foreldrene.

– Vi satt på kjøkkenet til de over 80 år gamle foreldrene da «Dagsnytt» meldte at båten var gått ned og at alle var omkommet. Foreldrene brøt sammen i gråt over kjøkkenbordet og fotografen tok bilder som et ville helvete. Saken ble hele toppen på Dagbladet dagen etter, sier han stille.

– Sånn i ettertid får man en forferdelig smak i kjeften på hva man har vært med på. Men sånn var det.

(Saken fortsetter under bildet.)

Stenstrøm rykket raskt opp i gradene i Dagbladet. Til slutt satt han selv og laget avisforsider.

– Jeg ble satt til å lage de mest fantasifulle overskriftene som det ofte var lite dekning for i teksten. Vi skulle selge avisen og var i hard konkurranse med VG. Titlene ble bare grovere og grovere, og til slutt så orket jeg ikke mer, forteller han.

Oddvar Stenstrøm forlot Dagbladet til fordel for NRK i 1974. Økonomisk ble overgangen hard for den unge journalisten.

– Jeg husker at jeg tjente godt. Jeg hadde 160.000 i årslønn pluss Saab firmabil. Da jeg begynte i NRK ble lønnen min halvert, sier han.

Den tidligere programlederen begynte i NRK samtidig som utenriksreporter Odd Karsten Tveit og nyhetsanker Svein Torgersen.

– Jeg begynte i radioen og ble der så å si i alle år helt fram til jeg begynte som korrespondent for NRK i Washington i 1983. Da jobbet jeg for radio og TV, sier han.

Ble upopulær i «Dagsrevyen»

Da Stenstrøms korrespondentperiode i USA nærmet seg slutten, fikk han tilbud om å bli utenrikssjef i VG. Avisen ville bygge opp en utenriksavdeling. Det var Andreas Norland, som var sjefredaktør da, som tilbød ham jobben. Da Stenstrøm kom hjem, dro Norland ut dørene for å starte lokalavisen Osloavisen, og Einar Hanseid føk inn som sjefredaktør.

– Det å bygge opp en stor utenriksavdeling er ikke det første en ny sjefredaktør tenker på, og dessuten var ordet «utenriks» fy i VG. Det bar preg av for mye politikk. I VG skulle det hete «utland», sier han.

(Saken fortsetter under bildet.)

Det skulle ikke gå lang tid før Stenstrøm plutselig var tilbake i NRK. På slutten av 1980-tallet ble Herbjørn Sørebø redaktør for «Dagsrevyen». Og styreformannen i NRK spurte om Stenstrøm kunne tenke seg å bli redaksjonssjef.

– Herbjørn var den store far i huset som skulle ha ansvar for det journalistiske, og så skulle jeg være redaksjonssjef og den som sa nei til jobbreiser. «Dagrevyen» brukte jo altfor mye penger. Vi måtte få skikk på økonomien, sier Stenstrøm.

Han ble ikke populær.

– Jeg sa «nei» til det meste. Men så var vi i løpet av et halvt år den mest veldrevne redaksjonen i NRK-huset, fortsetter han.

Igjen tok det ikke langt tid før et nytt tilbudet dukket opp. Denne gang som nyhetsredaktør i Aftenposten.

– Jeg valgte å ta jobben selv om jeg bare hadde vært i «Dagsrevyen» i ett år. Det var veldig fristende å bli sjef for en stab på 432 journalister, sier han.

Var med på å starte TV-eventyr

I kjelleren på det gamle Aftenposten-bygget i Akersgata vasket Stenstrøm bilen sin. Her møtte han Schibsteds tidligere største eier, Tinius Nagell-Erichsen.

De korte samtalene i garasjen skulle få avgjørende betydning for karrieren hans.

– Jeg spurte Tinius om ikke Schibsted burde satse på TV, forteller han.

Og det gikk troll i ord. På grunn av sin TV-erfaring ble Oddvar Stenstrøm sammen med den daværende styreformannen i Aftenposten, Bjørn Atle Holter-Hovind, satt til å lede arbeidet i forbindelse med opprettelsen av det som skulle bli TV 2.

– Vi fikk i oppdrag å vurdere om vi i det hele tatt skulle søke om konsesjon, sier han.

(Saken fortsetter under bildet.)

Med konsesjonen vel i havn startet altså et nytt kapittel i karrieren til Stenstrøm.

– Det ble spørsmål om jeg skulle tilbake til Aftenposten, men over et glass hvitvin ble jeg enig med Bjørn Atle at vi skulle opprette en korrespondentjobb i Washington. Så jeg dro hjem og skrev min egen kontrakt, og den var relativt lukrativ. Jeg var ansatt på livstid i Washington, sier han og smiler.

Ville fjerne Stenstrøm fra luften

Oppholdet i Washington ble ikke livslangt. Hjemme i Norge trengte TV 2 ny programleder til det ukentlige debattprogrammet «Holmgang» etter Nils Gunnar Lie.

De nye programlederen satte seg klare for debattprogrammet.

– Å informere klarte vi alltid, engasjementet ble bra etter hvert og vi klarte å provosere en del, sier han.

Temavalg knyttet til innvandring og kriminalitet især. Stenstrøm ble flere ganger beskyldt for populisme og ble blant annet kritisert av valgforsker Frank Aarebrot på grunn av de useriøse meningsmålingene. Han mente Stenstrøm fremmet rasisme.

– Frank Aarebrot var ufin. Jeg trodde han var en av vår venner, sier han.

Statsviter Erling Dokk-Holm ville fjerne Stenstrøm fra luften. Det ble forsiden på Dagbladet og påfølgende debatt i «Dagsnytt 18». Samfunnsredaktør Stein Kåre Kristiansen i TV 2 ble sendt ut i striden for å forsvare Stenstrøm.

Utenfor «Dagsnytt 18»-studioet møter Erling Dokk-Holm og Stein Kåre Kristiansen tidligere statsminister Kåre Willoch. Han lurer på hvorfor TV 2-redaktøren skal på radioen.

– Stenstrøm fjernes fra «Holmgang»? Det er jo et fantastisk debattprogram. Hvilken idiot er det som sier noe slikt tøv? skal Willoch ha sagt uvitende om at Erling Dokk-Holm satt ved siden av ham

Helbredet igjennom skjermen

Stenstrøm ledet sitt siste «Holmgang» 12. mars 2008. Han har mange minner fra tiden som debattkonge.

(Saken fortsetter under bildet.)

En debatt med predikant Svein-Magne Pedersen gjorde kanskje størst inntrykk. Før sending spurte Stenstrøm predikanten om han kunne helbrede igjennom TV. Det skulle gå greit så lenge seerne holdt på TV-en under bønnen, fikk han til svar.

– Jeg spurte da Pedersen: – Hva med dem som er dårlig til beins? Kan de holde på fjernkontrollen, gjengir Stenstrøm.

«Det er greit» skal han ha fått til svar.

Etter programmet rant tilbakemeldingene inn. Flere seere ble helbredet.

Ble drapstruet

Tross mange gode minner. Ikke alt er like hyggelig å se tilbake på.

– Jeg fikk mange trusler, og det ble jo noen drapstrusler etter hvert. Det var ikke veldig morsomt. De ble ringt inn til TV 2 og vi varslet jo alltid politiet, sier han.

– Etter sånne TV-sendinger tok jeg aldri T-banen, eller bussen hjem.

– Hvordan påvirket dette deg?

– Sett i ettertid har vi ikke gjort noe jeg har angret på. Det er klart at jeg noen ganger kunne bli litt sur i studio. Jeg husker en gang at jeg kalte Venstre for et lite «filleparti». Jeg har nok vært litt løs i kjeften, men jeg tror politikerne likte det og at de savner programmet, sier han.

Tar debatten på Facebook

Oddvar Stenstrøm synes det er «helt feil» at bare NRK skal ha TV-debatter.

– At TV 2 ikke har debattprogrammer er noe av det som skuffer meg aller mest. Det var dagligdags før, sier han og påpeker at seertallene til debattprogrammene var langt bedre enn noen av de mest sette programmene i dag, sier han.

(Saken fortsetter under bildet.)

– Du har en lang karriere å se tilbake på. Hva er det du angrer på?

– Nei, jeg vet ikke jeg.

– Kommer du tilbake på TV?

– Nei, det tror jeg ikke. Nå tar jeg debatten på Facebook, fortsetter han og ler.