Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg var konstant redd

Årets mest lovende holdt på å forgå i opprørt hav.

(SIDE2): - Jeg var konstant redd da vi var der ute, forteller Tore.

- Vi hadde kanskje ikke reist dit, dersom vi på forhånd hadde visst hvor ekstremt det var der.

Heyerdahl
Mattis With – gitar, tangenter, trommer, samples og perkusjon
Tore Løchstøer – vokal
Magne Mostue – bass og vokal
Kenneth Ishak – trommer, bass, gitar, tangenter, perkusjon, vibrafon, marimba og vokal

Debutskiva «Øen» ble sluppet i januar 2013.

Fremover spiller Heyerdahl både på By:larm og SXSW, samt at de legger ut på en Norgesturné i slutten av april. Til sommeren blir de å se på festivaler, blant annet Slottsfjell i Tønsberg. På scenen er de da (stort sett) forsterket med tre personer, for å få samme uttrykket som på skiva.

Pyser
Det er mars 2011, og fire karer er på vei ut til Kråkenes fyr på Stadt, Norges mest stormutsatte sted. På vei ut til fyret må de gå en smal vei over klippene, der det er 20 meter rett ned i et opprørsk hav. Flertallet av de fire kjenner hverandre ikke særlig godt fra før, det er null mobildekning der ute og bygutta befinner seg i et ukjent element.

- Vi hadde en lokal sjåfør med, men da han dro ble det litt mer skummelt. Vi satt inne på fyret, hørte på været og kikket ut på huset ved siden av, der vi bodde. Var det noen der likevel - vi skulle jo være alene der. Vi var noen skikkelige pyser, sier Kenneth.

Nesten to år senere kommer resultatet av de ti nervepirrende, men også inspirerende, dagene i havgapet. Vi snakker skiva «Øen», og de fire utgjør dermed bandet Heyerdahl.

Et eget univers
Oppstarten til Heyerdahl fant sted i 2009, da Tore ønsket å gjøre en soloskive med hjelp fra kompisen Kenneth. I stedet endte det i et samarbeid, der Tore også fikk med Magne og Mattis, og som lenge før skiva kom denne uka, allerede er skrytt opp i skyene av kritikerne.

I løpet av 2010 ble låter laget og bandet møttes til månedlige øvinger. Planen om å lage en skive tok stadig mer form. De var alle enige om at det var nødvendig med et tema - å spy ut nok en skive i et mettet marked, var ikke ønskelig. Etter å ha måtte forkaste planer om å dra til utlandet grunnet familieforøkelse hos enkelte av bandmedlemmene, endte de fire altså på Stadt-fyret.

- Vi hadde åtte låter med oss, selv om det bare er skjelettet igjen av slik de var før oppholdet på fyret. Først spilte vi inn bassen, deretter trommene, og så var det i grunnen ganske frie tøyler. Vi hadde ingen anelse om at lyden og særlig tekstene skulle bli slike de ble, sier Kenneth, og forteller at i starten av prosjektet var melodiene langt lystigere, preget av afrobeats og romdrikking.

- Men det er fremdeles innafor det vi så for oss, bare 100 ganger bedre, mener Tore.

HTML EMBED

På eventyr
Og Kråkenes fyr, med studio og vilt hav utenfor, har utvilsomt bidratt til å forme skiva. Flere av tekstene har kommet til som resultat av inspirasjonen derfra.

- Vi ville ikke ha bare random tekster, tema var viktig. På Stadt er det utrolig fint, omgivelsene der får en til å gi mer, sier Kenneth og legger flirende til:

- Dessuten er et tema lettere å forholde seg til, for fire fyrer med store ego.

De forteller at turen til fyret har vært et eventyr for bandet, som også har påvirket skiva og forhåpentligvis vil gjøre det mer interessant for lytteren.

- Når jeg hører skiva nå, så ser jeg for meg mitt eget univers, der tekstene er deler av historiene. Karakterene er større enn låtene, og de er fremdeles med meg, sier Tore, som er fornøyd med hva «Øen» har blitt.

- Hver nye, gode låt satte standarden for den neste, og slik har det hele tiden blitt bedre. Derfor har jeg vært trygg på at det skulle bli bra.

En rekke band er nevnt som sammenligningsgrunnlag, fra Joy Division til A-ha. Kenneth synes selv de har fått til en egen sound, selv om det ikke har vært et mål.

- På slutten av oppholdet på Kråkenes fant vi ut hvordan lyden skal være og hvordan det fungerer best. Hvem som spiller hva har forandret seg i løpet av prosessen, ut fra hva bandet trenger, sier Kenneth.

Mye vil ha mer
Heyerdahl består av svært erfarne musikere, og dermed er det kanskje ikke så rart at resultatet har blitt så bra – eller at det kan gå heftig for seg.

- Alle er villige til å gjøre det som gir best mulig resultat, selv om det skulle gå på bekostning av den enkeltes ego. Jeg har aldri vært med på en prosess der det har vært så mye grining og skriking. Men det har også vært veldig bra stemning, sier Tore.

Bandet er ikke alene om å være fornøyde med resultatet. Responsen på Øen har ikke uteblitt. Og det blir mer Heyerdahl fremover.

- Vi har fått kjemperespons, og alle fire er enige om at dette er første pri fremover. Og vi har allerede lekt med tanken på å gjøre noe lignende og dra et nytt sted neste gang – men da må det bli noe som er enda mer utfordrende for oss selv, vi kan ikke lage lystig musikk på neste skiva allerede.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album

Kommentarer til denne saken