Gå til sidens hovedinnhold

Jeg var en idiot i helga

En skal passe seg for å være for stor i kjeften når det kommer til virus og spionvare.

Et personlig blikk i pc-verdenens problemer: Jeg har i en god stund vært av den oppfatning av at virus og spionvare ikke er noe problem på Windows.

Du må være komplett idiot....
Så lenge du holder Windows oppdatert med de siste oppdateringene, ikke åpner ukjente vedlegg i e-post, styrer unna de mest suspekte nettsidene – og generelt ikke oppfører deg som en komplett idiot, så har jeg ment at antivirusprogrammer nærmest er bortkastet. Jeg har heller ikke vært redd for å si det i klare ordelag til de jeg kjenner.

Som et eksempel har jeg brukt meg selv:

Jeg bruker antivirus på laptop-en min, på jobb og på min hoveddatamaskin, men jeg har hatt en ganske middelmådig maskin stående på nett mer eller mindre døgnet rundt uten antivirus i over to år, men med gratis spionvaresøk fra Lavasoft AdAware, uten å få et eneste virus eller spionvare som har vært mer alvorlig enn ekle cookies. Jeg har kjørt virusscan på nett med ujevne mellomrom for å forsikre meg om det. Jeg har heller ikke sett antivirusprogrammet skrike på over et år på de andre maskinene, og det har vært alibiet for å mene at antivirus egentlig ikke er nødvendig

Jeg var en idiot
Men rett før helga var jeg en komplett idiot. Jeg innrømmer det. Jeg åpnet en program jeg var litt usikker på fordi jeg trodde jeg trengte det, og programmet viste seg å være nøyaktig det det utgav seg for å være – og litt til.

Det viste seg raskt at dette programmet hadde lastet ned ett ekkelt spionprogram som har fått navnet Smitfraud-C.Toolbar888 (her kan du lese om en tidligere utgave av viruset som er litt mindre hissig), i tillegg til noe annen faenskap som på død og liv ville ha meg til å laste ned WinAntiVirus og DriveCleaner, som er to notoriske møkkaprogrammer som du absolutt bør holde deg unna.

Satt i gang mottiltak
Jeg kjørte naturligvis en scan med Adaware umiddelbart, men det viste seg å være fånyttes. Jeg installerte i stedet SpyBot, og det klarte etter sigende å fjerne programmene, men ved neste oppstart var det like håpløst. Samme var resultatet med TrendMicros berømte online-virusprogram HouseCall. Dritten dukket bare opp igjen, til tross for at filene skulle være borte og ingenting så ut til å ligge i oppstartsrutinene.

Jeg kjørte SpyBot i Safe Mode, og igjen fant programmet masse, og klarte å fjerne en del, men dritten viste seg raskt å være tilbake. I et desperat forsøk lastet jeg ned Microsoft Defender, som har fått ganske god kritikk. Det fant ingen feil i det hele tatt.

Fant programmet som skulle rense opp
Jeg søkte litt rundt på nettet, og fant en spesiell fix for nettopp dette problemet, som renset opp både filer, register og ikke minst DNS-innstillingene på maskinen som var manipulert. Endelig så det ut til at jeg hadde fått orden på ting, ingen antispionprogrammer fant noe som helst, men dagen etter var spionvaren tilbake.

Da gikk jeg bananas. Jeg kjørte det som var av antispionvareprogrammer i safe mode, jeg gikk berserk i registeret ved å fjerne haugevis av oppføringer manuelt, og jeg slettet store mengder filer. Nå skulle det ikke være igjen noe som helst.

...men dritten var ikke død
Dagen etter la jeg igjen merke til pop-up-annonser for WinAntiVirus og lignende programmer, og da fikk jeg nok. Jeg gikk på nett og lastet ned Normans antivirusprogram som jeg har gratis gjennom min bank. Det skulle vise seg å være en kjempetabbe, for forskjellige former for malware er ikke noe glad i at antivirus blir installert, og dette resulterte i at Windows hang seg helt.

Jeg startet opp i Safe Mode – igjen – og fjernet Norman, og la det inn igjen. Det gav ikke noe bedre resultat, og et par oppstarter senere ville ikke Windows mer. Nå var reinstallasjon den eneste fornuftige veien videre. Det er i alle fall en helt sikker måte å kvitte seg med all infisert dritt på maskinen.

Vurderte Windows Vista
Jeg vurderte kraftig om jeg skulle installere Windows Vista på maskinen, men fordi maskinen brukes en del til å se på film, var det helt essensielt at den var stillegående. Jeg har en annen pc med Vista, og der fungerer ikke strømsparingsfunksjonen som den skal, noe som gjør at viftene må jobbe kraftig hele tiden. Dette er et kjent Vista-fenomen, og valget falt derfor på Windows XP igjen.

Nå tenkte jeg at jeg i alle fall skulle lære av mine feil, og det første jeg gjorde etter å ha installert Windows på nytt var å legge inn Norman. Det neste skrittet ble å installere drivere fra Nvidia, og jeg lastet selvsagt ned det nyeste fra Nvidias hjemmesider.

Norman ville ha oppmerksomhet
Rett etter at driverinstallasjonen var i gang, så poppet det opp et vindu fra Norman som ville at jeg skulle skrive inn produktnøkkelen, men siden jeg var midt i driverinstallasjon, trykte jeg avbryt på det forespørselen. Skjermen ble helt svart.

Jeg startet pc-en på nytt, men det skulle vise seg å bli vanskelig. Windows-logoen dukket aldri opp under oppstart, og Safe Mode nektet å laste.

Jeg skal ikke si hva slags uttrykk jeg brukte inni meg om Norman, som igjen etter sigende lagde problemer, men det var ikke pent.

Ny reinnstalalsjon følger
Da var det bare å dra frem Windows XP-CD-en igjen. Nye tre kvarters reinstallering begynner.

Da dette var ferdig, så skulle jeg i alle fall ikke gå på den smellen en gang til med Norman, og gikk rett på Nvidias drivere for hovedkortet. Få sekunder gikk, og skjermen gikk i svart igjen. Og igjen nektet Windows å starte opp igjen. Det var åpenbart Nvidias nye drivere som var problemet – ikke Norman.

Nvidia har blitt et problembarn
Dette brakte frem alle driverproblemene Nvidia har hatt i det siste. De har enda ikke klart å utvikle hovedkortdrivere for Windows Vista som fungerer som det skal, og selskapet blir nå saksøkt av sine kunder i USA fordi selskapet nye skjermkort ikke fungerer skikkelig med Vista. Nå ser det jammen meg ut til at selskapets nye drivere for Windows XP også suger.

Jeg var i et møte med Microsoft for noen uker tilbake, og der spurte jeg om hva deres forhold til Nvidia var for tiden, siden deres problemer åpenbart har skapt ekstra hodebry med lanseringen av Vista. Spørsmålet ville de ikke svare på i fellesskap, men når jeg snakket med representanter uten andre journalister til stede etterpå gikk det klart frem at de ikke var spesielt fornøyd med hva det tidligere svært så pålitelige selskapet har stelt i stand den siste tiden.

Reinnstallasjon for tredje gang
I alle fall, jeg måtte installere Windows XP på nytt. Enda tre kvarter kastet bort. Etter endt installasjon tok jeg til vettet og brukte drivere fra Nvidia som var generasjonen eldre, det var det jeg hadde brukt før, og nå fungerte ting strålende.

Men så var det nedlasting av oppdateringer til Windows XP som skulle til. Installasjonen jeg brukte var inkludert Service Pack 2, men det er kommet betydelig med oppdateringer siden den tid. Men dette har ikke Microsoft gjort enkelt.

Windows er så brukervennlig... ehm
For å sette i gang nedlasting, må du først installere et oppdatert nedlastingsprogram for Windows Update, og etter det må du restarte. Etter å ha startet Windows Update for andre gang finner den plutselig ut at den nekter å laste ned oppdateringene med mindre jeg har aktivert Windows – til tross for at man egentlig har to måneder på seg til å gjøre det. Enda flere minutter kastes bort, og Windows Update må startes på nytt.

Men så kommer jeg endelig inn i det hellige. Velger nedlasting av alle kritiske oppdateringer, en del programvareoppdateringer og noe for maskinvaren. Totalt 145,7 megabyte må lastes ned. Det er over 40 megabyte mer enn den totale størrelsen på alle installasjonsfilene til Windows 98 SE.

Det eneste som skulle til for å sette i gang installasjonen var at jeg validerte min XP-installasjon – to minutter etter at den ble aktivert. Fryktelig brukervennlig.

Antipiratverktøy er noe herk
Godt over halvveis under installasjonen dukker det opp et vindu med Windows Genuine Adventage Notify Tool, som jeg hadde glemt å fjerne under nedlastingen. Jeg trykker avbryt på denne installasjonen (ikke på nedlasting av alle oppdateringer), og da finner Windows Update det for godt å stoppe installasjonen av de resterende 20 oppdateringene også – og krever at jeg restarter maskinen.

Windows startes på nytt og Windows Update startes på nytt. Jeg velger de resterende 20 oppdateringene som ikke ble installert på forrige runde. Da viser det seg at Windows ikke bare stoppet installasjonen av disse oppdateringene, den slettet også installasjonsfilene som den hadde lastet ned først. Windows Update laster nemlig først ned alle oppdateringer før den begynner installasjonen av en og en. Disse oppdateringene måtte lastes ned to ganger.

Det er jammen bra jeg ikke betaler per megabyte hos min bredbåndsleverandør, slik Telenor forsøkte seg på en stund.

Installasjonen av de siste oppdateringene settes i gang, og jeg må validere at XP-installasjonen min to ganger til for at programmene skal forsikre seg om at jeg ikke bruker piratkopiert programvare.

Men nå er alt i orden. Det tok meg bare altfor mange timer. Nå har jeg også antivirus installert.

De fleste er idioter - også meg
Jeg står fortsatt ved at spionvare og virus ikke er noe problem med mindre du oppfører deg som en idiot. Men samtidig pleier jeg å si at folk flest er idioter – og nå har jeg funnet ut at jeg også tilhører denne gruppen. Hovmod står for fall.

En slik opplevelse kan få noen og enhver til å forstår hvorfor stadig flere velger Mac OS X og Linux. Jeg tror det må være moralen – selv om ikke alt er gull og grønne enger der heller.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka

Kommentarer til denne saken